wimpelWimpel. Wat is een wimpel? Nou … dat is een smalle strook stof die boven aan een vlaggenmast wordt bevestigd. Een typisch Nederlands fenomeen.

Wimpel

wimpel oranjeDe wimpel loopt meestal uit in een driehoek (zwaluwstaart). Wij kennen de oranje wimpel in combinatie met onze Nederlandse vlag. Meestal horizontaal opgehangen; dat oogt het mooist. Maar als je een dwarsstokje bevestigd kun je de wimpel ook langs de mast hangen. De lengte van is meestal iets grote dan de diagonaal van de vlag.

Geschiedenis van de kleur oranje. De bovenste strook van onze nationale vlag was vroeger dus oranje. Nu rood. Nederland is hiermee het enige land ter wereld dat zijn nationale vlag heeft ‘verbouwt’.  De uitspraak ‘Oranje Boven’ komt dan ook uit die periode.  De herkomst van de kleuren blauw en wit zijn niet te achterhalen. Hier gaan diverse verhalen over de ronde.  De Admiraliteit van Zeeland bestelt in 1587 al vlaggen in de kleur Oranje Wit en Blauw; te gebruiken op de oorlogsschepen.  Vroeger was dit de manier om te communiceren  (seinen) tussen schepen. In 1650 verdringt het rood definitief het oranje (lang verhaal kort). We hebben op dat moment geen stadhouder. Ligt het daaraan? Compleet andere theorieën zeggen dat er gewoon geen oranje kleurstof meer gemaakt kon worden.

Vlag

wimpel vlag nederland vijftigenmeer

Nederlandse vlag

Eind 1794 verstoten de Fransen (Napoleon) definitief de Oranjes; en daarmee het oranje vlak in onze nationale vlag. Rood Wit Blauw werd zelfs verplicht. De Staten-Generaal besluit pas in 1976 dat de Hollandse Vlag rood, wit (of ongekleurd) en blauw gekleurd zal zijn. Na heel veel ruzie en ellende over onze vlag besluit Minister-president Colijn de Koningin een Koninklijk besluit te laten teken waarin de kleuren en afmetingen van de Nederlandse vlag worden vastgelegd.  De eerste wimpels daarentegen, stamden al uit de periode van Willem I der Nederlanden. De oranje kleur symboliseert Willem van Oranje. Naast de Frans revolutionaire vlag (blauw wit rood) wilde hij politieke stabiliteit (onafhankelijkheid) tonen door middel van een oranje gekleurde wimpel (nu zelfs vastgelegd in het normblad NEN 3203). Zo is de wimpel ontstaan.

Nu wordt het alleen nog door rijksgebouwen (en lokale overheden) officieel gebruikt voor leden van ons koningshuis. Bij feestelijke gebeurtenissen en gebeurtenissen van nationaal karakter. In alle andere gevallen (bijvoorbeeld tijdens de nationale dodenherdenking en op Bevrijdingsdag), wordt gevlagd zonder wimpel.

Provincie

wimpel groningen

per provincie

Voor iedere provincie (en regio) is er een eigen exemplaar. Voor het ophangen van een provinciewimpel gelden geen officiële regels. Op deze manier kun je laten zien dat je trots bent op je provincie. Eigenlijk moet je de wimpel na zonsondergang weer van de mast halen. Het zou kunnen zijn dat het tikken van het stokje (tegen de mast) lawaai maakt en dat je buren hier last van hebben. Dan kun je beter een zgn. fluisterwimpel kopen. Deze maakt geen lawaai (heeft rubberen dopjes in plaats van een houten stokje) en maakt dus geen lawaai. Makkelijker regels dan bij een vlag dus.

Rouw wimpels

rouw

rouwwimpel

Helaas kennen we ook gebeurtenissen van rouw. De Rouw wimpel (effen zwart), wordt gebruikt in combinatie met de Nederlandse vlag. De vlag wordt dan samen met de rouwwimpel, in de top van de vlaggenmast gehesen (dus niet halfstok). De rouwwimpel wordt veel gebruikt als halfstok hangen van de vlag niet mogelijk is.

 

NB: Wie heeft nog een leuke, kleurrijke aanvulling?