De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Zonnebril is van essentieel belang voor je ogen

zonnebril vijftigenmeerZonnebril. Rond deze dagen schijnt de zon regelmatig volop en de zonnebril komt weer uit de handtas. Wie vond deze donkere bril uit?

 

Zonnebril

zonnebril

Eskimo

Mijn ogen kunnen bijna niet zonder zonnebril. Ik heb, net als mijn leesbril, overal een exemplaar. In mijn handtas, werktas, auto en thuis in de kast. Als het mooi weer is en de zon schijnt krijg ik snel last van waterige ogen. Vroeger gebruikte de Eskimo in het noorden van Canada en Groenland, al een soort zonnebril van walrusslagtanden. Voor hun was de combinatie sneeuw en zon een lastige.  Als je je ogen niet goed beschermde kon dit leiden tot blindheid. Stukken ivoor werden plak voor plak geschaafd, waarna ze er met een mes twee nauwe spleetjes in maakte. Niet modieus maar wel praktisch om de ergste zonnestralen te weren.

China en Europa

Chinezen

De Chinezen experimenteerden al in de twaalfde eeuw met verduisterende brillen. Zij gebruikten hiervoor lenzen van rookkwarts. Donker maar wel doorschijnend. Je zou denken dat ze ook last hadden van de zon maar dit was juist om de ogen van de rechters te verbergen. De getuigen in de rechtszaal konden dan niet zien wat ze van alle verklaringen vonden. Europa begon pas in 1572 met getinte lenzen. Speciale brillen met groene en blauwe lenzen. Ook niet om te beschermen tegen zonlicht maar een Engelse lenzenslijper (James Ayscough) dacht dat je met deze gekleurde lenzen beter kon zien. Het werd wel mode want je zag in het straatbeeld steeds meer gekleurde glazen.

Glazen van cerium

Cerium

Het duurde tot de twintigste eeuw voordat de eerste zonnebrillen werden verkocht. In 1913 ontwikkelde William Crookes (bij toeval) glazen van cerium. Dit materiaal hield bijna alle UV straling tegen. Daarna werden zonnebrillen steeds belangrijker en populair. Al snel werden er ‘plastic brillen’ gemaakt en verkocht, waardoor bijna iedereen een zonnebril kon kopen. Ook acteurs en actrices droegen zonnebrillen op het witte doek.

Gepolariseerde lens

gepolariseerd

In Europa vond men de gepolariseerde lens uit. Probeer uit te zoeken of je een zonnebril koopt met 99% bescherming tegen UV A en B. Dit hoeft niet perse een dure zonnebril te zijn trouwens. Let op de aanduiding:  100% UV of UV400.

Deze, gepolariseerde lenzen brachten een nog betere bescherming tegen zonlicht. We weten nu allemaal dat een zonnebril belangrijk is voor het welzijn van je ogen. UV stralen zijn slecht voor je oog; een zonnebril beschermt tegen staar, sneeuwblindheid (zonnebrand aan het oogoppervlak) en maculadegeneratie. Je ogen kunnen na het onbeschermd in de zon kijken, zich minder snel aanpassen aan een veranderend lichtniveau. Dit maakt een ritje naar huis ‘s avonds zelfs gevaarlijk. Ook de huid rondom je ogen wordt op deze manier beschermd; denk aan rimpels maar ook aan huidkanker.  Ook als je nog beneden de twintig bent; ook als je op het water bent (surfen of kiten bijvoorbeeld).

Het dragen van een zonnebril is dus gewoon goed. Schaf er een aan. 

3 reacties

  1. Lot

    Ik heb altijd snel last van fel licht. Ik draag ook al 60 jaar een bril en heb diverse meekleurende en zonnebril op sterkte gehad maar echt heel blij werd ik daar niet van.
    Daarom ben ik heel blij met de overzet zonnebrillen die sinds jaar of 10 op de markt gekomen zijn. Heb er verschillende.

    • Herma Westerdiep

      Zo’n meekleurende bril gaat vaak niet snel genoeg bij het veranderen van licht volgens mij. Goed dat je zo’n overzetbril hebt. Laatst zag ik iemand op tv met een soort magneetjes een zonnebril aan haar bril vastklikken.

  2. Mevrouw Niekje

    Ik heb nu sinds 3 jaar een bril met varifocale glazen (het is plastic overigens!) en kreeg de zonnebril cadeau. Voor in de auto en op de fiets fijn, verder heb ik hem niet zo heel vaak op. Oh ja, ze zeggen dat je het cadeau krijgt, maar dat is natuurlijk flauwekul, dat is gewoon een lokkertje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑