Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Zonnebril de zin en de onzin bij aanschaf

zonnebrilZonnebril. Misschien hebben we allemaal wel een setje in de kast en in de auto liggen. Uit ijdelheid, om lachrimpels te voorkomen maar zeker ook om onze ogen te beschermen.

Zonnebril

Zonnebril

Na de operatie van P. kon hij geen of nauwelijks daglicht verdragen. De zonnebril op sterkte was een optie om te gebruiken, maar iemand adviseerde een (niet sexy) overzetbril. Helemaal fantastisch als je absoluut niet tegen het felle licht kunt. Inmiddels binnen en een extra exemplaar besteld. Geen gedoe meer om onderweg van bril te wisselen dus.  Afgezien hiervan weten we inmiddels dat het blootstellen van onze ogen aan uv-licht, ook niet je-van-het is. Dit merk je niet direct maar op latere leeftijd kunnen de effecten best heftig zijn (permanente schade aan bijvoorbeeld je hoornvlies); denk hierbij aan staar en maculadegeneratie. Ook kinderen zouden hun ogen goed moeten beschermen; zij hebben een meer heldere lens en een wijder openstaande pupil. Het lijkt altijd koddig zo’n minimensje met een zonnebril. Als ze geen zonnebril willen dragen, zou je een hoedje kunnen overwegen.

UV straling uit de natuurlijk is het meest schadelijk voor je ogen. In de bergen is de straling het sterkst maar ook sneeuw versterkt de reflectie van het zonlicht.

Aanschaf

prijs en kwaliteit

Bij het zoeken op internet vroeg ik me af waar een goede zonnebril aan moet voldoen. Ik heb me ooit laten vertellen dat de prijs niets zegt over de kwaliteit. Het uv filter (uv400 of 100 procent uv) wist ik nog wel te verzinnen maar wat maakt een zonnebril veilig? Zorg dat je zonnebril je ogen zoveel mogelijk afsluit en dat het glas zo goed als onbreekbaar is. Kunststof is natuurlijk een optie; ook licht in gewicht. De vorm van een zonnebril is ook belangrijk voor de juiste bescherming van je ogen. Een smalle bril kan namelijk nog veel UV-straling aan de zijkant van de bril doorlaten waardoor de ogen alsnog niet goed beschermt zijn. Een te grote zonnebril kan zwaar zijn en dus te snel afzakken.
Gepolariseerde glazen neutraliseren de schitteringen; is handig tijdens het skiën (sneeuw) of tijdens het autorijden.  Donkere glazen beschermen niet bij voorbaat beter dan lichte.

CE markering

CE markering

Ben je dan al een eind op weg? Let ook p de CE-markering. Ik bestelde de overzet bril bij BOL.com. Bij de productspecifikaties vind je de CE-normering. Alles tussen categorie 0 en 4 (kleurintensiteit van de glazen aan, ofwel de bescherming tegen verblinding). Categorie 3 vind je het meest bij de aangeboden zonnebrillen. Categorie 4 mag je niet gebruiken tijdens het autorijden.

  • Categorie 0 (0 – 20 procent lichtabsorptie), geschikt binnen of voor bewolkt weer, biedt geen zon bescherming.
  • Categorie 1 (20-50 procent  lichtabsorptie), voor binnen bij fel licht of gesluierde hemel met getemperd zon. Zeer lichte zonnebril.
  • Categorie 2 (50-80 procent lichtabsorptie), voor mooi weer met gemiddeld zonlicht en bij wisselende weersomstandigheden.
  • Categorie 3 (80-90 procent lichtabsorptie), aangeraden bij helder en zonnig weer met fel zonlicht in combinatie met water en sneeuw.
  • Categorie 4 (90-98 procent lichtabsorptie), voor uitzonderlijk fel licht, op zee of op grote hoogte.

Supermarkt zonnebril

zonnebril

polariseren

De prijs van een zonnebril zegt dus niets over hoe goed hij is. Of je nu een zonnebril koopt bij de supermarkt, bij de drogist of bij een brillen speciaalzaak, ze beschermen allemaal even goed.  Het prijsverschil zit hem in het merk en of de bril bijvoorbeeld gepolariseerde glazen heeft. Ook zitten de duurdere brillen vaak net iets lekkerder en zijn beter afgesteld. Mijn zonnebrillen zijn allemaal zo rond de 10 euro omdat ik niet netjes (zuinig) genoeg ben. Ik heb ze overal rondslingeren en zal er dus regelmatig eentje kwijt raken (Net als mijn leesbrillen). Kijk dus vooral naar de CE markering, naar de uv bescherming, het eventueel polariseren van de glazen, de pasvorm en de inhoud van je portemonnee.

 

Bron foto: Pixabay

2 reacties

  1. Lot

    Ik heb 10 jaar geleden ook de overzetzonnebril ontdekt, geweldig. Heb er verschillende 2 in de auto en een die permanent bij fietsspullen ligt en nog 2 die voor algemeen buiten zijn.
    Ook heb ik er een met gele glazen, wordt ook wel nachtbril genoemd voor mensen zonder bril. De contrasten worden door die kleur beter, maar ook overdag vind ik hem fijn bij niet zonnig weer maar juist grijzig of scherp licht

    • Herma Westerdiep

      Mijn man heeft nu ook een overzetzonnebril. Is geopereerd aan een brughoektumor en heeft nu moeite met bewegende beelden. Deze zonnebril is daarbij een prima hulpmiddel. Dus ook blij mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑