Perlator. Dit noemen ze ook wel de straalregelaar of mousseur. Dit is het onderste gedeelte dat aan het uiteinde van de kraan geschroefd zit. Eens per half jaar schroef ik ze van de kraan om ze schoon te maken.
Perlator
In mijn thuisstructuur schoonmaakplanning staat eens per drie maanden het schoonmaken van diverse filters gepland. De vaatwasser maak ik tussendoor natuurlijk vaker schoon maar het grote filter van de droger doe ik eens per kwartaal. Ik bedoel de condensor (warmtewisselaar). In het boekje staat zo na iedere 20 droogbeurten, maar ik doe het vaker. Even onder de douchekop of in de wasbak. Het pluizenfilter na ieder gebruik. De kans op brand is anders veel te groot. Ook het filter in de wasmachine draai ik er af en toe uit.
Energie besparen
Water en energie besparen is een belangrijk thema. Wij ge(ver)bruiken zo door het jaar vrij weinig energie en weinig water met z’n beiden maar we zijn er toch altijd wel mee bezig. Niets verspillen. Duurzaam je energie verbruiken en zuinig op de natuur zijn. Vooral het gebruik van water houdt me wel bezig. In sommige landen moeten mensen water ontberen. Wij trekken ons toilet door met drinkwater. Zo luxe leven we dus hier in Nederland.
De perlator zorgt er voor dat er lucht wordt toegevoegd aan het water dat uit de kraan komt. Op die manier komt er minder water uit de kraan zonder de kracht afneemt. Dus bespaar je water. Bij het gebruik van warm water stromen er aardig wat liters per minuut naar beneden. Door de perlator gebruik je minder elektriciteit.
Nieuwe kraan
Kijk bij het kopen van je kraan niet alleen naar het design maar ook naar andere details. Bijvoorbeeld de perlator (mousseur of straalregelaar). Je hebt zelfs uittrekbare perlators; hiermee maak je de spoelbak goed schoon in alle hoeken en gaten. Met andere modellen kun je de straalsoort veranderen door middel van een bedieningsknop aan de zijkant. Al dan niet met inwendig of uitwendig schroefdraad. De zgn. ‘luchtmousseur’ voegt lucht toe aan het water en zorgt voor waterbesparing. De ‘kogelmousseur’ is een stuk beweeglijker en kan met de hand bestuurd worden. Meestal voegt deze mousseur (perlator) geen lucht toe maar is wel uittrekbaar. Veel technische informatie is te vinden op internet.
Kosten
Koop dit onderdeeltje samen met de kraan of bestel het apart. Een los exemplaar kost ergens tussen de 5 en de 25 euro. Kranen zijn ‘los’ natuurlijk veel duurder. Kijk bij aanschaf naar de breedte van de kraanuitloop (diameter) en of het schroefdraad aan de buiten- of binnenkant zit. Volgens mij hebben bijna alle standaard kranen een losse perlator. Ik heb in ieder geval geen kraan zonder perlator. De zeefjes zijn weer schoon. Keuken en badkamer. Tegelijkertijd ook de afvoerputjes extra goed schoongemaakt. Heerlijk zo’n frisse afvoer. Als je het lastig vindt kun je natuurlijk altijd even langs de vakman rijden. Die geeft je vast en zeker een gedegen advies.
Geef een antwoord