Van de regen van gisteren word je vandaag niet meer nat

Sokken en footies. Wat is het verschil?

Sokken en footies. Je draagt ze aan je voeten. Sokken helpen tegen (de gevolgen van) zweten en dienen als bescherming tegen kou en de wrijving van de schoen; de meesten tot net boven de enkel. De footies (enkelsokje) zitten daar best wel ver onder.

 

Sokken

sokken vijftigenmeer

voor de warmte

Als een sok langer is dan je enkel, spreek je van een kniekous. Tussen de sok, de enkelsok en de kniekous zitten enorm veel variaties. De één draagt altijd sokken, de ander weer niet. Ik kom uit het ‘altijd op blote voeten lopen’ kamp. Het resultaat is dat ik bijna altijd vieze voeten heb. Maar ja het koelt wel lekker af zo’n koude vloer. Kniekousen vind ik een ramp. Zo’n stijve rand om je kuit die zorgt voor een tweede circulatieproces in je onderbeen.

kniekousen

… tja …

Ook nog maar even een stukje geschiedenis dan. Vroeger maakte men sokken van de huid van een dier. Vastgebonden rond de enkel. In de 8e eeuw voor Christus droegen de Grieken al sokken van gevlochten dierenharen. Sok stamt af van het Latijnse woord soccus. De Romeinen weefden fijnere stoffen voor hun sokken en de Egyptenaren breiden hun sokken. Speciaal voor in hun teenslippers. Sexy … Zo rond 1000 n.C. was de sok een teken van welvaart. Toen de breimachine in gebruik werd genomen ging het als een speer. In Engeland ontstonden kous-brei-ateliers. Natuurlijk niet met dezelfde pasvorm als die wij kennen. Toen het nylon werd uitgevonden konden sokken ook nog eens elastisch worden gemaakt.

Sok-irritaties

sok

hoge wreef

In het leven van de zeurkous … het leven van sokken gaat niet altijd over rozen. Vaak komt er een oneven getal aan sokken uit de wasmachine. De sokken die uiteindelijk niet meer bij elkaar passen. Twee maal een L-model. Iedere keer neem ik me voor om ze gebundeld in de wasmachine te doen maar op de één of andere manier lukt me dat niet. De oplossing van de button-right sokken vond ik wel de leukste. Die deze link. Heb je dan een kleur die matcht met je kleding, blijk je een afzakmodel te hebben aangetrokken. Vooral de footies/enkelsokjes kunnen daar wat van. Als je die uit de verpakking trekt weet je het al. Ook al heb je een model met anti-slip-hakjes. Helaas ben je al onderweg naar de auto en wet je dat je het een dag moet volhouden met sokken onder je voet. Gelukkig bestaan er voor alle problemen slimme oplossingen.

Sokken die na één keer wassen zo anders qua model zijn, dat je voet er niet meer door past. Ik heb een nogal hoge wreef dus dat is dan een schier onmogelijke taak. Andere sokken die weer lekker zitten, laten na een paar keer dagen her en der wat gaten in de teenomgeving zien. Ook weer richting prullenbak.

Footies

wasmand sokken

oneven paren

In dit sneakertijdperk heb je footies. Eerder liep ik altijd met blote voeten in mijn schoenen. Aldus de pedicure een slecht idee. Krijg je veelt eelt van. Dus loop ik nu keurig met van die ‘onzichtbare’ sokjes in mijn gympen (… op mijn steunzolen). Het grote voordeel van de meeste sneakers is dat je de binnenzooltjes er uit kunt halen en je steunzolen er in kunt proppen. Straks op onze vakantie weer sportief aan de wandel. Maar wat ik ook aanschaf, hoe strak ik mijn veters aantrek, ze blijven afzakken. Siliconen strips op de hak en elastiek rond de wreef. Heel hoog omhoog trekken als je je schoenen aantrekt, het helpt allemaal niets. Natuurlijk snap ik dat ik de juiste pasvorm moet kopen maar volgens mij zit er helemaal geen pasvorm in footies. Je snapt het al. Ik ga de footies van de Action tegen de footies van een ander, duurder merk aanleggen en jullie op de hoogte houden van deze korte test.

Test

Falke

Via sokken.nl (er zal ook eens ergens geen .nl voor te vinden zijn) footies besteld. Falke Ru4; invisible. In een gezellig kleurtje. We gaan het meemaken. Vandaag besteld, direct betaald en volgens de berichten morgen in huis. Van Falke dus. Mijn wandelsokken komen ook van Falke. Helemaal blij mee. Bij Falke maken ze trouwens ook de duurste kniekousen ter wereld (860 euro per paar). Gemaakt van Vicuña wol; schaars, exclusief, dus heel erg duur. Ik kan nu al wel vertellen dat mijn footies niet gemaakt zijn van deze wol.

action

goedkoop

Uiteindelijk kan ik zeggen dat ik overal wat footies gescoord heb en nergens van onder de indruk was. Wie heeft de perfecte footies? Vorig jaar had ik er een paar bij de action gekocht. Die bevallen me tot nu toe het beste. De Falke exemplaren waren natuurlijk perfect van kwaliteit maar zaten ruim over mijn wreef. Dat vind ik niet mooi.

footies falke

te zichtbaar

Wie helpt?

Om dit blog vrolijk te eindigen een paar leuke sokkengezegdes:

 • held op sokken
 • ouwe sok
 • iemand van de sokken rijden
 • je kunt niet met twee voeten in een sok
 • beer op sokken

 

 

4 reacties

 1. Thea

  Wie de sok past, trekke hem aan……..
  Ik draag zomers in mijn sneakers hele dunne, bamboe sokken uit een echte sokkenwinkel. Die sla ik twee keer om, dat kan omdat ze zo dun zijn.
  Geen eeltvorming, geen complete sok onder mijn voet en zij, die het niet mooi vindt, kijkt maar een andere kant op!

 2. Ida Custers

  Ik doe de footies gewoon omgekeerd om de steunzolen heen. Dan blijven ze perfect zitten en het loopt comfortabel

 3. Bernadette

  Tip: Doe de footies over je steunzool, met de open kant naar onderen ipv aan je voet. Steunzool plakt zo niet aan je voet. Loopt heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑