Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Snijplanken in kleuren, soorten, maten en materialen

snijplankenSnijplanken. Wat voor kleur en wat voor materiaal kies je thuis? De keuze is reuze. Veel verschillende materialen. Alles tussen hout en glas; met voor en nadelen. 

 

Snijplanken

snijplanken

Snijplank

Eigenlijk is een snijplank een soort onderlegger waarop je ingrediënten snijdt die je voor een maaltijd gebruikt.  Rond, rechthoekig en/of een vorm die uitloopt in een handvat met een gat erin (tevens ophangoog).  Wat voor keuze je ook maakt, het ligt er maar net aan wat je er op wilt snijden.

Keuze

niet op het aanrecht

Hoe kies je een snijplank die bij je past? Wat doe je eigenlijk met die ene snijplank? Dat is de belangrijkste vraag die je jezelf stelt. Voedsel snijden en klaarmaken voor bereiding; je gesneden ui laat je zo in de pan glijden. Of wil je toch liever toastjes presenteren? Snijden op het aanrecht is nooit een optie.  Je moet er niet aan denken dat iemand z’n kip prepareert op een aanrecht en daarna de toastjes met filet americain besmeert. Het gemiddelde aanrecht is helaas niet altijd schoon (kruisbestuiving) en je loopt op zo’n manier ook kans op beschadigingen. Je aanrecht is bij het gebruik van een snijplank goed beschermd. Dus iedereen heeft vast en zeker een of meer snijplanken in de la liggen.

veel keuze

Je kunt naast de vorm  ook nog eens kiezen voor een herkenbaar kleurenpalet. Rood voor rauw vlees, groen voor groente en blauw voor vis en schaaldieren. Geel voor rauw gevogelte, bruin voor vlees (gebraden) en worst en wit voor kaas en brood. Als je zelf een andere kleurcodering gebruikt, is het natuurlijk helemaal prima.

Materialen

rood

bacteriën

Wat voor materialen zijn er? Bamboe, hout, glas, natuursteen, marmer, glas, geperst papier en kunststof. Vast nog wel meer … . Daarnaast moet je ook denken aan het mes dat je gebruikt. Je wilt je favoriete mes niet beschadigen op je snijplank (bot). Hout is natuurlijk zacht maar glas daarentegen is hard. Bij een kunststof snijplank zie je na verloop van tijd beschadigingen. Krassen waar bacteriën in gaan zitten.  Doe ze vooral in de vaatwasser om ze zo schoon mogelijk te houden. Snijplanken waar je dit risico niet loopt zijn gemaakt van polyethyleen (kunststof). Veel keuzes en veel dilemma’s.

Hout

hangoog

hangoog

Hout is prima voor thuis bij een gezellige borrelavond. Het ziet er leuk uit als je ze op tafel zet met lekkere hapjes. Ze kunnen helaas niet in de vaatwasser. Maak ze schoon met een doek of spoel ze af onder de kraan. Zet je plank regelmatig in de olie. Hierdoor blijven de poriën vol zitten en kunnen bacteriën zich daar niet nestelen (je zou kunnen denken aan esdoorn- en walnotenhout of acacia). Bovendien mooi om te zien en goed voor je mes. Bamboe zie je ook veel tegenwoordig. Ik heb er zelf ook een paar. Het is een hele sterke houtsoort. Niet vatbaar voor scheuren en vocht. Ze blijven dan ook erg mooi.

Marmeren snijplank

vijftigenmeer

marmer is mooi en koel

Dit is natuurlijk een pareltje. Mooi om te zien, natuurproduct en een prachtig patroon. Staat leuk op tafel. Voelt wel wat koud aan maar neemt geen vocht op. Trekt daarom niet krom of scheurt niet. Het enige nadeel is dat het wat zwaarder is en dat het bij vallen zal breken. Een marmeren plank kan helaas (net als hout) niet in de vaatwasser. Afnemen met natte doek of afspoelen onder de kraan.

Ga dus lekker zelf op zoek en experimenteer met verschillende soorten.  Ze zijn er van goedkoop tot heel erg duur. Op het aanrecht staan houten snijplank gezellig. De rest van mijn kunststof planken bewaar ik dan ook in een keukenla. Marmer heb ik nog nooit geprobeerd en glas vind ik niet fijn om op te werken. Wat voor snijplank gebruik jij en waarvoor?

 

6 reacties

  1. Willem

    Ik gebruik zowel houten als kunststoffen snijplanken door elkaar. Voor kruisbesmetting ben ik niet bang, want schoon werken is er destijds zo bij mij ingeramd dat het een automatisme is geworden. Zelfs nu nog, meer dan 50 jaar later.
    Mijn voorkeur gaat echter nog steeds uit naar een beukenhouten snijplank . Vriendelijk voor je messen, goed schoon te maken en ik vind het nog steeds lekker ermee werken. Snijplanken moet je sowieso geregeld even met zout of een geconcentreerd sopje schoonboenen. Dan heb je weinig kans op ongewenste bacterievorming.

    • Herma Westerdiep

      Fijn. Dank je voor alle tips. Beukenhout. Ik ga er op letten. Eten willen we graag; ziek worden helemaal niet.

  2. Ikke

    Doordat de messen die ik gebruik super scherp zijn (die slijp ik zelf met wetstenen) stel ik wel wat eisen aan mijn snijplanken. Ik heb Europese en Japanse messen die ieder eigen snij eigenschappen hebben.
    Daarom heb ik meerdere snijplanken van een bepaald merk die gemaakt zijn van een mix van (FSC-gecertificeerd) houtpulp en hars. Doordat deze voldoen aan de HACCP-norm en ook nog eens in de vaatwasser kunnen zonder dat het de geur van de vaatwasmiddelen aanneemt (dat vind ik nog een extra nadeel van kunststof in de vaatwasser) ben ik heel blij met deze snijplanken. Ze zijn niet echt goedkoop maar goede snijplanken zijn nooit echt goedkoop.

    • Herma Westerdiep

      Koop je die op internet? Of zijn die ‘gewoon’ bij de blokker om de hoek te halen?

      • Ikke

        Ik weet niet of het onder reclame valt als deze op de site komt. Misschien deze link eerst weghalen voordat de reactie geplaatst wordt?

        Die koop ik inderdaad via internet. Ik heb ze van het merk S.a.g.e.
        Ander voordeel is dat ze eventueel ook nog, als ze schoon zijn ;), als onderzetter gebruikt kunnen worden.

        Hier is een link https://www.knivesandtools.nl/nl/ct/sage-snijplanken.htm.

        • Herma Westerdiep

          Ik weet het ook niet. Heb gewoon een hobbyblog en verdien er niets mee. Lijkt mij dus geen probleem. Dank je voor het delen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑