De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Ziekmelden doe je netjes en respectvol

ziekmelden vitaminen ziekZiekmelden. Soms meld je je ziek met verstrekkende en langdurige gevolgen. Volg in ieder geval de regels en wees je bewust van je privcay.

Ziekmelden

ziekmelden drugs pillen gezondheid

houd je aan de regels

Ziekmelden is absoluut niet fijn. Het laatste wat je zelf wilt. Tenminste dat is mijn gevoel. Ik ben opgevoed met de ‘schop onder de kont’ regel. Gewoon werken. Ziekmelden is geen optie. Werken tot je er bij neervalt dus.

Gelukkig wonen we in een land waar je je ziekmeldt als je niet fit bent om te werken. Geestelijk of lichamelijk. Wees professioneel, gebruik je verstand en blijf niet onterecht thuis. Het kost de samenleving tijd en geld. Blijf in contact met werkgever, bedrijfsarts en je eigen arts. Meld je zo snel mogelijk (netjes) ziek; lees vooraf de regels in je arbeidscontract, cao of het bedrijfsreglement. Kleine moeite, vooral als je werkgever vervanging moet regelen.

Vragen

ziekmelden thermometer pijn pillen

privcay

Wat zijn je rechten en wat zijn je plichten? Volgens de laatste privacyregels mag je werkgever geen medische informatie vragen. Wel kun je de vraag krijgen of je ziek bent naar aanleiding van een bedrijfsongeval of verkeersongeluk. Dit heeft alles te maken met de aansprakelijkheid. Je werkgever heeft uiteindelijk wel het recht om jouw ziekmelding door te geven naar de bedrijfsarts. Die zal dan bepalen of je terecht of onterecht ziek bent. Je werkgever mag je dus niet vragen wat je mankeert of wat de behandeling van jouw ziekte inhoudt. Ze mogen ook niet ongevraagd informatie aan je collega’s doorgeven. Ook de bedrijfsarts en arbo-arts mogen geen medische informatie aan je werkgever geven zonder jouw nadrukkelijke toestemming.

Geef wel je adres en telefoonnummer waar je te bereiken bent, en inzicht in je werkagenda.

Bedrijfsarts

ziekmelden tabletten apotheek medisch

advies op basis van vertrouwen

Heb vertrouwen in de bedrijfsarts en ga vooraf in ieder geval niet je eigen diagnose stellen. Hij of zij is er om te zorgen dat een gezonde werksituatie zo snel mogelijk weer hervat kan worden. Op een manier die goed is voor jouw en je werkgever.  Onafhankelijk dus.  Werk (op een respectvolle manier) samen aan een vertrouwensband.  Het advies van de deskundige wordt hierop gebaseerd. Bij vertrouwen hoort dan ook openheid en eerlijkheid. De bedrijfsarts zal heus niet tegen jou liegen over welke informatie hij doorgeeft aan je werkgever. Niemand is hiermee gebaat. Meestal krijg je een kopie van het bericht. Al met al draag je je eigen verantwoordelijkheid om zo goed mogelijk mee te werken aan je eigen spoedige herstel. Vol de tips en adviezen gewoon op. Iedereen heeft het beste met je voor. Je wilt toch heel graag weer beter worden?

Werkdruk

ziekmelden voedingssuplement drug ziek

presenteïsme

Onder invloed van de enorme werkdruk van de laatste jaren voel je je dubbel ellendig als je je moet ziekmelden. Vaak ben je al te lang doorgegaan. Gewoon werken als je ziek bent. Hier bestaat zelfs een woord voor: presenteïsme. Deze trend zien we helaas ook bij veel jongeren. In Nederland is van de ziektemeldingen 20% … zo ongeveer 72.000 meldingen van werknemers onder de 25 jaar! In Nederland hebben we met z’n allen een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Maar dit ultieme verantwoordelijkheidsgevoel kan je ook de das omdoen.

Je gaat je niet ziekmelden als je gewoon een ‘dagje voor jezelf’ nodig hebt. Dit wil je je collega’s niet aandoen. Daardoor (naast een aantal andere factoren) loop je een groter risico op het ontwikkelen van een burn-out.

Met wat voor reden meld je je ziek?

ziekmelden pillen vliegen massa veel

vrouwen zijn vaker ziek dan mannen

Stel jezelf voorafgaand aan de ziekmelding eens een aantal vragen. Hoe effectief ben je op je werk als je amper op je benen kunt staan? Ren je om de tien minuten naar de wc? Niemand zal dan blij zijn met jouw aanwezigheid. Heb je hoestaanvallen en sta je te niezen boven de kopieermachine? Ben je niet productief? Blijf dan thuis. Zie je het niet meer zitten en heb je daardoor ook nog eens fysieke klachten?
Dit zijn in Nederland veelvoorkomende redenen om je ziek te melden: Griep, rugpijn, ongeval, stress, operatie, angst en depressie, verkoudheid en migraine. Vrouwen zijn vaker ziek dan mannen. Dit komt (vaak) doordat vrouwen vaker in een bedrijfstak werken met meer verzuim zoals bijvoorbeeld de zorg. Je wilt een patiënt op de intensive care niet aansteken als je loopt te hoesten toch?

 


ziekmelden hartslag curve hand

Al met al meldt iedereen zich zo gemiddeld 1,1 keer per jaar ziek. Niet slecht toch?

6 reacties

  1. Ximaar

    Zelf heb ik me altijd arbeidsongeschikt gemeld. Dat was overigens niet vaak. Ik weet ook dat als je niet goed functioneert, het een veel ellende op kan leveren bij het werk. Vrijwel geen contact gehad met bedrijfsartsen.

    Bij m’n laatste werkgever met erg veel vrouwen in deeltijd viel me op dat deze vrouwen ook ziek waren als een van hun jonge kinderen ziek was. Dat gaven ze zelf ook toe. Ze zagen geen andere optie. Een ziek kind meenemen naar het werk is ook niet slim. 😉 Als ze al een man hadden, dan werkte die voltijd en die bleven niet thuis voor hun zieke kind.

    • Herma Westerdiep

      Ik meld me ook altijd zelf ziek. Zelf toen ik een keer geen stem had (keelontsteking), zelf de telefoon opgepakt en al fluisterend de melding gedaan. Hilarisch achteraf. Want op dat moment voel je je niet bepaald vrolijk.

  2. Greet

    Ik kreeg problemen met de chef na netjes ziek melden(longontsteking) Netjes naar bedrijfsarts geweest(achterin de auto liggend vervoerd) en nog geloofde de chef het niet. De bedrijfsarts adviseerde een onafhankelijk advies van arts UWV. Dat kan, op kosten van de baas! Zoek de procedure eens uit als je nog niet ziek bent. Zoek sowieso uit wat de taak en functie van je eigen bedrijfsarts is, met de wet Poortwachter is er nogal wat veranderd. Niet alle bedrijfsartsen zijn onafhankelijk!
    Ik ging naar UWV, en ook die arts constateerde longontsteking. Het bedrijf moest het consult betalen, maar ondanks de diagnose artsen kreeg ik een werkaantekening wegens onnodig verzuim ! Is dat erg, ja, want bij twee van die aantekeningen word je ontslagen.

    • Herma Westerdiep

      dit is toch onvoorstelbaar. heb je dan geen vertrouwenspersoon of ondernemingsraad waar je op terug kunt vallen en de aantekening in je dossier er uit laat halen?

  3. Nicole Orriëns

    1,1 vind ik inderdaad helemaal niet veel zeg!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑