Vijftigenmeer

Wie zichzelf overwint kan nooit verliezen

Vakantiestress voorkomen

vakantiestress kikker stoelVakantiestress. Eindelijk is het zover, binnenkort ga we met z’n allen op vakantie.  Koffers pakken en lijstjes maken. Files en onverwachte regenbuien. Maak jij je huis vooraf ook helemaal schoon? Draaf je door in je voorbereidingen? Hoe voorkom je ‘vakantiestress’?

Geen wekker

vakantiestress kikkerAls je aan vakantie denkt, denk je aan rust, vrijheid en vooral ontspanning. Geen wekker, geen verplichtingen, geen gezeur. Ruziemaken is het laatste wat we willen. Toch loop je het risico omdat alles anders is. Je dagritme, het klimaat, het eten, alles is anders. Niet meer stofzuigen en strijken, plassen op een vreemd toilet en spreken in een andere taal. Leuk en interessant maar niet voor iedereen. Helaas.

Vignetten en medicijnpaspoort

vakantiestress kikker kofferIk tref op mijn gemak alle voorbereidingen. Vignetten aanschaffen (Zwitserland en Oostenrijk), milieusticker voor Duitsland op de voorruit. Begeleidende brief in het dashboardkastje (staat in de kleine lettertjes). Routekaarten bij elkaar sprokkelen voor als de tomtom het niet meer doet. Flesjes water binnen handbereik, koffers klaarzetten, boeken bestellen en zorgen voor goed gevulde toilettassen. Medicijnpaspoort daar waar nodig. Manlief zorgt voor een technisch perfecte auto.

Vakantiestress voorkomen

vakantiestress kikkers fotoHoe voorkom ik op mijn manier dat ik stijf van de adrenaline in de auto zit?

 • Begin ruim van te voren met koffers pakken. Lijstjes maken. Alles wat ik tegenkom waarvan ik ook maar twijfel of ik het mee wil nemen leg ik in een aparte hoek in een slaapkamer. Bij het afvinken van de lijstjes kun je dan snel werken. Geen frustratie-zoekpartijen … alleen beslissen of je het mee wilt of niet.
 • Maak ook een to-do lijstje voor thuis. Je kunt daar de gekste dingen op zetten (alles tussen het doen van de laatste boodschappen, afsluiten van een reisverzekering tot het overhandigen van de huissleutels aan de buurman).
 • Spreek vooraf je verwachtingen naar elkaar uit. Als de één wil wandelen en kerken bezichtigen en de ander met een boek op een stoel wil zitten kun je daar beter eerst een ei over leggen … compromissen sluiten heet dat.
 • Praat ook over het uitgavenpatroon; dus de kosten ter plekke. Je zou samen een budget/begroting kunnen maken.
 • Maak je mailbox leeg en laat de rest van het werk thuis. Je hoeft niet 24/7 nuttig bezig te zijn. Je bereikt je doelen niet zonder regelmatig te ontspannen.
 • Hoe gek het misschien ook klinkt; ga uitgerust op vakantie. Op vakantie is je lichaam compleet in vakantiestress kikker caravande war en dat kost energie. Vermoeidheid leidt tot verminderde weerstand tegen ziektes en verminderd incasseringsvermogen. Uit balans betekent obstipatie of diarree, giga-opvliegers, schimmelinfecties op vervelende plekken, blaasontsteking of een opgezwollen buik. Stress … en ruzie.

 

Teleurstellingen en een nachtje slapen

vakantiestress kikker wijnLaat je niet te snel teleurstellen als je aankomt op je bestemming. Als je moe bent ziet de wereld er vaak een stuk slechter uit. Niet schreeuwen en niet bij de pakken neerzitten.  Pak een wijntje, loop hand in hand over het strand en keuvel over van alles en nog wat. Ga een nachtje slapen en laat je lichaam wennen aan de omstandigheden. Denk niet in problemen, denk vooral in oplossingen. Als je je de volgende ochtend nog steeds ergert aan bijvoorbeeld die vieze badkamer, ga je je beklag doen bij de organisatie. Daarna pragmatisch aan het werk en schrobben met die handel. Foto’s nemen en achteraf schriftelijk afhandelen.

Genieten

vakantiestress kikker koffersAccepteer de files, het slechte weer en die extra kilo’s. Schep op die lekkere hapjes en laat dat extra glas wijn niet staan. Thuis kun je wel weer naar de sportschool. Probeer je accu op te laden. Wees lief en respectvol naar elkaar, gun elkaar uit liefde een fijne vakantie.

Vakantie is geen toverstokje voor je relatie. Daar zul je zelf aan moeten werken. Iedere dag en vooral in de vakantie. 

5 reacties

 1. lijstjes wat mee te nemen, ruim vooraf inpakken, to do lijstjes, zijn niet aan mij besteed. Inpakken doen we een uur voor we weggaan. Zo veel hoeft er niet mee ten slotte. Alles past in 1 of 2 rugzakken afhankelijk hoe lang we weggaan en wat voor type vakantie we doen. Kamperen is 2 rugzakken, al het andere 1.

  De medicatie staat gewoon klaar en gaat in de toilettas, paspoorten pakken en gaan.
  Het voorbereidingsstuk is het boeken van de accommodatie maar verder gaat het ook niet.

  Geen stress, al jaren niet meer. Ik wordt alleen al moe van het idee dat ik er dagen van te voren aan moet beginnen.

  We hebben nog steeds het idee te veel mee te nemen.

  • Geweldig. Ik heb veel bewondering voor je. Het reizen van en naar de bestemming geeft bij mij wel stress. Heb ik alle papieren wel mee … als ik een ongeluk krijg … Komt misschien ook omdat ik al heel veel ellende/ongelukken en ziekte in de vakantie heb gehad. Het is dan fijn dat je alle papieren en telefoonnummers bij je hebt. Zoals jullie gaan geeft een gevoel van rust. Heerlijk. Alvast heel veel vakantieplezier.

 2. Weer een heel waar verhaal :-). De negatieve kanten hebben we in het verleden meegemaakt, nu pak ik het allemaal relaxter aan. Op vakantie gaan moet je leren, hoe gek dat ook klinkt.
  De eerste keer dat wij naar Frankrijk gingen had ik alleen zomerkleren bij me…..hoe dom kan je zijn. ….heel de vakantie regen en wind….wat hebben wij een kou gehad. Ten einde raad maar fleecevesten aangeschaft ter plekke.

  • Zo herkenbaar. Ik denk dat je je er van bewust moet zijn dat de vakantiereis veel van je vergt. Geef daar aan toe en accepteer dat je niet bent zoals je thuis zou zijn. Haal het beste in elkaar naar boven.

 3. Verschil in het pakken voor vakantie en werk.
  S’ochtends voor vertrek pakken voor zowel zaken als vakantie. Weliswaar afgestemd op de lokale situatie van het betreffende land of werelddeel.
  Voor mij is er wel verschil voor het pakken voor de terugreis. Zakelijk en vakantie al een dag tevoren maar het verschil zit in het wasgoed. Zakelijk komt alles schoon terug en vakantie komt het meeste vuil terug.
  Maar stress en voorbereiding ,……. Nee dat ken ik niet.
  Gelukkig geen gedoe met caravans meer. Geen gesleep geen stalling geen technisch gedoe.
  Hotel uitzoeken en klaar is Kees. En dat veelal op het laatste moment.
  Eigenlijk helemaal niet zoals ik ben (of was) maar het bevalt me nu super.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2018 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Vijftigenmeer
Assign a menu in the Left Menu options.
Assign a menu in the Right Menu options.