Rode wijn stoof met gehakt en groentes. Ik heb het al een paar keer gemaakt. Zo’n typisch heerlijk warm en troostrijke maaltijd voor in de winter. 

 

Rode wijn stoof

rode wijn stoof vijftigenmeer

wortel in plakjes

Zo lekker na de feestdagen een redelijk simpel gerecht. Warm en behaaglijk samen aan tafel. Dit basisrecept is met uien, bleekselderij en wortel. Je kunt natuurlijk zelf bijvoorbeeld champignons toevoegen; beetje knoflook erbij. Heerlijk. Boter en olie in een (stoof)pan verwarmen. Het gehakt rul bakken. Of je half om half of rundvlees gehakt gebruikt moet je lekker zelf beslissen. Voor mijn gevoel heeft rundergehakt meer pittigere smaak maar dat is misschien wel psychisch. Het vlees is veelal wat roder van kleur en afkomstig van de borst van de koe. Het bevat natuurlijk ook veel minder vet. Daar gaat het mij niet altijd om. Smaak is minstens zo belangrijk. Bij dit recept ga ik uit van ongeveer 500 gram. Dat is voor 4 personen; exclusief bijgerecht natuurlijk.

Proeven en proeven

rode wijn stoof

ui naar smaak

Het gehakt kun je op smaak brengen met peper, zout en laurier. Niet te veel. Beter aan het eind, bij het proeven nog wat toevoegen.  De gesneden groentes kun je bij het gehakt doen. Denk er bij de bleekselderij dat je het witte gedeelte van de onderkant afsnijdt. Stengels grondig wassen en de harde nerven van de stengels af trekken (of schillen met een dunschiller).  Ongeveer 5 minuten laten smoren. Daarna zo tussen de 1 of 2 eetlepels bloem toevoegen. Op deze manier bind je de saus een beetje. Laat dit weer een minuut of 3 garen. Bouillon (150 ml runderbouillon) en rode wijn (100 ml) toevoegen. Daarna nog een tijdje (ca. 15 minuten) laten sudderen om de groente de tijd te geven, te garen. Blijf vooral proeven.

Bijgerecht

rode wijn stoof gehakt

rundergehakt of half om half

Je kunt bij deze rode wijn stoof een zelf gemaakte aardappelpuree bij serveren. Kruimige aardappels zoals een Bintje of Bildstar. Heb je tijd, prak de aardappels of gebruik een pureeknijper. Zorg dat de aardappels goed droog zijn voordat je ze prakt. De puree wordt luchtig en glad. Meng het met verwarmde melk en/of slagroom en smeuïge roomboter. Ik heb ooit bij iemand gegeten die ook een eierdooier toevoegde.  Alles om een zachte, gladde puree te krijgen. Beetje peper, zout en nootmuskaat op het eind. Wil je dat het er gezellig uitziet, zou je ook nog een beetje vers gesneden peterselie op (of erin) de witte puree kunnen doen.

Creatief

groente

lekker veel groente

Wil je geen gehakt? Je kunt het gehakt ook vervangen door bijvoorbeeld een mager stuk kalkoenborstfilet. Op deze link staat een heerlijk recept. Ik heb dit zelf nog nooit gemaakt maar het is wel een idee voor de komende kerstdagen natuurlijk. Op het blog van Reny (Mind Your Feed) staan allerlei tips om dit tot een succes te maken. Inspiratie genoeg. Ik ga het zeker proberen. Ook haar romige broccoli gratin ga ik binnenkort maken. Soms kom je al surfende op de meest fantastische websites. Deze is er eentje van.

Wil je dan nog meer bijgerechten? Een frisse salade is altijd een optie. Zelfgemaakte appelmoes. Voor mij hoeft het niet want de stoofpot is rijkelijk gevuld.