chocolade garde reep pukkels puistjesChocolade de oorzaak van pukkels? Je herkent ze wel. Pukkels die zo maar het idee hebben om op je gezicht feest te gaan vieren. Net als jou het niet uitkomt.

Chocolade

Soms kun je er weken tegen maar soms word je wakker met een pukkel op je neus. Altijd op een fout moment. Voor een feestje, een sollicitatiegesprek of een spannende date. Hier ontstaat de eeuwige discussie. Komt het van chocola of niet? Hoe krijg je eigenlijk puistjes? Puistjes ontstaan door een ontstoken talgkliertje. Bijvoorbeeld doordat hormonen er voor zorgen dat er meer huidsmeer wordt aangemaakt. Het te veel aan talg gaat zich verzamelen bij de uitvoergang van de talgklier. Dit kliertje zal verstoppen en gaan ontsteken door een loslopende bacterie. Al met al gaat die bacterie, samen met allerlei ander vuil, irriteren en ontsteken. De pukkel of puist is een feit.

Mythe en niet betrouwbaar

Verschillende onderzoekers (en dermatologen) concludeerden dat puistjes en chocolade of chocolade en pukkels, niks met elkaar te maken hebben.  Proefpersonen moesten groepsgewijs chocolade eten.  Anderen juist niet. Uit het onderzoek bleken geen grote verschillen te komen. Goed nieuws voor de chocoladeliefhebbers. Maar jaren later komen we toch tot een ander inzicht.
Rond 2009 werd er onderzoek gedaan naar melkproducten in combinatie met acne.  Toen bleek dat de proefpersonen die (meer) melkproducten (lactose) aten, meer last van puistjes kregen. In melk zitten hormonen die op hun beurt weer zorgen voor verhoging van de talgproductie. Maar of het betrouwbaar is, wordt in twijfel getrokken. Als je geen melkproducten eet, ben je niet van je pukkels af namelijk.  Meestal zijn deze onderzoeken gedaan onder een relatief kleine groep  en een niet altijd goede opzet.

Suiker en koolhydraten

chocolade suiker boter

suiker

De volgende boosdoener is de hoeveelheid suiker in de chocolade. Suiker is het nieuwe zitten … Ook het binnenkrijgen van koolhydraten zou een relatie laten zien tussen het eten van chocolade en het ontwikkelen van pukkels. Maar volgens de specialisten in Nederland hoef je geen voeding laten staan om puistjes te voorkomen. Toch zijn er hele volksstammen die geen chocola, patat of pizza eten omdat ze bang zijn hier pukkels van te krijgen. Iedereen zelf het beste hoe zijn of haar lichaam reageert.

Pukkelconclusie

Op het moment dat er meer wetenschappelijk bewijs is, komen de ‘geleerden’ er op terug. Af en toe een stukje chocolade eten is dus geen probleem. Het gaat weer om luisteren naar je eigen lichaam. Als jij denkt dat je pukkels van het eten van chocolade (of melkproducten) krijgt, moet je dat dus vooral niet meer doen.

Witte chocolade staat hier buiten. In witte chocolade zit geen cacao maar gewoon pure boter. Je kunt er gevoeglijk van uit gaan, hoe lichter de chocolade is, hoe ongezonder het is voor je lichaam. Net als met alles, geniet met mate.

Volgens een oud Gronings gezegde … chocola lost geen problemen op, maar dat doet een appel ook niet …