De kracht van de boom wordt bepaald door zijn wortels

Veranderingen 2022; persoonlijke en wettelijke

Veranderingen 2022. Jaarlijks krijgen we nieuwe dingen te verwerken. Op persoonlijk vlak maar ook bijvoorbeeld op het gebied van belasting en wetgeving.

Veranderingen 2022

"<yoastmark

Zorgverzekering.  Ook dit jaar stijgt de premie van de basisverzekering. De gemiddeld premie komt uit op ongeveer € 126,83.  Her en der zijn wat uitbreidingen in de pakketten. Bijvoorbeeld een vergoeding van verblijf nabij het ziekenhuis na CAR-T-celtherapie, vergoeding van medicijnen voor spierziekte Duchenne en SMA en de gemaakte elektriciteitskosten bij ademhalingsondersteuning.  Het (verplichte) eigen risico blijft € 385,00. We hopen dat ze dit blijven bevriezen of laten afnemen. Het wetsvoorstel ligt er. Want je zult maar meerdere kinderen van boven de 18 jaar in huis hebben en financiële ellende hebt door een crisis in wat voor vorm dan ook. Een enorme kostenpost. In de GGZ wordt er vanaf 2022 gewerkt met het zgn. zorgprestatiemodel. De patiënt kan de kosten beter herkennen en controleren; met nadeel dat als een behandeling over de kalenderjaargrens heengaat, het eigen risico van beide jaren wordt aangesproken.
De maximale eigen bijdrage voor geneesmiddelen is € 250,00.

Autokosten en openbaar vervoer

bijtelling auto

De bijtelling voor elektrische auto’s gaat dit jaar weer flink omhoog. Voor zonnecelauto’s en waterstofauto’s geldt het verlaagde tarief over de hele catalogusprijs. Het maakt daarbij dus niet uit hoe duur die auto is.   Dieselauto’s krijgen een extra toeslag. Eigenaren van een dieselauto betalen 19 procent extra wegenbelasting: de zogeheten fijnstoftoeslag; ook wel roettaks genoemd. Voor sommige verkeersovertredingen gaan de bekeuringen ook omhoog. Voor het vasthouden van je mobiel krijg je nu €350,00 en onnodig links rijden gaat over de €200 kosten. Terecht. Niets is zo irritant als mensen die onnodig links rijden. Bellen achter het stuur al helemaal.

Eerste klas treinkaartjes worden fors duurder.

Kinderen en ouderen

werkende ouders

werkende ouders

Werkende ouders krijgen een deel van de kinderopvangkosten vergoed en de maximum uurprijs voor de opvang gaat met 0,04 euro omhoog. Het gastoudergezin met 0,03 per uur en de buitenschoolse opvang stijgt met 0,04 euro. Als de vraagprijs van deze opvang hoger is, moet je de rest uit eigen zak betalen. Gelukkig gaat de kinderbijslag iets omhoog; geen honderden euro’s maar minder dan tien euro per kwartaal (vanaf april 2022).  Vanaf 2 augustus 2022 krijg je als ouders negen (van de 26) weken verlof doorbetaald. Je doet er goed aan je CAO te lezen. Dit in tegenstelling tot de 26 weken ouderschapsverlof die je onbetaald moest opnemen.

Natuurlijk gaat de AOW leeftijd omhoog; naar 66 jaar en zeven maanden. Weer drie maanden erbij op geplust. Het is te hopen dat je ouders je iets schenken vrijgesteld van belasting. Dan kun je dat achter de hand houden als je eerder wilt stoppen met werken. Het schenkingsvrije bedrag is 5.677 euro per jaar per kind. Daarnaast mogen ze kinderen tussen de 18 en de 40 27.231 euro belastingvrij schenken. Let goed op dat als je het gebruikt voor een studie of een eigen woning, het bedrag wellicht nog iets hoger is. Dit heet de jubelton; het nieuwe kabinet gaat deze voordelen afschaffen. Wat een verrassing.

Sparen

belasting op spaargeld

De omstreden belasting op spaargeld, de vermogensrendementsheffing, gaat in 2022 voor iedereen omlaag. De veranderingen in het bedrag waarover je geen belasting verschuldigd bent gaan omhoog naar € 50.650. Voor stellen tot €101.300. Dit heet het heffingsvrije vermogen. Ook als je meer vermogen hebt, word je over 2022 iets minder zwaar belast. Voor mensen met een inkomen boven € 69.398 gaat de hypotheekrenteaftrek in 2022 verder omlaag, van 43% naar 40%. Heeft u een lager inkomen? Dan heeft deze verandering geen invloed op uw aftrekposten.

Tot zover. Mocht je meer informatie zoeken kun je altijd kijken op de pagina van de Rijksoverheid.

 

2 reacties

  1. Ellen

    Het leven wordt steeds duurder in Nederland. Ach, we doen het er maar mee. We kunnen er wel over gaan mopperen maar daar hebben we weinig aan. Zorgen dat je alles een beetje in de hand houdt want doe je dat niet dan kun je voor vreemde verrassingen komen te staan.

    • Herma Westerdiep

      Precies. Zo denken wij ook. Het is accepteren en doorgaan en geen gekke financiële fratsen maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑