De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Shampoo; geloof en bijgeloof

Shampoo. Als je in de gemiddelde drogisterijketen loopt, wordt je overvallen door een enorme hoeveelheid shampoo. Wat kies je?

Shampoo

shampoo zeepkruid vijftigenmeer

Zeepkruid

Shampoo is een veel gebruikt product. Te koop in alle kleuren en maten; van goedkoop tot heel erg duur. Als eerste om onze haren schoon te maken en lekker te laten ruiken. Shampoo komt van het woord chāmpo (afkomstig van de plant michelia champaca) en betekent eigenlijk ‘inmasseren’  . Eeuwen geleden gebruikten de mensen in India de bloemen van deze plant om hun haar te wassen. Ze gebruikten toen ook al aloë vera, zeepkruid, henna en amandel. De geurtjes kwamen van toegevoegde rozenolie, musk en jasmijn. In Indonesië werd shampoo gemaakt van een verbrande rijstplant. De as werd met water vermengd en ‘in gemasseerd’ op de hoofdhuid. Na het uitspoelen voelde het haar dan droog. Kokosolie zorgde er weer voor dat het haar zacht en glanzend werd. De voorloper van onze conditioner. Lang verhaal kort.

Shampoo in Europa

Poedershampoo

Poedershampoo

In de 17e eeuw bracht een Bengaalse ondernemen de shampoo naar Engeland (Brighton). Hij gaf zijn klanten een Indiase chāmpo-behandeling. De Engelse kappers werden enthousiast en namen deze wasmethode over. Zij voegden stukjes zeep toe voor een lekkere geur.  De Berlijnse apotheker, Hans Schwarzkopf(1874 – 1921) bracht de eerste shampoo op de markt. Zijn eerste product was een soort poedershampoo met het al oude bekende logo; het zwarte silhouet van een hoofd. Later kwam hij met een vloeibare variant. Pas in de jaren 30 van de 20e eeuw ontstond de eerste synthetische shampoo zonder zeep.

Honderden soorten

Keratine of vitamine

Uiteindelijk werden er honderden verschillende soorten vloeibare shampoos ontwikkeld. Wat kies je en wat kun je geloven? Smeer je keratine of vitamines in je haar? Wat bepaalt de kwaliteit? De kwaliteit van een shampoo wordt bepaald door de keuze van reinigende- en conditionerende ingrediënten. Haar wat kapot is (beschadigd) kun je niet meer herstellen. Haar is dood materiaal. Je kunt wel een soort beschermlaagje om het haar aanbrengen. Net als je leer oppoetst. Het verhaal dat shampoo invloed heeft op je cellen is nihil. Je spoelt ze uit nl. voordat ze in een haarfollikel terecht kunnen komen. Vitamines en cafeïne in je shampoo hebben dus geen effect. Als je last hebt van haaruitval, is het meestal een soort van haarbreuk. Kam en föhn je haar dus zo weinig mogelijk en vermijd chemische behandelingen. Om te herstellen zou je het beste kunnen zoeken naar een conditioner met keratine, collageen en/of siliconen. Dat brengt dat beschermlaagje op je haar (buitenste vlies of cuticula) aan waardoor het minder snel breekt.  Zoek in de ingrediëntenlijst bij voorkeur naar ‘hydrolyzed proteins’. .

 Tips voor mooi haar

shampoo

Afspoelen met koud water

Afspoelen met koud water. Voor je lokken is dit sowieso het best, of je nu met shampoo wast of niet, want warm water zet de haarschubben open en koud water laat ze weer sluiten. Het resultaat: glanzende haren. Zit niet te vaak met je handen in je haar, dan wordt het sneller vet. Was niet met een te agressieve shampoo (je haar gaat dan juist sneller talg aanmaken). Dat vind ik een lastige omdat ik geen kennis heb van al die ingrediënten. Kijk bijvoorbeeld naar de Ph waarde. De lauryl sulfaten (SLS) moet je juist laten liggen terwijl laureth sulfaten (SLES) veel milder e, zijn. Kleine lettertjes lezen en vooral een leesbril meenemen. De toegevoegde stoffen in shampoo hebben vaak weinig effect omdat je ze zo weer uit je haar spoelt. Ik heb me voorgenomen meer aandacht aan mijn conditioner te besteden.

Daarnaast heeft de conditie van je haar en je hoofdhuid ook te maken met erfelijke factoren.

Bron foto’s: Pixabay.com

4 reacties

  1. Nans

    Leuk artikel! Mijn haar (dun, snel vet) was ik eens in de 3-4 weken met babyshampoo (dat is nl heel zacht voor je haar). Dan een uitgebreide behandeling met een soort masker en cremespoeling. De andere weken alleen spielen met water en dat werkt goed.

    M’n dochter met krullen heeft weer snel droog haar. Haar haar was ik wekelijks met alleen cremespoeling. Borstelen terwijl de cremespoeling erin zit. Uitspoelen en voorzichtig droogdeppen. Werkt als een tierelier.

    • Herma Westerdiep

      Wat een fijne tips. Dank je voor het delen; zijn vast veel mensen blij mee.

  2. Mevrouw Niekje

    Ik heb heel steil haar en het is donkerbruin met grijs. Het is een behoorlijk dikke bos en ook de haren zelf zijn vrij dik. Ik was een keer per week met huismerkshampoo van een supermarkt. Doe dan een beetje conditioner (zelfde huismerk zelfde super) in de punten. Ik föhn nooit en borstel alleen ‘s ochtends na het opstaan en ‘s middags na het sporten. Mijn haar is in superconditie!

    • Herma Westerdiep

      Ik heb ook best wel een dikke bos haar. Ben daar ontzettend blij mee. Laatst op laten steken toen mijn zoon ging trouwen. Zo blij mee. Ik ben nu zelf aan het experimenteren na een mislukte verfpoging van een kapper. Probeer mijn haar nu tot rust te krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑