Geluk is het gevoel niet alleen te zijn ...

Spinnen en spinnenpoep. Ben jij ook bang voor spinnen?

spinnen webSpinnen zijn nuttige dieren ondanks dat je op je huis poepen. In Nederland hebben we maar liefst ongeveer 650 spinnensoorten; veel kleuren en maten. Deze, voor mij, verschrikkelijke beestjes houden zich schuil in je kelder, zolder, schuur, achter de plinten en in de spouwmuren. Volgens de wetenschap nuttig. Tja.

Spinnen

spinner zwart witSpinnen herken je direct aan hun 8 snel bewegende poten. Nederland kent een aantal rassen. Details zal ik je besparen. Te gruwelijk. Spinnen maken draden waarmee ze de andere insecten pakken of draden waar de insecten over struikelen. Sommige spinnen maken geen web. Zij bespringen hun prooi ‘gewoon’. Waarom hebben we het over spinnen? De meeste mensen zijn ze immers liever kwijt dan rijk. Ik ben er bang voor. Toen mijn kinderen klein waren heb ik regelmatig geprobeerd net te doen of ik niet bang was. Angst voor spinnen is namelijk (voor een groot gedeelte) aangeleerd gedrag. vingers tekening angst knuffel
Dat ze kleiner zijn dan wij? Ja ik snap het. Een handgranaat is ook kleiner dan ik ben.

Toch is er veel dat voor spinnen pleit; spinnen in huis verlossen je bijvoorbeeld van vliegen en muggen, een riante compensatie voor het schrikmoment als zo’n achtpoter door je kamer wandelt.

Spinonderdelen

4 paar ogenZe hebben maar liefst 8 ogen. Toch kunnen ze hier niet goed mee zien. In een extra dik web dat ze maken, leggen ze eitjes (tussen de 100 en 200 per keer). Veel babyspinnen overleven hun eerste momenten niet omdat ze hun moeder niet terugzien als ze uit het ei zijn gekropen. Onze kinderen hebben het dan nog niet zo slecht. Een spin bestaat uit twee delen. Een kopborststuk, met daaraan de poten, ogen en kaken, en een achterlijf. Hun ogen zitten op de voorpoten; 2 per poot. De meeste spinnen zien ondanks deze hoeveelheid ogen veel minder dan wij. Dus veel is niet altijd fijn. Ze leven op de tast, zoeken hun prooi op trillingen en geluid.  spinnen touwDie 8 (harige) poten zijn eigenlijk zeven losse stukjes die met een soort touwtje aan elkaar vast zitten. Hiermee voelen en ruiken ze.

Zuigen, bijten en prikken

spinnewiel Spinnen kunnen niet kauwen. Daarom zuigen ze hun prooi leeg. Ze bijten, prikken hun prooi en zuigen ze vervolgens leeg. Weerzinwekkend en luguber. Stel je voor dat je je boerenkool moest opzuigen. Alhoewel het nog niet de tijd van het jaar is voor spinnen kun je je er al wel op voorbereiden. Mijn kozijnen zitten het hele jaar door onder de spinnenpoep. Wat ik ook doe, hoeveel ik ook schoonmaak. Ze zetten door maar ik zet ook door. In het najaar gaan de spinnen naar binnen omdat het simpelweg te koud is buiten. Op naar de Noordpool dus. Daar zijn geen spinnen. Mocht je ze willen weren zou je paardenkastanjes (of walnoten) neer kunnen leggen in de hoekjes waar je geen spinnen wilt. Wetenschappelijke onderbouwing voor deze oplossing heb ik helaas niet gevonden. Je kunt ook systematisch alle gaten en kieren dichtstoppen in je huis. Blijven schoonmaken; ze hebben een hekel aan schone, gladde oppervlaktes.

Stofzuiger

spinnen stofzuigmondMocht je dan toch nog zo’n angstaanjagend, snel bewegend exemplaar tegenkomen kun je ze gewoon te lijf gaan met je stofzuiger. Wel een gruwelijke manier omdat ze stikken in de stof … maar ja soms moet je wat. Blote handen (bekertje en papiertje) is voor mij geen optie. Het is van alle angsten de meest voorkomende. Arachnofobie. Ik sta ergens boven aan op dat lijstje. kat gapen

Als laatste wil ik natuurlijk graag afsluiten met een fabel dat je zo ongeveer 8 van deze 8-potigen per jaar opeet in je slaap. Regelrechte onzin. Het is een feit dat een spin niet door je slokdarm kan wandelen.

 

ps.: … foto’s van spinnen zul je in dit blog niet tegenkomen … er zijn visuele grenzen …

7 reacties

 1. VeggieMo

  Ik verwelkom spinnen in mijn huis 🙂 Echt waar, ik ben gek op spinnen. Dat is in Nederland ook geen punt want gevaarlijke soorten komen in principe niet voor in onze natuur tenzij ze ontsnapt zijn. Bij een loslopende vogelspin bv zal ik hem voorzichtig proberen te vangen en opzoeken waar het beestje het beste heen kan.

 2. Lot

  Leuk blogje over de spinnen.
  Rationeel weet je best dat ze geen kwaad kunnen en ze nodig zijn, maar ze plotseling zien roept een schrikreactie op meestal.

  • Herma Westerdiep

   Kippenvel krijg ik van ze. Heb er ooit eentje met een hamer dood gemept …

 3. Loudi

  Nee ik ben niet bang voor spinnen. Wel heb ik een hekel aan kakkerlakken en muizen. Trouwens, als ik al eens een spin opzuig met de stofzuiger denk ik altijd aan dat liedje van Annie M.G.Schmidt , laatste zin : Sebastiaan is opgeveegd ! (de spin Sebastiaan )

 4. Yolanda

  Ik wilde je tekst lezen maar heb eerst door mijn oogharen gekeken of er geen foto’s van het onderwerp in stonden, gelukkig niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2022 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑