De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Afghanistan en de regen in Nederland

AfghanistanAfghanistan. We zien veel beelden van een verscheurd land, mensen op de vlucht. Letterlijk ‘Land van de Afghanen’.  Stan (Perzisch) betekent staat of land.

Afghanistan

Afghanistan

652.000 km2

De oorspronkelijk Engelse benaming Afghanland werd door de Afghanen overgenomen en veranderd in Afghanistan (ongeveer vanaf de 18e eeuw). Daarvoor Khorasan en Aryana genoemd.  Het land heeft een een grondgebied van 652.000 km2 (Nederland is ongeveer 41.000 km2 en Frankrijk 643.000 km2). De hoofdstad is Kabul en er wonen in totaal bijna 37 miljoen mensen. De oorspronkelijke bewoners dateren uit het Midden paleolithicum. Dankzij de strategische ligging langs de Zijderoute, waren ze verbonden met de culturen van het Midden-Oosten en Azië. Het strijdtoneel van o.a. de Grieken, Arabieren, Mongolen, Britten en Russen. Na een reeks staatsgrepen werkten de Amerikanen een Russische invasie tegen. In de jaren tachtig ontstonden hierdoor burgeroorlogen die een groot deel van het land verwoesten. Alleen maar ellende en ruzie.

Taliban

extremisten

extremisten

Door al deze ellende werd de weg vrijgemaakt door de Taliban. Dit is een groep religieuze extremisten die het land proberen te veroveren. Tussen 1996 en 2001 riep de Taliban Afghanistan uit tot een emiraat met uitvalsbases in Pakistan. Het woord taliban (طالبان  meervoud is talib), dat ‘student van het islamitische geschrift (Koran) betekent. Vroeger een mysterieus legertje van studenten waarvoor de teelt van papaver en heroïne een belangrijke bron van inkomsten vormde.  Vluchtelingen kregen gratis voedsel en onderdak. Tegelijkertijd een uiterst orthodoxe soennitische militante versie van de Islam onderwezen. Ze leerden geen vak maar werden teruggestuurd naar de strijd in Afghanistan. Oorlog betekende dus werk, vrede werkloosheid. Vrouwen werden (worden) onderdrukt en achtergesteld. Zij mogen dan ook niet naar school en hebben geen toegang tot de arbeidsmarkt. Vrouwen die zich niet aan de strenge voorschriften houden, worden vervolgens publiekelijk (en gewelddadig) gestraft.

2021

vijftigenmeer

van Kabul naar Zoutkamp

Inmiddels is de hoofdstad ingenomen nadat de internationale troepenmacht zich terugtrok. Nederland evacueert samen met Frankrijk, België, Canada, Polen, Spanje en Engeland op grote schaal vluchtelingen. Amerikaanse veteranen hebben honderden Afghanen gered. De VN denkt dat er binnenkort een half miljoen mensen vluchten naar de buurlanden. In Nederland verlenen we hulp en onderdak. Van Kabul naar Zoutkamp. In het vliegtuig landen op Schiphol en dan in de bus door het groene, regenachtige Nederland naar Het Hoge Noorden. Ik heb zo het idee dat dit aan ze voorbij gaat. Hun gedachten zijn vast bij familie, vrienden en bekenden die achter zijn gebleven.

Regenachtige zomer

nederland

tevreden

Wij houden ons bezig met coronavarianten, de regenachtige zomer en ons demissionair kabinet. Zo bizar zit de wereld in elkaar. Als ik kijk naar de taferelen op het vliegveld van Kabul, kan ik me daar niet of nauwelijks een voorstelling van maken. Moeders en kinderen, vaders en Afghanen die voor ons werkten. Ze hebben alles achtergelaten. Hebben verschrikkelijke dingen meegemaakt.

Ik ben blij met de regen en de lage temperaturen in deze zomer. Tevreden met wat ik heb. Mijn kinderen zijn veilig en kunnen zeggen wat ze willen. Mijn dochter en schoondochter hebben een gedegen opleiding en een betaalde baan. In een gesprek met de buren hoeven we niet angstig over onze schouder te kijken of er iemand meeluistert. We kijken op vrijdagavond naar Netflix en verheugen ons op het nieuwe seizoen van La Casa de Papel. Ons bed is warm en het water stroomt uit de kraan.
Hoe kan het toch dat niet iedereen respect heeft voor een ander? Waarom wordt er nog steeds oorlog gevoerd? Leren we dan helemaal niets van onze geschiedenis?

2 reacties

  1. Mevrouw Niekje

    In deze tijd is het niet zo moeilijk om blij te zijn met wat je hebt, mensen na een watersnood en enorme branden in Europese landen, orkanen in Amerika en Haiti, Afghanistan… er is me toch een boel narigheid elders! En dan toch nog zeuren, jammeren en .. schande … demonstraties tegen vluchtelingenopvang!

    • Herma Westerdiep

      Ja precies. Er zijn zelfs mensen die zeggen dat we in een dictatuur wonen. Die hebben nog nooit hun mening geuit in een dictatuur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑