Vijftigenmeer

Elk doosje rozijnen is het trieste verhaal van druiven die wijn hadden kunnen worden

Vakantie vieren. Migraine van de stress of schilderen in Giethoorn?

vakantie emmertjes strandVakantie vieren. Volgens de spelregels moet je uitgerust en volledig opgeladen van je vakantie thuiskomen. Lukt je dat wel? Je hoopt van wel. Hoe laat je de spanning en drukte van alledag thuis? Geniet je wel van de voorpret? Met deze tips kun je een beginnetje maken.

Vakantie vieren zonder routine

auto vol bagage

waar zijn de reservesleutels?

Probeer eens iets anders te doen dan voorgaande jaren. Ga nieuwe manieren bedenken om je vakantie te vieren. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Wij hebben na jaren kamperen met de kinderen nu onze eigen weg in Europa gevonden. We overnachten in appartementen en hotels.  Vroeger super gezellig en nu ook. Maar dan anders.
Ik kan maar een ding zeggen: Vermijd routine. Anders ontglipt je de tijd. Ben je fanatiek kampeerder kun je eens een andere streek of een ander land kiezen. Of … doe eens gek, berg op die tent (verstop die kamper) en boek een paar nachten in een 5 sterren hotel.

hotel duitsland water

doe eens iets ander

Zoek een bestemming uit die op je ultieme wenslijst staat. Dat lijstje is er vast wel. Neem ter plekke de dingen zoals ze komen. Loslaten is mijn codewoord. Luikjes in je hoofd sluiten. Dat scheelt minstens twee opvliegers per nacht.

Spanning in je lijf elimineren

vakantie zonnebril

stress uit je lijf

Als je het heel erg druk hebt gehad loop je de kans met veel spanning in je lijf op je vakantieadres rond te lopen. Ik ken het gevoel. Je werk net niet goed afronden en dan thuis ook je zaakjes net niet zo achterlaten als je wel had gewild. De wc bril moet zo schoon dat je er een koekje vanaf kunt eten. Onzin. Neem een notitieboekje mee en schrijf tijdens je vakantie alles op wat je nog moet doen. Spreek met jezelf af dat je na het opschrijven het boekje sluit, dit boekje vervolgens weglegt en je deze taken na de vakantie weer oppakt.

Dat dit geen goed teken is, hoef ik je niet uit te leggen. Ga vooral eerst iets fysieks doen om je hele systeem weer tot rust te brengen. Ga zwemmen (doe bijv. aquajogging met een goed uitziende sportleraar), ga fietsen of in de branding lopen, met iemand waar je in ieder geval veel van houdt. Mijmer samen over de fijne dingen van het leven (en die zijn er!!). Je zult slapen als een roosje.

vakantie vieren hangmat

afschakelen in de hangmat

Adem regelmatig eens diep in en uit en zeg tegen jezelf dat je mag ontspannen. Je mag nu gewoon … genieten. Vakantie vieren. Niksen en lanterfanten. Doen wat jij wilt. Geen boodschappen, niet letten op E-nummers en vitamines. Koop een hangmat. Hang de dag daarna gewoon eens met je ellebogen op de rand van het zwembad, maak een praatje en geniet van een veel te zoete vakantie cocktail (vol alcohol).

Voorpret en lijstjes maken

strandparasols

luieren is ook vakantie

Besef, ook bij een korte reis, dat de voorpret een belangrijk onderdeel van je vakantie is. Als je een leuke vakantie in het vooruitzicht hebt, verheug je daar dan op. Verdiep je in die streek. Praat er thuis over. Kijk eens naar de route op Google Maps. Kun je misschien de snelweg mijden? Zie je al een leuk restaurant voor de lunch? Ga plaatjes kijken in Google afbeeldingen. Dit alles maakt onderdeel van het je gelukkig voelen. Ga niet op de laatste avond inpakken. Twee onderbroeken en een bankpasje is genoeg bagage. Vaak kom je die laatste uurtjes tot de conclusie dat je je reservesleutels niet kunt vinden of dat je favoriete koffer kapot is.

hartje in het zand

aandacht voor elkaar

Je bent al moe (van die te schone toiletbril) en de kans op ruzie en irritaties is groot. Maak dus ruim van te voren een lijstje . Dat al deze voorbereidingen een gelukzalig gevoel opleveren is zelfs wetenschappelijk aangetoond. Bij een last minute of een op-de-bonnefooi vakantie zul je dit fijne gevoel dus helaas ontberen.

Korte reisjes

kamperen luifel

samen onder de luifel

Ultiem genieten kun je ook in 8 dagen doen. Ga daarom in plaats van de normale 3 of 4 weken, eens 2 x twee weken. Wij moesten ooit door bedrijfsomstandigheden onze vakantie splitsen maar hebben nu de smaak te pakken. Wij gaan in het voorjaar en in het najaar. Als semi bejaarden vermijden we het hoogseizoen. Geen schreeuwende kinderen, geen Hollandse meezingliedjes van het animatieteam. Varieer; want voor ieder mens betekent ontspannen iets anders. Zorg dat ieder (en jij dus ook) aan zijn of haar trekken komt. Splits je desnoods op als je met een groep bent. Ga voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Want ook hier komt anders de routine weer om de hoek kijken.

cruise boot

doe eens gek

‘s Morgens aansluiten in de rij voor het douchen met je toiletrol in de tas. Broodje halen op de terugweg. De avond op de camping wordt standaard op dezelfde manier afgesloten. Drankje onder de luifel, trainingsbroek aan en dan nog even samen naar het toiletgebouw. Stort je eens in een nieuw avontuur. Routine zorgt er voor dat de tijd heel snel (sneller dan je wilt) voorbij gaat. Ga waterskiën of een cursus schilderen volgen. Leef je uit.

Champagne

champagne op strand

trakteer jezelf eens

Misschien niet voor iedereen hetzelfde maar de overgang naar het normale (dagelijkse) leven zou je met een klapstuk(je) kunnen vieren. Flesje Champagne, Cava of Prosecco op je laatste avond of ga slapen (na die sportieve fiets- en waterskivakantie) in een chic hotel. Plan vooral de laatste dagen wat extra rust in. Zorg dat je tot jezelf kunt komen. Houd dat notitieboekje nog even dicht. Ga dan niet direct de volgende dag weer aan het werk maar maak ook de overgang wat zachter.

wijn balkon

thuis napraten

Ga niet direct van allerlei routinematige klussen doen (koffers uitpakken, je moeder bellen en de wasmachine aanzetten) maar maak een wandeling door je buurt en ga lekker samen uit eten. Haal samen herinneringen op. Je kunt ook vrienden uitnodigen voor een fotoprestentatie (Let op: Altijd de verkorte versie laten zien …).

Vakantie vieren; … vier vooral het leven.

2 reacties

  1. Vakantie gaat niet vanzelf, luieren is een werkwoord….. ☺

    • Vooral in deze maatschappij waar alles meer dan goed moet zijn. Ook vakantievieren moet mooier en sportiever dan ooit. Luieren is eigenlijk een verleden tijd werkwoord. Het zou voor velen juist goed zijn eens te luieren en jezelf een spiegel voor te houden. Rust en ruimte voor fantasie en creativiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Vijftigenmeer