Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Parels, huwelijken en bijgeloof

parels vijftigenmeerParels zijn er in vier soorten. Zoetwater, Tahiti, Zuidzee en Akoya parels; vooral geliefd om hun glans, vorm en kleur. Eigenlijk passen ze overal bij.

Parels

parels

Parels

Zoetwater parels komen uit een mossel en bestaan helemaal uit parelmoer. Wit, roze, grijs of zalm kleurig. Zoutwaterparels komen daarentegen uit een oester, hebben een intensere glans en zijn zeldzamer (zo 1:15.000). Wit, zwart en goudkleurig. Niet mooi rond. Dat zijn in het kort de verschillen. Bijna alle parels worden ‘gekweekt’. Meestal ontstaat een parel door een indringer (parasiet). Die wordt door de oester of mossel ingepakt in parelmoer. Zo ontstaat in het kort een parel. Als de mens hiermee aan de slag gaat brengen ze een stukje weefsel van een andere oester of mossel in, om dit proces te starten. Bij duizenden tegelijk. Na zo ongeveer 2 jaar (bij zoetwaterparels) en tot wel 8 jaar (zoutwaterparels) heb je dan een ‘gekweekte’ parel.

Waar vind je ze

parels oester

… in een oester

Toplocatie om ze op te duiken, blijkt de Perzische Golf te zijn (tussen het eiland Hormuz en Basra). Ze worden ook gevonden tussen het voorgebergte van de Comoren, Sumatra en het eiland Ceylon; maar deze zijn niet te vergelijken met de kwaliteit en grootte van de Perzische. Ze zijn ook te vinden op veel plaatsen in Europa. Zowel in Schotland als in Ierland maar ook in Friesland (Waddenzee) en Zeeland. De Zuidzee pareloester is de grootste en zeldzaamste van alle pareloesters en produceert het beste en mooiste parelmoer van alle weekdieren. Deze parels vind je (gekweekt) in de wateren bij Australië, de Filipijnen en Indonesië.

Geschiedenis

Parels zijn waarschijnlijk de eerste soort edelstenen, door de mens (per toeval) ontdekt. In de prehistorie. Bij het openen van oesterschelpen raakten de mensen betoverd door de geweldige glans. Al snel werden het edelstenen van de hoogste regionen in de wereld. Ook Cleopatra ontdekte de schoonheid van parels ; voor haar symbool van macht, wijsheid en geluk. Zij smolt ze soms en dronk ze op. Miljoenen schelpen werden opgedoken waardoor volledige oester populaties uitgevaagd werden. Diamant kon niet worden geslepen dus raakte men in de ban van dit juweel. Bij opgravingen in Mexica werden parels gevonden (2500 vChr.). Nu worden parels kunstmatig gekweekt. In India gebruiken ze parels als talisman en geven vrouwen mooie dromen. In China gebruiken ze parels in de geneeskunde.

Vormen

Parels zijn zacht en gevoelig voor andere stoffen. Ook voor azijn, zweet en parfum.Ze bestaan uit koolzure kalk en organische hoornstof. Buitengewoon vast.  Ze kunnen ook uitdrogen waardoor ze uiteenvallen, maar ook kunnen ze te vochtig worden en gaan opzwellen waardoor ze niet fraaier worden. De glans verdwijnt. De vorm is veelal verschillend. De gekweekte exemplaren hebben meestal een mooie, rond vorm en hebben een teer stralende glans met een bijna kogelronde vorm. Ingesloten in een schelp die voor velen ontoegankelijk is.

De grootte van de parels varieert van een speldenkop tot een duivenei. De grootste gevonden parel is de parel van Palawan (30 bij 60 cm) en is zo’n 88 miljoen euro waard. De bekendste zwarte parel is de Azra. Ze vormt het hart in een ketting van de Russische kroonjuwelen.

Bijgeloof en toepassingen

parels ring

brengt ongeluk

Het blijkt dat de parel een ongelukssteen is. Het bijgeloof wil dat een verlovingsring met parels tranen in het huwelijk zal veroorzaken; de zogenaamde ‘bruidstranen’ (lijkt op een traan en brengt tranen). Een teken van gezondheid (buitengewoon goed voor het hart) dacht men. De alchemisten verwerkten de parels dan ook in een likeur en waren overtuigd dat ze hiermee zieken konden genezen. De as van de oesterschelp, verkalkt en met honing gemengd, verdrijft rimpels en geeft je een gladde huis. Ze nemen flauwte en onmacht weg en zijn goed tegen diarree, dysenterie en vergiftiging.

 

 

2 reacties

  1. Maria

    Sieraden met parels worden ook gedragen op begrafenissen. Omdat ze op tranen lijken. Bloemisten steken in het lint dat om een rouwboeket zit, ook wel een grote pin met een parelkop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑