Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal ...

Lymfeklieren; het ene onderzoek na het andere (5)

lymfeklierenLymfeklieren. In de afgelopen periode ben ik op 11 november begonnen met een consult bij mijn huisarts. Ik voelde al geruime tijd een bobbel in mijn hals; aan de linker kant. Nu is het 17 december. De uitslag is er bijna. Supersnel toch?

 

Lymfeklieren

vijftigenmeer lymfeklieren

Op weg naar de CT

Waar was ik gestopt?  Dat ik het zo getroffen had met de arts. Verhoogde lymfocyten, uitnodiging voor een echo en een röntgenfoto.  Daar ga ik dan ook maar verder. Binnen een week stonden de uitnodigingen in de digitale portal van ‘mijn-umcg’. Duidelijk, snel en helder. Alles staat uitgelegd. Waar je moet zijn, wat je kunt verwachten. Geen bericht van het biopt. Maar de internist had aangegeven dat ze daar achter aan zou gaan omdat de eerste mogelijkheid pas 23 december zou zijn. Voor haar te laat. De uitslagen van het vervolg bloedonderzoek waren al snel zichtbaar.

Onderzoeken

lymfeklieren opgezet

Kerst in het UMCG

Drie onderzoeken op dezelfde dag. allemaal binnen een redelijke termijn na elkaar gepland. Weer efficiënt dus. Vroeger (…) werd dit gewoon dagen achter elkaar gepland en moest je dagen (soms weken) wachten voordat de brief in de bus viel. Omdat de internist er spoed van maakte bij de aanvraag, ging alles van een leien dakje. De röntgenfoto van de longen was prima. Mooie schone, nette longen. Tijdens de echo van de hals gaf de radioloog aan dat er geen ‘extremen’ waren maar dat er veel opgezette lymfeklieren zichtbaar waren. Gelukkig gaf hij aan dat hij direct een biopt zou maken. Ik was aangenaam verrast.

Zo’n biopt laat nl. veel zien. Voordat ik het wist lag ik onder een laken. De radioloog nam alle tijd om alles uit te leggen. Bij een punctie nemen ze maar een paar celletjes (vocht) weg en bij een biopt weefsel. Ze kunnen dan beter zien of het een ontsteking of een goedaardige (of kwaadaardige) tumor is. Daar hangt dus veel van af. Het apparaat was indrukwekkend. Verdoofd en geen centje pijn. Het ging moeizaam omdat de lymfeklier bewoog. Uiteindelijk lukte het hem om vier hapjes te nemen. Nu een enorme blauwe plek in mijn hals maar dat deert niet toch?

Vervolg gesprek

Infuusje

Het gesprek bij de internist verliep weer fijn. Mijn dochter luisterde mee. De uitslag van het biopt was nog niet binnen. Dat duurt meestal een paar dagen. De echo van de lever en de röntgen van de longen waren goed. Alles schoon, geen alarmerende vlekjes.  De echo van de buik liet wel wat verdachte plekken zien. Wat bobbels/knobbels in het mesenterium. Wat dat kan betekenen weten we nog niet. Zijn het opgezette lymfeklieren of ontstekingen? De internist wil dus meer onderzoeken. Vandaag kon ik al terecht voor een CT-scan. Al die afspraken lopen dus als een speer. Ook bij de CT afdeling werd ik weer vrolijk opgewacht. Infuusje aangelegd en gaan als een banaan. Volgende week weten we meer. Hoop ik. Maar dat er geen vlekjes op de longen en de lever zitten stelt me al voor een groot deel gerust. Als daar iets aan de hand zou zijn, was het vast niet zo best. Gelukkig voel ik me ook nog steeds prima.  Het slapen gaat slechter natuurlijk omdat de adrenaline zich zo langzamerhand nestelt in mijn systeem.

… wordt vervolgd

umcg beelden

Leuke beeldjes onderweg

 

 

7 reacties

 1. Thea

  Sterkte, veel sterkte!

 2. Thea

  Wat een spannende tijd voor je. Sterkte!

 3. Ellen

  Heel veel sterkte. Ik vind het ook heel spannend en kan me voorstellen dat je er niet goed van slaapt.

 4. Jelte

  Heel veel sterkte, weet wat het is als je eenmaal in die molen zit. Probeer van het positieve uit te gaan hoe moeilijk het soms ook is. Kop d’r veur en dan komt het wel goed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2022 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑