De punten moeten dáár op de i gezet worden, waar ze horen (J. Cruijff)

Touraine; een stukje langs de Loire

TouraineTouraine.  Wij waren op vakantie in het droomlandschap van de  majestueuze Loire.

Touraine – De Loire

Touraine

Touraine

In het noorden van de  Ardèche ontspringt deze prachtige rivier bij de Mont Gerbier de Jonc; omringd door veel kastelen (… heel veel). Legers en beschermers van koninklijke families vochten her en der in Frankrijk (een paar honderd jaar geleden) diverse veldslagen uit. Welgestelde families en rijke ambtenaren vluchtten daarom soms naar deze regio en bouwden de meest fantastische kastelen.  Ook toen al waren mensen jaloers op elkaar en ook toen ontstond een onderlinge strijd wie het mooiste kasteel bouwde. Men schroomde niet om kunstenaars uit heel Europa aan te trekken.

De wijngaarden in het Loire-dal, werden trouwens al heel lang geleden  (eerste eeuw nChr.) aangelegd door de Romeinen. Lang verhaal kort. Nu (sinds 2000) staat De Loire (letterlijk: rivier) op de  lijst van het werelderfgoed van de UNESCO.

Leonardo da Vinci werkte (en is begraven) in Amboise en de stad Saumur staat boven op een grottenstelsel. Honoré de Balzac, Beaudelaire, Victor Hugo, Jeanne d’Arc en vele andere romantische zielen doopten hun pen onder in de dampachtige atmosfeer (tekst niet zelf bedacht …) van de vallei van de Loire en bezochten hun geliefden.  Charles VIII en Louis XII introduceerden de nu nog terug te zien, overdadig, Franse renaissance. Genoeg te zien dus.

Loire vallei

Touraine

Honoré de Balzac

Het is de enige rivier in West-Europa die nog nooit gekanaliseerd werd. Daarom noemt men het dus ook de laatste ‘wilde’ rivier. Vanaf de bron, via de Touraine tot de Atlantische Oceaan stroomt deze grillige, moeilijk te bevaren rivier. Zandbanken, onregelmatige diepgang en overstromingen maken dit stuk water onhandelbaar maar hebben ondertussen het omringende landschap gevormd. De Fransen noemen de vallei van de Loire ook wel de Tuin van Frankrijk omdat door de overvloedige visvangst, de verscheidenheid aan wijnen (wijngaarden), fruitbomen en  de producten van de regionale landbouw (kaas niet te vergeten natuurlijk) zorgen voor een verfijnde keuken waar wij tijdens ons bezoek in de Touraine regelmatig van hebben gesmuld.

Scheepvaart

Touraine

Platbodems

Boten zie je nauwelijks nog varen. Dit komt door bijvoorbeeld de aanleg van de spoorlijn van Orléans naar Tours en Nantes maar door ook het verval en de woestheid van deze rivier. Je ziet nu platbodems varen die een korte toeristische trip aanbieden op bijvoorbeeld een gabaar of toue cabanée. Ze laten je kennismaken met de natuur en de Franse keuken. Vroeger werden deze schepen gebruikt voor het vervoer van goederen.

Wij verbleven zoals al gezegd,  in het gebied van Touraine in het dorpje Saché (daar waar Honoré de Balzac een tijdje heeft gewoond). De naam Touraine is afgeleid van een Gallische stam, de Turones. Ook de naam van de stad Tours is hiervan afgeleid. Heerlijk om in het vroege voorjaar te bivakkeren. Je weet dat hier is gemoord en gemarteld maar dat wordt op de achtergrond gedrukt door de overweldigende bloementuinen en romantische kastelen en/of gebouwen.  De Loire, als statige dame, samen met de Indre en de Cher als bruisend onderwerp door dit historische, karaktervolle landschap.

In dit gebied vind je diverse soorten wijn. Mousserend maar ook wit en rood. Ik hoef niet uit te leggen dat we hebben genoten van de verscheidenheid en kwantiteit in aanbod. Winkels vol, schappen vol.

 

2 reacties

  1. Jaap

    Het volgende verhaal gaat:
    “Toen God de kastelen over de aarde verdeelde, zou hij hier de zak met overgebleven kastelen in één keer hebben omgekeerd”.

    • Herma Westerdiep

      Dank je. Ik wist het … je had het al een keer verteld maar ik was het vergeten. Mooie aanvulling op het verhaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑