De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Parkeerschade ‘in’ mijn autodeur op een zonnige zaterdagochtend

alfa breraParkeerschade. Printer kopen bij de Mediamarkt in Groningen gaf als resultaat een afdruk in mijn autodeur. Mijn Alfa waar ik zo zuinig op ben is beschadigd door iemand anders. Iemand die geen briefje onder de ruitenwisser heeft gedaan. Flauw of gewoon asociaal? Is dit jou ook overkomen? Wat heb je er aan gedaan?

Parkeerplaatsen

parkeerschade

parkeerschade

De parkeerplaatsen worden steeds krapper en de autodeuren groter en zwaarder. Op iedere parkeerplaats staan steeds meer auto’s. Toch merk je dat je regelmatig je adem in moet houden om uit je auto te kunnen stappen.  Voorzichtig met je hoofd en je oren, tussen de nauwelijks beschikbare ruimte als een slangenmens uitstappen. De auto’s worden steeds groter en breder (gemiddeld 9 cm de laatste jaren) maar de parkeervakken blijven hetzelfde. Veel middenklasse auto’s zijn breder dan 2 meter terwijl de gemiddelde parkeerplaats (nog steeds) maar 2.30 m is.  De minimale breedte zou 2.50 m moeten zijn om comfortabel uit te kunnen stappen.

 

parkeerschade hamer pinda

… ik ben boos

Als er ruimte genoeg is en je bent zelf niet zuinig op je auto zou ik zeggen dat je niet dicht bij een andere auto moet gaan staan. Als je slecht ter been bent heb je helemaal een probleem.  Hoe kom je met je stramme rug en kunstheupen uit je net iets te lage bolide? Je ziet mensen worstelen met wandelwagens, een Maxi-Cosi en uitstappende kinderen (of bejaarden). Maar ja. Ik was vandaag de dupe van iemand die blijkbaar zonder pardon en zonder interesse voor de buren,  zijn deur uitstapte. Het kan ook zijn dat het per ongeluk is gebeurd. Dat kan altijd. Kijk dan gewoon eens uit je doppen. Ik stap wel altijd met beleid uit. Je moet er niet aan denken dat je een deuk in iemands auto maakt. Toch? Overkomt het je dan toch (door een windvlaag bijvoorbeeld) … plak gewoon een briefje onder de ruitenwisser. Kleine moeite. Nu draai ik voor de schade op.

Parkeerschade en fatsoen

alfa parkeren auto

auto’s worden breder

Vandaag was het voor mij weer eens een voorbeeld van onvervalste, anonieme parkeerschade. Super gefrustreerd raak ik hiervan.  Parkeren blijft altijd een risico. Je hebt mensen die nergens aandacht aan besteden, laat staan aan de naast gelegen auto bij het openen van hun autodeur.  Je ziet regelmatig auto’s met een kapotte spiegel, krassen of deukjes. De (meeste)mensen met een klein beetje fatsoen laten wel een briefje achter om contact- en adresgegevens door te geven. Bij mij is het vandaag niet bekend wie de dader is. Geen tegenpartij om de schade te claimen dus.  Nu eerst maar eens inventariseren wat de schade is en wat ik er mee ga doen. Ik ben gelukkig goed verzekerd maar zit hier echt niet op te wachten.

Parkeerboosheid

alfa brera blauw deuk deur

… deuk en krassen

Mijn auto is ontzettend vies door de winterse omstandigheden maar het deukje (beschadiging) in de autodeur was duidelijk te zien.  Nu ben ik boos op de rest van de wereld. Natuurlijk zijn er ergere dingen in het leven maar dit verziekt een stukje plezier aan mijn auto. Ik heb er gedoe van. Moet naar de garage, keuzes maken hoe ik het laat repareren, afspraken maken … ach je kent het wel. Negatieve energie. Allemaal door anderen die blijkbaar moeite hebben om een autodeur vast te houden en netjes uit te stappen. Had ik maar een dashcam in de auto, dan had ik ze misschien wel op de film gehad. Had ik maar een getuige, dan had ik vanmiddag nog aangifte gedaan bij de politie.

Parkeerweetjes

schade auto ongeluk beton

… het kan altijd erger …

Toch maar weer lachen vandaag. De zon schijnt, er ligt ijs op de sloten. Het kan altijd nog erger …

Even plagen: Mannen hebben in 44% van de gevallen parkeerschade en vrouwen slechts 36%. Mannen blijken minder goed te zijn in het uitzoeken van een geschikt plaatsje.  Ook de parkeerplaats blijkt een gevaarlijke plek te zijn. Maar liefst 41% van de schadegevallen treedt daar op. Ongelukken in de bebouwde kom staat op de tweede plaats met 36%. Mannen letten te weinig op en vrouwen krijgen vaak ongelukken doordat ze boos of verdrietig rondreden.

In het ergste geval had ik een stelletje in de auto. Een man die niet goed oplette en een vrouw die daarom erg boos was. Voor mij een vlek in deze zonnige zaterdag in maart.

het kan altijd erger

… ff doorbijten …

 

8 reacties

 1. Flien

  Hi Herma,
  Wat zonde van je mooie auto. Ik kan me je woede en frustratie goed voorstellen.
  Je bent zelf zó zuinig op je prachtige bolide en dan komt er zo’n ongeïnteresseerde, blinde onverlaat en die pleegt een aanslag op jouw persoonlijk, want zó voelt dat.
  Je dag begon al niet best als ik het zo lees. Naar de Mediamarkt gaan is al geen pretje en daar zijn natuurlijk meer mannen dan vrouwen (risico-analyse) en je hoeft niet alles te relativeren.
  Bestel die dashcams in godsnaam online, (ik weet wel, mosterd na de maaltijd) en begeef je pas na grondige installatie daarvan weer lachend op risicovol terrein.

  • Herma Westerdiep

   He … tja. Ach ik denk dan ook wel het is maar blik. Gaat meer over het gedrag van mensen dan om deze buts in mijn auto.

 2. Patty

  Dat zou ik ook vreselijk vinden!

  Zelf probeer ik altijd op een hoek te parkeren, dat scheelt alweer een kant die ze kunnen beschadigen.

  • Herma Westerdiep

   Precies … dat doe ik ook altijd. Maar ook bij de Mediamarkt stonden we ruim geparkeerd.

 3. Hans

  Voor dit soort schades is er het Waarborgfonds Motorverkeer. Iedereen die WA verzekert is voor zijn of haar auto betaalt daar jaarlijks € 6 aan mee. Zit is de premie opgenomen. Er geldt wel een eigen risico.
  Ik heb in een grijs verleden er eens een uitkering van gehad toen iemand de linkerbuitenspiegel van mijn auto er af had getrapt.

  • Herma Westerdiep

   Hoi. Ik weet het maar ik baal er het meeste van dat mensen zich zo asociaal gedragen. Het lost zich allemaal wel op. Het gevoel …

 4. Bouk

  Irritant he dit soort dingen!! Ik heb het 1,5 week geleden gehad. Ik stond in Winsum geparkeerd, ben denk ik anderhalf uur weggeweest en kom terug en gewoon van voor naar achter op mijn portier en die aan de achterkant een beste kras!! Man wat baalde ik! Heb even flink gevloekt en getierd, en gelijk maar door naar de verzekeraar gereden…alles af laten wegen en ik laat het maken, kost me wel eigen risico en dus ook weer een stukje no claim. En bedankt anonieme krasser!! Ja, er zijn veel ergere dingen waar we ons druk om kunnen maken maar op dat moment was dat even mijn probleem….. Hoop dat het met je auto weer goed gaat komen zonder al te veel rompslomp!

  • Herma Westerdiep

   Ja precies. Daar gaat het om. Het lost zich allemaal wel op maar het gevoel dat iemand anders jouw auto beschadigd en dan vervolgens denkt ‘wat kan mij het schelen’. Zelf ben ik beslist niet zo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑