Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Terhorne of ook wel Terherne in het Fries

Terhorne vijftigenmeerTerhorne is een ‘eiland’ in de Friese Meren. Een klein dorpje, omringd door water. Ideaal voor een weekendje weg (Havenresort Roompot), aan het water.  

Terhorne

Terhorne

… een Corvette over de brug

Als je aan het water wilt zijn, is Terhorne prachtig. Aan de ene kant ligt het Sneekermeer en aan de andere kant de Terhernster poelen. Lekker uitwaaien op, in of aan het water. Leuke dorpjes in de buurt (Grou, Akkrum of Goingarijp) of wandel gewoon langs de winkeltjes en gezellige huisjes in Terhorne zelf.  Terherne betekent ‘op de hoek’; ontstaan op de hoek van diverse landontginningen in de 12e/13e eeuw. In dezelfde periode werd de Slachtedijk aangelegd als kering tegen het stijgende water.

Terhorne

Waterrijke omgeving

Deze kleine enclave (hartje Friese merengebied) bestaat dus al bijna duizend jaar. Een zandrug, de Gravinneweg genoemd, was voor vissers en schippers een ideale woonplaats. Later kwamen daar de Komelkers bij, kleine keuterboeren die met pramen het gras en hooi van de eilandjes in de Terhernster en Terkaplester Poelen haalden. Rond 1960 werd er een nieuwe sluis aan de kant van het Sneekermeer aangelegd. Hierbij werd een deel van de zandrug weggegraven, waardoor het strand van Terherne ontstond. De inwoners van Terherne ontvangen al heel lang hotelgasten, watersporters, kampeerders en vakantiehuisjesgasten.

Kof- en smakschepen

Terhorne

Watersport in overvloed

Het zogenaamde Speklân werd doorgraven. Hier kwam een nieuwe sluis. Deze sluis werd op 11 november 1944 door de geallieerden gebombardeerd en doet tegenwoordig dienst als schiphuis van het provinciale Statenjacht. In 1950 werd de huidige sluis aangelegd. Interessant is vast te stellen, dat de oude sluis in noordwestelijke richting is aangelegd, gebaseerd op de zeilschepen, die, komende vanuit deze sluis, meteen een goede westzuidwestelijke wind hadden om te kunnen zeilen. De nieuwe sluis is gebouwd op motorschepen, die niet van de wind afhankelijk waren, en ligt in zuidwestelijke richting.  Terhorne was een dorp van boeren, vissers en vooral schippers. In de 18e eeuw waren er op z’n minst 50 schippers van kof- en smakschepen, die handel dreven op de landen rondom de Oostzee en de Middellandse Zee. Het is niet ondenkbeeldig, dat een groot deel van de inwoners van Terherne in die tijd profiteerden van deze levendige handel, zoals: bemanningslid, hellingen, blok- en mastmakerijen, zeilmakerijen, ijzerwerk, etc. Terherne moet in die tijd een welvarend dorp zijn geweest.

Roompot

Terherne Roompot

Roompot

Wij zaten in een huisje van Roompot; aan het water en in het centrum van dit prachtige dorp. Vrijdagochtend samen gewerkt in Drachten en op weg naar Terhorne nog even geluncht bij het Theehuis in Grou.  Ook zo’n schitterend watersportdorp in Friesland. Ter plekke werden we aangenaam verrast door de netheid, compleetheid en ligging van het (4 persoons) huisje. Slapen beneden en wonen boven. Auto naast de deur. Boven een super groot balkon waar je de hele dag door kunt vertoeven. In de zon of in de schaduw. Water voor de deur met keurig onderhouden aanlegsteigers. Bootjes kwamen stilletjes aan binnen. Genoeg te zien. Vanuit het park liep je met gemak Terhorne in. Ook het dorp is best wel compleet. Je vindt er gezellige winkeltjes, een supermarkt en diverse restaurants waar je heerlijk kunt eten. Wij hebben vooral gewandeld langs het water en in het dorp. Gegeten en gedronken in het dorp, ook vooral aan het water.

Kameleondorp

TKameleondorp

De Kameleon

Pannenkoeken gegeten bij Frou Klinkhamer en (ambachtelijk) boerenijs gescoord bij Het Friespunt; alles vlak naast het kameleondorp. Het kameleondorp is het nagebouwde dorp Lenten uit de boeken. Hier woont de tweeling Sietse en Hielke; twee deugnieten, zoons van Smid Klinkhamer. Hij tikt een boot op de kop waarin de tweeling allerlei avonturen tegemoet vaart. Als door het dorpje loopt zie van alles wat betrekking heeft op de Kameleon.

4 reacties

  1. Thea

    We hebben jaren in Sneek gewoond en zijn ook regelmatig in de verschillende dorpjes geweest en veel gevaren. In die tijd jaren 70/80 van de vorige eeuw vond ik Friesland geweldig en woonde er met veel plezier. Na die tijd is er veel veranderd in Friesland en m.i. minder mooi geworden.

    • Herma Westerdiep

      … en bedoel je minder mooi door de drukte en het groeiend aantal toeristen?

  2. Marijke

    Wij waren hier ook rond Pasen. Wij vonden het er ook heel erg leuk. We gaan zeker eens terug.

    • Herma Westerdiep

      Leuk he? Wij wonen een dik uur rijden van Terhorne en komen er vast en zeker nog een keer weer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑