Bestaan of niet bestaan, dat moet je je afvragen (Shakespeare)

Staphylococcus aureus en de risico’s

Staphylococcus aureusStaphylococcus aureus is een bacterie die bij veel mensen voorkomt.  Bijvoorbeeld op de huid en in de neus.  

Wat is Staphylococcus aureus?

Staphylococcus aureus

Bacteriele besmetting

De Staphylococcus aureus-bacterie is een veroorzaker van verschillende infecties. Oppervlakkig tot in de bloedstroom. Vooral als je al verminderde weerstand hebt (bijvoorbeeld na een operatie) ben je vatbaar.  Dan dringt de bacterie door de huid het lichaam binnen. Soms dus via een operatiewond maar de bacterie gaat ook met gemak in de longen of in de blaas.  Deze bacterie (samen met de E. coli) is ook vaak de veroorzaker van een voedselvergiftiging waardoor je moet overgeven.

Van deze gewone staphylococcus is de MRSA(Methicilline-resistente Staphylococcus aureus) een vervelende variant.  Deze bacterie is ongevoelig voor meerdere soorten antibiotica.  Behandeling van een multiresistente bacterie is daarom heel lastig.

Symptomen

welke symptomen?

Mijn dochter heeft een bacteriële infectie (o.a. de actinomyces turicensis) opgelopen na een operatie.  Ze is er heel erg ziek (heel erg ziek) van geweest en moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Hoge koorts, verhoogd CRP en Leukocyten.  Ik had in 2004, na een gecompliceerde enkelfractuur-operatie, een staphylococcus aureus infectie met redelijk heftige gevolgen. Gelukkig geen koorts destijds en ook niet zo’n penetrante geur. Ook ik ben opgenomen in het ziekenhuis destijds en moest om de dag naar de operatiekamer om de wond te spoelen. Iedere dag een ruggenprik en vervolgens in quarantaine.  Bruine drap rondom de wond; niet om aan te zien. Na een aantal dagen vonden ze de bewuste bacterie en konden gericht gaan behandelen. Zo ook bij mijn dochter. Gelukkig.

Toxinen

vatbaar

Als je een ontstoken nagelriem of klein wondje hebt, ben je al vatbaar voor een dergelijke infectie. Met alle gevolgen van dien. Als deze bacterie eenmaal in je lichaam ronddwaalt loop je kans op ontstoken hartkleppen, abcessen of een longontsteking.  De meest bekende vorm van besmetting is ‘Krentenbaard (impetigo)’ of een steenpuist. Sommige bacteriën maken giftige stoffen aan (toxinen) en veroorzaken dan (als ze in de bloedbaan komen) allerlei ziektebeelden. Gruwelijk toch wat zo’n klein dingetje kan aanrichten. Dus we moeten onze handen blijven wassen. Na het plassen maar zeker ook na hoesten of niezen.

Besmetting

mooie kleuren

De Staphylococcus aureus zit soms al op je eigen huid (drager) maar ze kunnen je ook besmetten via kleding, beddengoed, voorwerpen (speelgoed bijvoorbeeld) of direct huidcontact (huidcellen en haren bijvoorbeeld).  Je komt deze bacterie in huis (meubilair) tegen of in de lucht.  Hij (of zij) kan goed overleven in een droge omgeving. In een ziekenhuis loop je helaas meer kans op besmetting omdat je meer in contact bent met andere patiënten (hoesten, niezen).

In het ergste geval kan een dergelijke infectie catastrofale (levensbedreigende) gevolgen hebben.

 

7 reacties

 1. Aaf (Zuinigaan)

  Ik ben voor mijn beide heupoperaties getest. En ik had voorafgaande aan de eerste nieuwe heup inderdaad de bacterie Staphylococcus aureus bij mij, in ieder geval in mijn neus. Die bacterie werd voorafgaande aan de operatie aangepakt met een neuszalf en een wasemulsie waarmee ik mij van top tot teen moest wassen.
  Een jaar later was de test negatief en leek de bacterie niet meer aanwezig.
  Ik heb gelukkig na beide operaties geen Staphylococcus aureus infecties gehad!

 2. Lot

  Je realiseert je pas hoe gevaarlijk bacterieen zijn als je ermee geconfronteerd wordt. Mijn 2 wondjes aan beide zijden vd wijsvinger zijn 2 maanden na operatie ontstoken geraakt. Vinger dubbel dik op zaterdagmorgen, en na onderzoeken en uren wachten op zaterdagavond geopereerd. Al 4 weken aan de anti-biotica en morgen voor de 4e keer terug voor controle. Ben benieuwd of de ab morgen gestopt kan worden, heb behoorlijk wat bijwerkingen. Wond ziet er goed uit, maar nog niet is zeker of het bot en gewricht zijn aangetast.

  • Herma Westerdiep

   Precies. Zo’n infectie is niet niks. Hopen dat het allemaal goed afloopt en niet te snel stoppen met de ab.

   • Lot

    Mag nog minimaal 4 weken doorgaan met ab, en misschien nog langer. Risico is te groot om nu al te stoppen

    • Herma Westerdiep

     Ja dit gaat nog weken duren. Maar het gaat nu de goede kant op. Met VAC pomp maar wel weer thuis om aan te sterken en verder te herstellen. Ondersteuning van thuiszorg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑