vandaag is mijn lievelingsdag

Poffert; geen Gronings recept maar een buurtschap

poffertPoffert. Geen recept van een Groningse broodcake; nostalgisch met gesmolten boter en bruine suiker. Nee De Poffert is ook een Gronings gehucht met ongeveer 20 huizen, 50 inwoners, 3 boerderijen en een kleine scheepswerf.

De Poffert

Het gehucht ligt in twee gemeenten (Westerkwartier), op een kruising van drie waterwegen (Het Hoendiep, de Zuidwending en de Gave). Ik wist nooit dat dit bestond. Laatst reden we van Roden c.q. Leek (Nienoord) naar Groningen en wist Peter een leuk binnen-door-weggetje. Met de mond open in de auto, langs De Poffert.  Voor mij reden genoeg om me te verdiepen in de geschiedenis van dit prachtige plekje onder de rook van Groningen.

Veerpont en klapbrug

Bij De Poffert lag vroeger een veerpont. Later (veel later, zo rond de 19e eeuw) werd deze veerpont vervangen door een klapbrug. Hier werd vroeger tol geheven en was een belangrijke aanlegplaats voor schippers. Tijdens de suikerbietencampagne lag het hier vaak vol met trekschuiten. De schippers hadden tijdens het wachten genoeg tijd om even in een herberg te verblijven.  Net als wij nu een patatje met kopen, een visje eten of een ijsje. Al gauw stonden er op deze plek drie herbergen. De Pannekoek, De Poffert en De Meelbuil (of Meelzak). Originele namen.

‘Pannekoek’ is een benaming voor moerassig land oftewel een slappe massa. Schippers met een voorliefde voor pannenkoeken meerden uiteindelijk aan bij Herberg De Pannekoek. In 1794 kwam daar Herberg De Poffert (dat trommelkoek betekent) bij voor schippers met een voorliefde voor de Groninger lekkernij, poffert. Als derde sloot herberg De Meelbuil aan. Allemaal favoriete (meelproducten) gerechten van de schippers.

De Pannekoek

Vroeger telde het dorp of buurtschap De Poffert, drie plaatsnaamborden.  Alles valt, ook de postadressen, grotendeels onder de noemer van het dorp Den Horn. Tegenwoordig zie je alleen nog witte plaatsnaamborden. Geen bebouwde kom meer dus.
In deze nu rustige streek lagen de schippers vroeger dus met hun trekschuiten te wachten; de rij was soms wel twee kilometer lang. Zij moesten wachten om te laden en/of te lossen.

Drama voor de familie Panhuys

Op een paar kilomater ten oosten van De Poffert raakte de koets van de familie Van Panhuys in dichte mist te water.  De inzittenden kwamen allemaal om het leven. De koetsier kon zichzelf ternauwernood in veiligheid brengen. De familie Van Panhuys had zich bewust laten insluiten in de koets, omdat ze veel contant geld bij zich hadden. De heer Panhuys was een rijk man en sinds 1884 de eigenaar van de beroemde borg Nienoord in Leek. Het monument op de kruising van het Hoendiep en de Energieweg, herinnert je aan dit verschrikkelijke drama.

Het gebied is nu aangewezen voor natuurontwikkeling (de toekomstige ‘Groene Brede Rivier’). Hier ligt al een prachtig fietspad langs de natuurvriendelijke oever van de waterloop de Zuidwending (Den Horn en De Poffert). Dit fietspad maakt de recreatieve verbinding tussen Zuidhorn – Den Horn en Groningen compleet.

Tip van de week dus …

 

2 reacties

  1. Annelies

    Hee hallo , lijkt me een hele mooie regio om eens door te fietsen te rijden ,gaan we na de Corona zeker eens na toe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2022 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑