solliciteren en beeldbellenSolliciteren en beeldbellen.  In deze (corona) periode ontstaan er vreemde situaties. Je voorbereiding zal ook anders moeten zijn. Verdiep je in de techniek van beeldbellen (Skype, Zoom, Whatsapp, Teams etc.). 

Solliciteren en beeldbellen

corona en onzekerheid

Als je na lang nadenken en corrigeren uiteindelijk je (digitale) brief de deur uit hebt, begint het lange wachten. Met de regelmaat van de klok hoor je weken niets meer. Bellen blijft dan een dingetje. Je bent altijd bang dat je ongelegen belt. Veel medewerkers HR werken thuis; sommige bedrijven zijn gesloten. Gelukkig zijn er nog steeds HR administraties die een ontvangstbevestiging sturen. Dan wordt het wachten verkort en weet je dat je brief veilig is aangekomen.

De onzekerheid, in deze coronaperiode, is een beetje vreemd. Je kunt er niet op uit, sollicitatiegesprekken worden uitgesteld, of digitaal gevoerd. Terwijl in de rest van de wereld, mensen ziek zijn en overlijden.

Wachten

Veel bedrijven doen in deze april-weken-2020, de kennismakingsgesprekken met beeldbellen. De behoefte aan personeel blijft in de meeste branches gelukkig wel bestaan. Zeker in de zorg. Dit beeldbellen geeft een nieuwe dimensie aan een gesprek. Maar ook daarna moet je weer wachten op de volgende stap.

Als je uitgenodigd wordt voor een beeldgesprek zorg dan dat je alles op tijd klaarzet. Test even met een vriend of vriendin. Is je wifi op die plek genoeg? Hoe ziet je achtergrond er uit? Word je door niemand gestoord? Maak zo goed mogelijk oogcontact en kijk daarbij zo veel mogelijk in de camera van je laptop of telefoon. Denk om je kleding (als je plotseling moet staan en je zit in je onderbroek … krijg je eeuwige roem op een manier die je eigenlijk niet wilt). Ga rechtop zitten en neem een actieve houding aan.

LinkedIn

Mijn profiel is al een paar keer van internet gehaald door een recruiter. Via LinkedIn.  Mijn huidige baan heb ik te danken aan die combinatie via LinkedIn.

Ben je werkzoekende, zorg er dan voor dat je te vinden bent. Je denkt misschien niet dat je gezocht wordt, maar toch is het zo. Bij mij heeft het geleid naar een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd bij Accare.
Zoek naar goede voorbeelden zodat jouw profiel opvalt; wel met een zakelijke foto. Geen foto van je vakantie in Griekenland of die knuffelfoto met je hond. Je profielfoto is de eerste indruk die je op (toekomstige) klanten, werknemers, werkgevers en collega’s maakt. Wat je laat zien is van belang. Ook digitaal.

Koetjes, kalfjes en cultuur

videogesprek is korter

Solliciteren en beeldbellen is anders dan elkaar ‘gewoon’  fysiek zien. Vaak is het videogesprek korter dan een face to face gesprek. Het gaat iets minder om het kopje koffie en de reis naar de locatie. Geen koetjes en kalfjes terwijl je opgehaald wordt. Als kandidaat mis je dus het gevoel dat je krijgt als je bij een bedrijf binnenstapt. Het stukje sfeer en cultuur.  Deze vraag zou je bijvoorbeeld dus wel kunnen stellen. Je kunt je vragen opschrijven en naast je laptop leggen, maar ga niet oplezen van een blaadje. Dit is onnatuurlijk.

Als het gesprek is afgelopen, denk er dan om dat je de verbinding verbreekt. Als je iets zegt wat ongepast is, kun je je toekomst bij dat bedrijf wel vergeten. Controleer dit dus.