Sukadelappen van de supermarkt zijn goed te verwerken in draadjesvlees. Vandaag maak ik soort Irish Stew; Ierse stoofpot. Natuurlijk niet van vlees en groenten uit Ierland. Wel met bier van de Aldi.
Sukadelappen
Vandaag had ik zin in draadjesvlees. De temperatuur zakt en de behoefte aan een stevige maaltijd presenteerde zich. Niet het standaard recept gepakt maar geprobeerd het ietwat naar Ierse hand te zetten. In Ierland is een dergelijk gerecht niet altijd hetzelfde van samenstelling. Daar is niet iedereen (kun je een heerlijk gesprek over voeren op een avondje bij de open haard) het mee eens. Wat mij betreft moet iedereen maar doen met wat hij/zij in de koelkast heeft liggen. Duurzaam koken heet dat tegenwoordig. Ik hoop dat ik zo door de jaren heen ook iets lekkers fabriceer.
Deze in de supermarkt gekochte, sukadelappen combineren goed met allerlei groente. Wortelen, ui en bouillon (met zout en peper) werden vroeger al veel gebruikt. De aardappel werd pas veel later toegevoegd. Na het stoven werd deze ‘stew’ ingedikt met bloem. Ik doe de bloem al op het vlees voordat ik het in de pan aanbraad. Vandaag had ik sukadelappen met een klein vetrandje.
Zo’n sukadelap (voor degene die dat wil weten) komt uit de schouder van een rund. Dit gedeelte heeft veel bewogen en heeft daarom een zichtbare pees. Die kun je wegsnijden; of niet.
Recept ingrediënten
600 gram sukadelappen in stukjes van ca 3 x 3 cm gesneden
100 gram roomboter (of meer) en beetje olijfolie (tegen het verbranden)
tijm (2 takjes of gedroogd uit een potje)
kruidnagels
knoflook
klein potje tomatenpuree
2 tomaten in blokjes gesneden
jeneverbessen
rundvleesbouillonblokje
prei of bleekselderij
zout en versgemalen zwarte peper
(winter) wortel
bruine suiker en/of ontbijtkoek
3 grote uien in ringen gesneden
peterselie
bier van de Aldi of echte Guinness
Uitvoering
Snij het vlees in blokjes. Doe in een schaal 3 el bloem, zout , peper, knoflook en de tijm. Spatel het door elkaar en mix dat met het vlees. Verhit de boter en de olijfolie. Schroei het rundvlees in kleine porties rondom bruin en leg het in een al verwarmde pan waar je de stew, het vlees, in laat stoven. Voeg boter toe, indien nodig. Schroei het vlees niet te heftig dicht omdat de sappen er nog in moeten kunnen trekken. Als je klaar bent met het vlees kun je de groente in dezelfde pan lekker bruin bakken. Gooi alles maar gewoon bij elkaar. Sauteer tot alles zacht en transparant is.
Abdijbier
Vandaag had ik abdijbier van de Aldi in huis. Steenbrugge Bruin. Geen zin om voor Guinness speciaal naar een andere supermarkt te rijden. Zo makkelijk kan het soms zijn. Dit bier is van hoge gisting, bescheiden en toegankelijk, met een warme volle smaak (zoethout en kaneel), aldus de verpakking. Dat belooft nogal wat. Ik heb het bier voorverwarmd en een bouillonblokje toegevoegd. Het hoeft niet te koken maar het moet lekker warm worden voordat je dit over het vlees en groenteprutje giet. Gooit wilde ik zeggen, maar dat klinkt zo raar. We laten ons vanavond aangenaam verrassen over het resultaat.
Daarna proeven natuurlijk. Dat zie ik op alle twintigduizend kookprogramma’s. Proeven en proeven; veranderen en proeven. Ik weet wat mij vandaag te wachten staat. Als alles dan na uren pruttelen klaar is kun je het wegzetten en de volgende dag opwarmen. Dan is het nog malser en smaakvoller. Die sukadelappen moeten lekker mals worden. Ik heb zuurkool vanavond dus doe daar al wel een beetje bij. Heerlijk gerechtje voor zo’n heerlijke zaterdag in september.
Geef een antwoord