Prijsverschillen. Ik let de laatste tijd steeds meer op aanbiedingen en B-merken. Dit kan je veel opleveren.
Prijsverschillen
Bij dit prijsverschillen-blog gaat het niet zo zeer om zo goedkoop mogelijk de buit binnen te halen maar zeker om te kijken wat de verschillen zijn bij de diverse producten die je zo dagelijks koopt. Bewustwording? Met kwaliteit heeft het vaak ook niet te maken. De A-merken zijn heus niet giga beter dan de B-merken. Let op: Daar zit soms wel 40% prijsverschil tussen. Ik denk dat die worteltjes vaak van dezelfde grond komen. Of zou dat niet zo zijn? Het is trouwens ook maar net wat je wilt. Geld overhouden om leuke dingen te doen of gewoon alles over de supermarktbalk gooien?
Kiloprijs
Houd voor jezelf eens een lijstje bij en let op de kilo of inhoudsprijs. Bij de meeste supermarkten staat het in kleine lettertjes op de prijsbalkjes. Tijdens de feestdagen viel het ons bijvoorbeeld op dat de verse croissantjes van de Coöp ineens een stuk kleiner zijn dan vorig jaar. Je hebt ook apps waarop je kunt zoeken waar de producten het goedkoopst zijn maar daar heb ik (nog) geen tijd voor (Foodello, Woolsocks, Voordeelmuis … bijvoorbeeld). De Lidl heeft prima producten en speelt ook in op allerlei feestdagen en seizoen producten. Bij de Aldi koop ik goedkope slobberwijn en bij de Kruidvat kun je goedkoop paracetamol scoren. Bespaar je dan misschien 25 euro per week … nou over 10 jaar zou dat zo een meevaller van 13.000 euro in totaal kunnen zijn.
Aanbiedingen
Tussen de verschillende winkels kunnen de gemiddelde prijsverschillen wel tot zo rond de 30% oplopen. Ik vind dat veel. In een supermarkt in regio verkopen ze brood van de warme bakker. Dat brood kost meer dan 4 euro. Als je een aanbieding bij de Lidl koopt (volkoren) ben je tussen de 1 en 2 euro (max) kwijt. Soms er zelfs net onder. Dat loopt op als je van brood houdt. Maar de Lidl is niet altijd goedkoper dan de AH bijvoorbeeld. Ook hier kan de wereld andersom zijn. Bij mij ligt het er ook aan welke route ik rijd. Kom ik van het werk naar huis ga ik langs de Aldi in Assen. Maar moet ik mantelzorgboodschappen voor mijn moeder doen, ben ik meer Hoogezand georiënteerd (Jumbo of Lidl). Als je de tijd hebt, kun je natuurlijk de verschillende apps gebruiken maar zoveel vrije tijd heb ik niet over.
Laats was er een Retail specialist op de televisie. Hij merkte op dat je vaak je voordeel kunt doen bij 2 voor de prijs van 1 aanbiedingen. Makkelijk bij houdbare producten zoals shampoo en deodorant, pasta en rijst, keukenrollen en toiletpapier. Dit programma ging over de boodschappen die in Duitsland vaak een stuk goedkoper zijn. Als je in een grensgebied woont kun je ook nog eens vaak je benzinetank met goedkopere brandstof vullen.
Tips & Trics
Je kunt ook meer gaan invriezen. Ook vleeswaren waarvan je aan het eind van de week flauw bent, of ze er niet vers meer uitzien. Deel ze in halve porties en vries het in. Dan kun je halverwege de week iets anders pakken of de vleeswaren aanvullen. Nog een goede tip; ga eens langs de Turkse supermarkt. Die zijn vaak relatief goedkoop. Kijk onder in de schappen, ga de winkel in met volle maag. De ‘Slim Koken – app’ gaat zelfs voedselverspilling tegen en op Instagram vind je veel informatie over wat de gezondste produkten zijn.
Wie heeft er nog een praktische tip?
Met 20 euro in de week kun je nog plezierig rondkomen.
Als je maar let op de prijzen en meestal kijk ik ook even in de bakken van de Jumbo.
Groet financieel businesscoach.
Precies. Niet gedachteloos je karretje volgooien. Letten op de prijzen (per kilo of per liter).
We hebben heel veel kastruimte en doen zowel in Belgie en Duitsland boodschappen, altijd veel tegelijk dus dat houdbaar is of in te vriezen. Afgelopen week 10 pakjes boter in Belgie voor 1.99 en die vinden we lekkerste. Soms is het in Duitsland minder maar die vond ik al 2x beetje ranzig smaken alsof het al erg oud was of niet goed opgeslagen gelegen, datum was nog wel lang.
Wij vinden van snacks de hamka’s erg lekker, tijdje geleden dergelijke bij de Lidl gehaald en die zijn nogal smakeloos, volgende keer dan de echte weer.
De pakken rode wijn vd Lidl zijn in Nederland 3.99, in Belgie 2,99 en in Duitsland 1,99, heel bijzonder. Dan gaan er dus 2 dozen mee.
En zo kan ik vst nog wel wat voorbeelden geven.
Heerlijk he dat als je een beetje op de prijzen let, je veel kunt verdienen. Scherp blijven.