Wijsheid is poëzie die zingt in de geest

Asperges met een lekker glas witte wijn

asperges vijftigenmeerAsperges met een glas witte wijn. Welke witte wijn? De belangrijkste vraag is hoe en met wat je ze eet.

 

Asperges en wijn

asperges

Asti Spumante

Als je asperges kookt, neemt de intensiteit van de smaak natuurlijk af. Ze smaken zoeter, ronder en zachter. Daarom zou je bij gekookte wijnen een zachtzure, witte wijn kunnen drinken. Bijvoorbeeld een Pinot Blanc. Voeg je van allerlei ingrediënten toe, dan bepalen die (ingrediënten) natuurlijk ook een beetje de keus van je wijn. De laatste keer had ik de Asti Spumante van de Lidl als bubbel bij de aspergemaaltijd (met een Hollandaisesaus). Dat smaakte voortreffelijk.  Maar een Riesling of Sauvignon Blanc doen het ook goed. Ook een rosé bijvoorbeeld als je de asperges grilt.

Koken en nagaren

‘het witte goud’

Koop geschilde (verse) asperges of werk met goed gereedschap en vooral met veel geduld. Asperges schillen is precisiewerk. Als je dit niet goed doet, heb je draden in je mond. Niemand vindt dit lekker. Test of de asperges stevig aanvoelen en er niet droog uitzien. Wrijf je ze tegen elkaar moet je een soort piepend geluid horen. Kook ze niet te lang want ook slappe asperges zijn niet lekker. Ik kook ze in een grote hapjespan. Netjes naast elkaar, met een stuk keukenpapier (of schone keukendoek) bovenop. Op die manier komen ze niet bovendrijven en blijven ze vochtig. Ik kook de asperges zo ongeveer 5-8 minuten (ligt aan de hoeveelheid) en laat ze nagaren in het kookvocht.

lekker met pasta

Op dat moment kun je namelijk de rest van het bord alvast opmaken. Test de gaarheid door een asperge op een vork te laten balanceren. Als de asperge licht doorbuigt, zijn ze goed. Schep ze met een schuimspaan op een droge theedoek en serveer ze vooral direct. Het liefst op een voorverwarm bord.

Bewaren en invriezen

asperges

Kies je wijn met gevoel

Bewaren is hier geen optie. Het is kopen, koken en opeten. Maar mocht je ze willen bewaren kan dat in de koelkast. Twee dagen is de max; afgedekt in het kookvocht. Rauw kun je ze een paar dagen inde koelkast bewaren. Rol ze (witte asperges) op in een vochtige theedoek. Weet je dan helemaal niet wat je er mee wilt; vries ze dan in. Schillen en het kontje (2-3 cm) eraf snijden. Leg ze in een diepvrieszak. Ze blijven dan zeker 4 maanden goed.  Voor ons is asperge een typisch voorseizoen product. Genieten als ze vers uit de grond gehaald zijn.

Recepten

Parmezaanse Kaas Vlokken

Recepten te over. Je kunt ze koken, bakken en grillen. Je kunt er soep van maken, een frittata of een prachtig pastagerecht. Internet biedt veel opties. Maar klassiek blijft mijn voorkeur houden. Gewoon koken, krieltjes erbij en versieren met ham, ei en peterselie of bieslook. Sausje erbij en smullen maar.

 

6 reacties

 1. Elise Titulaer

  Tip van een echte Limburgse: schillen onder in de pan leggen en meekoken, smaak wordt dan nog voller. Daarna kookvocht zeven en er soep van maken. Een Limburgse Auxerrois is overigens ook een goede begeleider van een aspergemaaltijd.

  • Herma Westerdiep

   He dat van die schillen wist ik niet. Ga ik de volgende keer doen natuurlijk … met die Limburgse Auxerrois natuurlijk.

  • Willem

   Een klein beetje foelie mee laten koken geeft aan de bouillon een extra dimensie en ook de smaak van de asperge krijgt iets extra’s.
   Wijn, van welke kleur of soort ook maar is aan mij niet besteed. Daar maak ik me dus nooit druk om. Ik vind de smaak gewoon niet lekker, ondanks wat er altijd gezegd wordt en de druk die vAak op je uitgeoefend wordt ‘on het toch eens te proberen’. Net zoals ik vlees waaruit nog rood vocht komt tijdens het aansnijden, niet zal eten. Ze houden vaak pas op als je zegt dat je het in je kookopleiding al lang-en-breed hebt gedaan/geprobeerd.
   Ik ben dan ook geen kok geworden.

   • Herma Westerdiep

    wijze woorden. Laat je vooral niets opdringen. Als je niet van bepaalde smaken houdt, eet je dat niet. Je bent wijs genoeg om zelf te beslissen wat je doet en eet. Ik zou geen kok willen/kunnen zijn. Volgens mij moet je dan heel hard werken onder harde omstandigheden. Vaak als anderen vrij zijn.

 2. Vincent

  Heerlijk! Schillen en kontjes natuurlijk bewaren en een lekkere aspergesoep van maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2022 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑