De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Steunzolen; steun aan de voet. Waarom?

steunzolenSteunzolen. Als je ouder wordt (of ook als je jong bent) krijg je allerlei hulpmiddelen om het leven makkelijk te maken.

Steunzolen

Steunzolen

Redelijk veel jaren geleden kreeg ik steunzolen. Waarom weet ik niet meer precies. Maar toen ik het vertelde moesten mijn collega’s glimlachen. ‘Annie steunzool’ noemden ze mij. Nu weet ik dat de andere collega’s ook bijna allemaal in de groep ‘Annie-steunzool’ horen. Mijn voorvoet is in ieder geval doorgezakt door mijn hoge wreef en bijbehorende holte onder de voet.  De kootjes in de voet zijn dan doorgezakt. Al dan niet door het lopen op hoge hakken. Je krijgt dus een wat bredere voorvoet (of platvoet/spreidvoet). Klinkt allemaal niet echt sexy. Dat is het ook niet. Van die doorgezakte voet kun je best wel last krijgen. Zelfs verderop in je lijf; je knieën, je rug of je nek. Als de basis goed is (je voet en de stand van je voet) sta je ook beter.

Sterke voeten

sterke voeten

Als je gezonde en sterke voeten hebt, hoef je geen steunzolen. Langzaam worden je voeten zwakker. Ik loop dan ook niet altijd op steunzolen maar koop kwaliteitsschoenen met een prettig loopvlak (leer). De naaldhakken horen in de categorie herinneringen. Thuis loop ik het liefst op blote voeten maar dat is weer niet goed voor je peesplaat (hielspoor). Ooit zijn een podoloog tegen me dat wij niet gebouwd zijn om ongeveerd te lopen. Vroeger liepen de mensen op zand of klei. Heus niet op laminaat of beton. Ook is het niet goed om op blote voeten te lopen, omdat je allerlei virussen en bacteriën oppikt als door het huis (of buiten) loopt. Daar ben ik al achter. Sinds mijn SLL (leukemie) ben ik erg vatbaar en heb ik al een keer eczeem onder mijn voeten gehad. Buiten op blote voeten lopen doe ik niet meer sinds ik in een brandende sigaret ben gestapt.

Training

steunzolen

Voettraining

Je kunt je voeten ook trainen. Ooit geleerd bij een sessie schaatslessen. Zwakke enkels bestonden niet aldus de trainer. We moeten thuis enkelspieroefeningen doen. Veel van opgestoken. Het is natuurlijk zaak dat je je voeten goed afwikkelt tijdens het lopen (of rennen voor de liefhebber). Op die manier zorg je er voor dat je je gewrichten en rug minimaal belast. Speur internet maar eens af wat je zoal kunt doen. Heb je echt problemen (zweetvoeten, platvoeten of bijvoorbeeld een hallux valgus), neem dan eerst contact op met een arts of fysiotherapeut. Ga niet zelf op zoek naar allerlei wondermiddeltjes.

Voorbeelden:

 1. Ga op een stoel zitten en zet je voeten op een krant. Probeer met je tenen de krant vast te pakken en de krant per blad af te scheuren.
 2. Ga op een stoel zitten en zet je voeten op een handdoek. Pak met je tenen de handdoek en til hem omhoog. Om het moeilijker te maken kun je dit ook staand doen.
 3. Blijf op de stoel zitten en rol een tennisbal onder je voet heen en weer. Vanaf je tenen tot je hiel.
 4. Tijdens het tandenpoetsen: Zet je voeten naast elkaar. Ga op je tenen staan en draai met je hak een paar keer rechtsom en linksom zonder dat je hakken de grond raken.

Zoek zelf eens naar oefeningen op YouTube.

 

 

Bron foto’s: Pixabay

 

6 reacties

 1. Lot

  Mijn vader was maatschoenmaker en ik heb tot mijn 15e vrijwel altijd op zijn eigengemaakte schoenen gelopen. Soms werden schoenen die gerepareerd waren niet opgehaald en als dat dan mijn maat was droeg ik die ook.
  Maar door artrose in al mijn gewrichten heb ik toch vrij slechte voeten. Al heel lang steunzolen en fysio om beter af te wikkelen, versteviging onder schoenen en nu zelfs orthopedische enkellaarsjes. Ook zit er een pen in mijn middenvoetsbeentje aan de binnenkant ter versteviging richting enkel. Op de steunzool zitten ook verhogingen om de tenen in goede stand te houden en ik heb losse ortheses voor in sandalen in de zomer.
  Ondanks al dat heb ik soms dagen pijn en dan weer dagen geen last. Maar meer dan 1 km kan ik niet lopen.

  • Herma Westerdiep

   Wat een verhaal. Aan de ene kant mooi dat je vader maatschoenmaker was maar aan de andere kant verschrikkelijk omdat je zoveel pijn hebt van de artrose. Ik heb artrose in mijn duimen en polsen; weet een beetje hoe het voelt. Veel sterkte.

   • Lot

    Ach het went eigenlijk wel, ik heb ook al 8 jaar knieprotheses, in 2 vingertopjes (is DIP gewricht) een pennetje en een PIP gewricht is schoongemaakt . Volgend jaar weer 2 PIP gewrichtjes die schoongemaakt worden. Er worden dan ook zenuwen doorgesneden waardoor het minder pijn doet en dik is.
    Zit in de familie artrose, mijn zus is 14 jaar jonger en heeft al 2 nieuwe schouders

    • Herma Westerdiep

     Ik vind het stoer hoor dat je er zo over praat. Nieuwe schouders; ik had er nog nooit van gehoord. Ben er deze week achter gekomen dat breien en haken niet meer lukt ivm de artrose maar dat stelt in vergelijking met jou niet veel voor. Goed om dus eens te lezen wat een ander zoal meemaakt.

 2. Mevrouw Niekje

  Ik heb ze maar draag ze niet (meer). Ze passen niet in de meeste van mijn schoenen en laarzen. Ik heb wel een paar laarzen speciaal gekocht voor de steunzolen, die ga ik toch maar weer eens opzoeken. Ik heb neuropathie aan beide voeten, maar gelukkig niet veel last ervan, het rare gevoel went. Neuropathie aan beide onderarmen is vervelender, maar daar helpt geen steunzool tegen. Ouder worden komt met gebreken ben ik nu wel achter. ???? Maar we blijven positief en gaan niet bij de pakken neerzetten toch, meiden?? xx

  • Herma Westerdiep

   Neuropathie is verschrikkelijk als ik het zo om me heen beluister. Ouderdom met gebreken .. de een wat meer dan de ander

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑