De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Pangram is voor de liefhebber; ik had er nog nooit van gehoord

pangram woorden vulpen tekst schrijvenPangram (Grieks: pan gramma: alle letters) of holo-alfabetische zin. Dit is een zin waarin alle letters van het alfabet voorkomen. Leuk onderwerp om tijdens een warme zomeravond (met een goed glas wijn) over te lezen. 

Pangram op de typemachine

pangram woorden lettertype oud schrijven brieven

letterpuzzel

Echt geen spelletje hoor ik de liefhebber zeggen. Oorspronkelijk controleerde men met een pangram of alle letters van een typemachine goed werkten.  Hoe kom je op het idee denk ik dan. Aanval van creativiteit? Je kunt met een pangram ook lettertypes demonstreren.  Afgezien van alle praktische nut is het ook een kunst; een letterpuzzel.

pangram typemachine oud mechanisch

mechanische typemachine

Er worden zelfs prijsvragen uitgeschreven voor de mooiste pangram. In heel veel verschillende talen zijn taalliefhebbers bezig met het het maken van bijna onmogelijke zinnen. Het Nordfriisk Instituut roept Friezen op een Friese pangram te schrijven. Daar doen we niet aan mee als rasechte Groninger natuurlijk.

Het tegenovergestelde (omgekeerde) van een pangram is het lipogram, waar een bepaalde letter (of meerdere) weggelaten wordt.

Voorbeelden

pangram woorden letters

bardelinquent

Dikke Dorus schreef de (of het) volgende (Nederlands) pangram: Deze nieuwe sexquota choqueert de yoghurtmarkt jaarlijks. Dan maar veel bij-fappen.
Lysr schrijft: De bardelinquent met afwijking zocht ‘n proxyserver.
Herald schreef: Acht sexy vrouwen jagen op kleiduif in Mozambique.
Nederlands met ij als y: Doch vlakbij zwerft ‘n exquis gympje. Doch Bep, flink sexy qua vorm, zwijgt.
Nederlands zonder ij:  Lynx c.q. vos prikt bh: dag zwemjuf! (volmaakt pangram)

Variatie in pangrammen

pangram woorden afdrukken boekdruk

in soorten en maten

Pangrammen heb je in verschillende soorten en maten. Je kunt simpelweg (nou ja simpelweg) een zin maken waarin alle letters in ieder geval 1 keer voorkomen. Dubbele letters zijn toegestaan. De sport is om zo min mogelijk letters te gebruiken. Je krijgt dan een perfect pangram. Wat je er mee moet? Ik heb geen idee, maar er zijn blijkbaar hele volksstammen die zich met dit fenomeen bezighouden.

Beginletter pangram

pangram woorden handen vingers

ontelbare patronen

Om het nog wat ingewikkelder te maken heb je bij het onderstaande pangram een (zo kort mogelijke) zin waarin alle letters van het alfabet voorkomen, als beginletter van elk woord. Het schijnt dat het het perfecte resultaat wordt bereikt als de zin 26 woorden telt en de woorden in alfabetische volgorde staan. Wel leuk; zeg eerlijk.

 • Altijd betekenisvol citeren donkere edelmannen, flanerend gegeven hun idyllische jeugd, kloosterlijke liederen met nagenoeg ontelbare patronen qua ritmisch stemgebruik, terwijl uit vele windstreken xylofonerende yuppen zingen.
 • Als buitenzintuiglijke chirurgen drugs en fantastische geestverruimende heroïne in jouw kop loslaten, mag Nederland, ondanks protesten, quota regulerend stellen tot uiterlijk voorbij waar xtc-slikkende yuppies zeggen.

 

… en dan nu dat lekkere glaasje wijn:

pangram wijn glazen buiten

… lezen en genieten

 

 

5 reacties

 1. Anna berg

  Leuk logje.

 2. Thea

  Prachtig, ik ben dol op allerlei taal- en woordspelletjes!
  Opgegroeid in een gezin, zonder tv en met meerdere hoogbegaafde broers en zussen waren allerlei taal- en woordspelletjes een favoriet tijdverdrijf!

  • Herma Westerdiep

   Geweldig. Ik houd er ook wel van. Soms kom je dingen tegen waarvan je het bestaan niet weet. Leuk om over te lezen en te leren.

 3. Jo

  En wat zijn die basaltwoorden uit de titel?

  • Herma Westerdiep

   goed opgelet! dank je wel. Ik dus niet; wilde ook uitleggen wat basaltwoorden zijn maar dat was te veel. Vergeten de titel aan te passen.

   Basaltwoorden zijn woorden waarin twee woorden die elkaars tegendeel zijn één woord vormen (meermin/meer en min of iedereen/ieder en een). Ik ga de titel aanpassen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑