Water drinken; waterflesjes, je ziet ze overal. In de trein, in de bus en in de sportschool. Nergens is ook maar een wetenschappelijke onderbouwing te vinden dat veel water drinken goed voor je is. Ons lichaam raakt door veel vocht juist in de stress. Met alle risico’s van dien.
Water drinken in Italië
Op internet zocht ik in verband met onze naderende vakantie, of kraanwater in Italië ook te drinken is. Ja dus. Vroeger kon je bijna nergens uit de kraan drinken maar nu bijna overal (tenminste binnen Europa). In deze landen proberen ze juist de verkoop van flessen water terug te dringen om de plastic soep in de zee (en op het strand) te doen slinken. Waterfonteintjes op pleintjes en winkelstraten zijn een stimulans om geen flessen meer te kopen. Wat mij betreft mag er zo in de loop van de avond wijn uit deze kraantjes stromen. Iedereen volgt de richtlijn om 8 glazen water per dag te drinken klakkeloos op terwijl daar geen gedegen onderzoek aan vooraf gegaan is. Wel informatie gesponsord door commerciële waterfabrikanten. Gewoon een jarenlang goed marketingconcept. Zo vanaf de jaren ’80.
Immuunsysteem
Bij vaak en veel water drinken wordt ons immuunsysteem wordt geactiveerd omdat je lichaam op dat moment denkt dat water ziekteverwekkers bevat. Je verstoort op deze manier je natuurlijke vocht- en mineralenbalans. Dorst is een signaal van je lichaam. Dat moet je ook zo houden. Het gedeelte dat dorst reguleert, raakt bij overmatig drinken, steeds in de war. Je kunt misselijk worden, je moet veel plassen en ’s nachts tussen de opvliegers door ook nog eens met je slechte ogen naar de wc. Luister toch gewoon naar je lichaam. Vertrouw op je intuïtie. Als je veel zweet, heb je meer vocht nodig. Logisch. Als je genoeg groente en fruit eet, krijg je al vocht binnen. Logisch. Gedraag je als een oermens. Ook al wordt je blootgesteld aan hitte. Vertrouw op je eigen dorst. Bosjesmannen bijvoorbeeld, lassen geen drinkpauze in als ze in de hitte aan het jagen zijn. Wij doen dat wel vooraf en tijdens een sportwedstrijd. Niet goed. Je lichaam begrijpt niet waarom je extra gaat drinken voordat je gaat bewegen. Geef ook hier je lijf het dorstgevoel terug.
Te veel water kan levensgevaarlijk zijn
Je valt van veel water drinken niet af en het heeft ook geen magische werkzaamheden zoals het afvoeren van gifstoffen. Onzin. Je lever gaat niet beter werken als je meer water drinkt. Nooit bewezen. Je maag raakt alleen maar overbelast. Ik heb wel eens last van maagzuur gehad als ik veel water achter elkaar dronk bij het zoveelste dieet. Nu snap ik waarom. Nog niet zo lang geleden bezweek een Amerikaanse vrouw (tijdens een crashdieet) aan een overdosis water. Ze dronk binnen twee uur wel vier liter water. Doodsoorzaak was een zwelling in de hersenen door een teveel aan water. Bij zo’n enorme hoeveelheid water moet je ook suiker en zouten innemen. Als dat niet gebeurt (bij een dieet bijvoorbeeld) zwellen de cellen in je lichaam op, je bloed raakt verdund en zenuwen raken bekneld. Je krijgt hoofdpijn en je wordt misselijk. Als je deze waarschuwingen niet serieus neemt loop je risico.
Bij ultramarathons zijn de drinkadviezen inmiddels al aangepast omdat je tijdens deze evenementen bij het drinken (ieder kwartier vaak) een groter risico loopt op een watervergiftiging dan dat je uitgedroogd raakt.
Wat is watervergiftiging?
Watervergiftiging is een tekort aan natrium (0,4 gram natrium is gelijk aan 1 gram keukenzout/natriumchloride) in je bloed. Het kan optreden als je binnen een mum van tijd te veel water en te weinig natrium tot je neemt. ‘Slechts’ 700 ml water per uur gedurende enkele uren achter elkaar, kan al teveel zijn. Je loopt het risico water vast te houden omdat je nieren soms niet meer dan 600 ml per uur kunnen uitscheiden. Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld 600-1.500 ml urine per uur uitscheiden.
Feiten voor de liefhebber:
- De helft van de flessen in Europa worden niet gerecycled. Deze flessen eindigen als zwerfvuil uiteindelijk in de oceaan.
- Als je een plastic fles koopt, weet dan dat hier 3 tot 5 keer zoveel water voor gebruikt is dan dat er uiteindelijk in diezelfde fles gaat.
- Kraanwater is 400 tot 1000 x goedkoper dan flessenwater.
- De wereldzeeën bevatten 46.000 stukken plastic per vierkante meter.
- Het kan duizend jaar duren voor een PET-fles is afgebroken.
- Als het dan is afgebroken, hecht het zich aan plankton en kom zo weer terecht in de vissen die wij uiteindelijk eten. De vervuiler dus.
- Fleswater bevat minder mineralen dan kraanwater. Mineraalwater is niet heilzaam.
- De recent op Instagram opgedoken hype om ‘s morgens (omdat het gezond is) een glas lauw water met citroen te drinken is nergens op gebaseerd. Het is wel ontzettend slecht voor je tandglazuur (dat is wetenschappelijk wel aangetoond). Warm water versterkt dit (tanderosie) effect juist.
- De normen voor kraanwater zijn hoger. Natuurlijk wordt bron- en mineraalwater ook regelmatig getest en kun je ervan uit gaan dat ook die van goede kwaliteit zijn.
... het is pas echt crisis als we geen water meer hebben om bij de wijn te doen … (bron: Gerd de Ley).
Overal waar te voor staat is in het algemeen niet goed voor je, dat geld dus ook voor water drinken
Duidelijke conclusie. Ook weer erg logisch.