vijftigenmeer waarzeggerijWaarzeggers. De eerste zondag in het nieuwe jaar. Onzekerheid is het themawoord voor mij dit komende jaar. Hoe houden we de schouders er onder? Kunnen we in de toekomst kijken?

 

waarzeggerij vijftigenmeer

kaarten

Waarzeggers. Zondag 2 januari 2022

Waarzeggers.  De definitie van waarzeggerij is: De poging om inzicht te krijgen in een vraag of een situatie door middel van een gestandaardiseerd proces of ritueel.  Het lezen en interpreteren van ‘tekens’ en ‘omens‘. Waar maken al die waarzeggers gebruik van? Ik vroeg het me af toen ik op oudejaarsdag over mijn gezondheid zat na te denken. Wel onder het genot van een verse oliebol natuurlijk.  Horoscopen, runen, wichelroedes, kaarten of een grote kristallen bol? Of zijn ze in het bezit van bovennatuurlijke c.q. bovenmenselijke krachten.
De oudste, bekende vorm is ‘geomantiek‘.  In deze methodemaakt een waarzegger markeringen in het zand. Soms worden er ook steentjes, munten, schelpen, korrels of zaden op de grond gestrooid. Theebladeren of koffie werden gelezen. Deze vorm is voor een groot gedeelte al vergeten.

Geschiedenis van de waarzeggerij

glazen bol

glazen bol

In Egypte, Babylonië en China kende men al heeeeeeeeeeeeeeel lang de zgn. waarzeggerij.  Koningen maakten graag gebruik van de diensten van waarzeggers maar in het geloof werden ze al snel verboden.  Beoefenaars werden vervolgd of werden doelwit van hekserij of zwarte magie. Vaak was het zo dat men goedgelovige mensen geld afhandig maakte.  Niet best natuurlijk. Volgens mij gebeurt dit nog steeds. Gelovigen werden (en worden) bang gemaakt met een slecht karma of de aanwezigheid van boze geesten. In onze huidige tijd worden ze regelmatig aan de kaak gesteld in televisieprogramma’s. In Saoedi-Arabië kun je trouwens nog steeds de doodstraf krijgen voor waarzeggerij.

Astrologie

Naast de ‘gewone’ waarzeggerij kennen we natuurlijk ook de astrologie (beweging hemellichamen), grafologie en/of handlijnkunde, numerologie (ik ben helemaal gek van het cijfer 3 …), speel- of tarotkaarten. In Rusland druppelt men gesmolten lood in water. Ik noem niet alle methodieken. Daar kun je volgens mij wel een heel blog mee volmaken. Vaak doen ze een kunstje. Denk ik. Meer dan 150 jaar wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er geen bewijs is voor waarzeggerij, helderziendheid of andersoortige bovennatuurlijkheden. Gokken of cold reading levert net zo veel op blijkt. Dit kunnen we allemaal leren. Suggestief taalgebruik en het interpreteren van non-verbale signalen kun je gebruiken om iemand te laten denken dat je helderziend bent.

Fouten die de waarzegger maakt worden vaak niet opgemerkt.  Je leven fluctueert namelijk constant; sommige dingen laten zich dan makkelijk voorspellen. De menselijke geest onthoudt treffers en vergeet de missers. Waarzeggers geven dan dus ook snel een soort hoop dat het in de toekomst wel weer goed komt. Daarom komen ze nooit zonder werk te zitten.  Hot reading betekent trouwens dat het medium van te voren informatie (Google biedt vaak uitkomst) over zijn klanten binnenkrijgt. Nog een truc is dat medewerkers van helderzienden door de zaal loopt voordat een show begint. Ze stellen her en der wat vragen. De helderziende zal de vragen hierop afstemmen. Succes verzekerd.

Illusionisten

Waarzeggers en illusionisten houden ons voor de gek. Zo denk ik er over.  Geen probleem trouwens, als het maar een hoop vreugde oplevert. Denk aan Victor Metz met zijn programma Mindf*ck. Hij laat ons iedere keer iets zien wat voor ons lijkt op pure tovenarij. Maar dat zijn goocheltrucs. Dat weten we. Helderzienden bedienen zich soms ook van deze trucs om hun omgeving te overtuigen. Uri Geller en Derek Ogilvie zijn vaak genoeg ontmaskerd. James Randi stelde deze oplichters regelmatig aan de kaak. Grof geld verdienen over de ruggen van anderen is niet goed. Misbruik maken van goedgelovigheid is wat mij betreft, onacceptabel.

Ik weet één ding zeker. We weten niet wat 2022 ons brengt. Ons leven is niet vooraf te plannen. Mijn leven in ieder geval niet.

… verleden heb je, toekomst moet je maken.