Heupaandoening. Bij avasculaire necrose (AVN) van de heup is de bloeddoorstroming van de heupkop verstoord. Het bot wordt zacht, de heupkop kan in elkaar zakken en de bolle vorm verdwijnt. Wat ik me vooral herinner, is de pijn.

Technisch

heupaandoening bol herfst bladeren

… mooi en onbeschadigd

Alle bloedvoorziening van de heup, komt naar de kop langs de nek van de heup. Het verbindingsdeel tussen de heupkop en het bovenste deel van het dijbeen is veel dunner dan de rest van het bot. Als door wat voor reden dan ook de bloedvoorziening verstoord wordt, gaat het bot in de heupkop dood. Je zou het niet bij elkaar verzinnen. Tot het je overkomt. Mij wel; zo maar.
Levend bot verandert continu.  Je cellen voeren kleine reparaties uit; ze herstellen bijvoorbeeld de kleine barstjes die optreden door gebruik van onze gewrichten.  Doen ze dit niet zou het bot kunnen verzwakken.

heupaandoening groen milieu

… ingezakt en kapot

Als er een avasculaire (= geen doorbloeding) necrose (=afsterven) optreedt in de heupkop verzwakt het bot en plat de mooie bolvorm van de heup af. Het gevolg daarvan is dat de bol nu niet meer mooi in de kom van het bekken pas. Daardoor gaat er ook extra slijtage optreden van de twee delen die tegen elkaar wrijven en bewegen. Dit betekent veel ellende. Als je jong bent maar ook als je ouder wordt.

Oorzaak van deze heupaandoening

heupaandoening bloedtoevoer afgesloten

bloedtoevoer afgesloten

Als de bloedtoevoer naar de heupkop niet optimaal is, kan dat verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld na een val of ongeluk waarbij je je heup breekt of scheurt, een ontwrichting (hierdoor kan een scheuroptreden van het bloedvat) en door bepaalde medicijnen.  Het drinken van te veel alcohol is rampzalig voor je lever maar ook voor de bloedtoevoer in je heupen. Ook diepzeeduikers (en mijnwerkers) kunnen door hoge druk kleine luchtbelletjes ontwikkelen die een blokkade in de slagaders veroorzaakt.

heupaandoening scan foto arts

goede samenwerking tussen de artsen

Maar ik hoorde tot de categorie waarbij deze kopnecrose spontaan optreedt zonder een achterliggende oorzaak. Na overleg met de fysiotherapeut en de huisarts werd ik doorverwezen naar het ziekenhuis. Ik kan me herinneren dat de orthopeed mij de röntgenfoto liet zien.  Ik schrok me een hoedje zeg maar. Daarnaast ontstonden er door deze verstoring, ook nog een aantal slijmbeursontstekingen. Pijn dus. Tandenpoetsen was al een opgave, laat staan het moment om elegant uit de auto te stappen. Zachtjes draaien en uit de auto glijden met behulp van een vuilniszak was de enige optie.

Klachten en symptomen

heupaandoening ballen newton

een kwestie van ontzien

Deze aandoening komt het meest voor tussen ons 30e en 60e jaar. Ik was 47.  Klachten zijn vergelijkbaar met artrose van de heup. Er ontstaat pijn diep in de lies en/of bil met soms uitstraling tot in de knie. Deze pijn ontstaat met name bij het bewegen en belasten van de heup. Je gaat mank lopen en hebt problemen met staan en gaan staan. Ook kan er nachtelijke pijn en stijfheid van de heup ontstaan. Bij mij kwamen de eerste klachten bij het gaan staan. Ouderdom denk je in het begin al lachend. Maar het lachen is me snel vergaan. De gang naar de huisarts en fysiotherapeut was snel gemaakt. Maar mijn heup werd steeds stijver en pijnlijker.  Slapen werd op den duur bijna onmogelijk. Gelukkig zagen ze in het ziekenhuis snel wat er aan de was. De orthopedisch chirurg raadde me aan om vooral rustig aan te doen en op krukken te gaan lopen. We waren toen net aan het verhuizen.

Behandeling avasculaire necrose van de heup

heupaandoening rollator benen

dit kwam wel heel dichtbij

Indien er geen of weinig vervorming van de heupkop bestaat, wordt er meestal afgewacht.  Dit was dus ook bij mij het geval. Ontlasten door met krukken te lopen en pijnstillers gebruiken. Niet te veel stilzitten. Geen operatie en geen heftige ingrepen. Wachten en hopen op een goede afloop.  Uiteindelijk zou het kunnen leiden tot het vervangen van de heupkop. Je moet er maar niet aan denken.
Na ongeveer 3 maanden krukken en pijn gebeurde bij mij een klein wondertje. De bloedtoevoer herstelde weer, de ontstekingen verdwenen en mijn krukken konden weer in de kast. Einde verhaal en weer een mooie gave heupkop. Niets ingestort, geen operatie. Tot op de dag van vandaag een stel prima heupen. Sterker dan ooit tevoren. Maar wel met het besef dat je zo maar iets kan overkomen.

 

Geluk is goede gezondheid en een slecht geheugen (Bron: Ingrid Bergman 1915-1982).