Oudega. We waren twee nachten in een hotel in Oudega (die ten oosten van de Oude Venen en ten Westen van Drachten), aan het water. Vanaf het balkon genoten we van deze ultieme vakantie na weken in intelligente thuisquarantaine.
Oudega
Heel, heel lang geleden (ongeveer 11.600 jaar) hadden we in Nederland een toendraklimaat. De zeespiegel lag aanmerkelijk lager dan nu. De Noordzee lag zelfs droog. Barre omstandigheden, vergelijkbaar met een poolwoestijn. Noord Europa (en ook Friesland) veranderde in de loop der jaren, door invloeden van de natuur, van een kale vlakte, in uitgestrekte bossen. Werkmethodieken veranderden en de bewoners vestigden zich langs de kust, een meer of een rivier. Visvangst werd daarom een belangrijke voedselbron, ook in Friesland.
Oudega werd in 1439 vermeld als Aldga, later als Aldeghae en in 1579 als Aldega.
In deze corona-tijd valt het ons op dat de Friezen (niet allemaal) zich niet zo aan de regels houden. Geen (1,5 meter) afstand, geen preventieschermen in veel winkels maar wel grote groepen opeengepakt in de voorbij kabbelende boten. Meerdere families in één sloep en jeugd feestend aan dek. Waarschijnlijk hebben weinig hier kennis genomen van de drama’s die zich in veel ziekenhuis hebben afgespeeld. Je bent je er dan nog meer van bewust dat je je eigen verantwoordelijkheid moet nemen.
Klokbekercultuur
Eeuwen na bovengenoemde poolwoestijnperiode kwamen de bewoners (en Nomaden) terug en bouwde men in Oudega al de eerste kerk (hout). Later bouwde men met tufsteen (duur) dat per schip uit Duitsland moest komen. Hierdoor ontstond ruilhandel en rijkdom. Dat zie je ook nu nog terug in het dorp. Het ziet er allemaal prachtig uit. Mooie huizen, mooi aangelegde straten.
Het veengebied overstroomde regelmatig in de winter en het zoutgehalte van het water werd steeds hoger. Door verbranding van het met zout doordrongen veen, bleef as over. Deze as mengde men met water. Dit geheel werd uitgekookt om zout te winnen. Weer ruilhandel. We zijn nu onder de indruk van de enorme (tonnen kostende) jachten. Wat voor ruilhandel zou hier achter zitten?
Fietspondje
Over land was Oudega vroeger lastig te bereiken. In 1453 legde men een weg aan tussen het klooster van Smalle Ee en het klooster van Burgum. De weg strekte zich uit van Burgum tot aan Drachten. De route naar Eernewoude werd pas rond 1930 aangelegd. Onze route (met de auto) naar het hotel gaat dwars door de natuur met uitgestrekte weilanden en heel veel water (De Alde Feanen).
In de laatste tien meter moeten we over een brug waar het ontzettend druk is. Boten, auto’s, fietsers en wandelaars. Geen coronastress te voelen. Eenmaal aangekomen zien we vanaf ons balkon het fietspontje richting Veenhoop. De ‘Grietman’ vaart braaf de hele dag heen en weer met ’tig’ wandelaars en fietsers aan boord.
Hotel Ie Sicht
We logeren in Ie-Sicht (ten Noordwesten van Drachten). Je hebt nog twee dorpen in Friesland die Oudega heten; Oudega bij de Friese Meren, ten noordoosten van Balk en Oudega ten zuidwesten van Sneek. Het hotel ligt op de kruising van de Wide Ie, de Headamsleat en het Grytmansrak. Het uitzicht is fenomenaal. Je kijkt naar de Wijde Ee. Iedere minuut actie op het water. Kinderen die leren zeilen, suppers, surfers en zeilers. Boten met een fier wapperende Friese vlag aan boord. We hebben ons geen moment verveeld.
Vroeger ging het nog om een badpaviljoen met vijf badhokjes en twee aangrenzende zomerhuisjes. Als we de geruchten mogen geloven, wordt het hotel gesloopt en vervangen door een groot, modern hotel met appartementen. Dat wordt ook wel tijd. Het is allemaal ouwe zooi; bloed van doodgeslagen muggen aan de muur en het plafond, spinnen rag aan de lampen, synthetisch bedlinnen en afgesleten traptreden.
Gelukkig deed het uitzicht ons alles vergeten.
Wat heerlijk zo een stukje Nederland , en geschiedenis
Toeren we heen in de cabrio, met de laatste jaren veel lekker weer.
Friesland is prachtig. Net als de rest van Nederland. Of je fietst, wandelt of in de cabrio rijdt. Nederland heeft voor iedereen wel wat. Weilanden, bossen, water en zee. Volgende maand kunnen we weer een kop koffie drinken op een terrasje. Kan me er nu al op verheugen.
Het is werkelijk een prachtig stukje Friesland, mijn ouders hebben hun roots daar en ik ken het redelijk goed. Met het mooie weer hebben blijkbaar helaas veel mensen gemeend er heen te moeten gaan. Friesland heeft in de afgelopen week geen enkele corona besmetting gehad, in mijn woonplaats merk je ook dat mensen optimistischer en ook onvoorzichtiger worden. In een stad zet je dan BOA’s in, zie Amsterdam of Arnhem, maar op het water werkt dat blijkbaar niet zo. De berichten dat besmetting buitenshuis anders werkt dan binnen, hebben ook invloed denk ik. Veel mensen interpreteren de berichten op een manier die aansluit bij hun eigen wensen en gedachten, dat is met corona niet anders maar wel heel zichtbaar.
Het is precies zoals je het zegt. Maar als niet-Fries ben je redelijk verbaasd. Die ‘geen’ besmettingen moet ook zo blijven. Vooral als de toeristen weer massaal Friesland binnen reizen. Zij kunnen het wel bij zich hebben. Als je dan zo onvoorzichtig bent, is de ramp zo gebeurd.
Er stond zaterdag nog in de krant dat in Groningen, Drenthe en Friesland minder mensen waren overleden aan COVID-19 dan aan de griep in een normale winter. In heel Europa zijn er geen regio’s waar minder besmettingen zijn geweest dan hier. Blijkbaar doen we toch iets goed hier…
Dan lijkt het vanuit ons perspectief nogal overdreven om overal spatschermen te installeren, bovendien wordt er steeds gepredikt dat 1,5 m afstand voldoende is. Beetje raar om te zeggen dat de Friezen weinig kennis genomen van de drama’s in ziekenhuizen, dat komt nogal denigrerend over. je kan geen krant lezen of tv aanzetten of het gaat er over, alleen gaat het bijna allemaal over het zuiden en midden van het land waar het drama is en niet in het Noorden. Volgens de epidemioloog van het UMCG verspreid het virus zich nauwelijks in de zon, dus dan is het heel logisch dat mensen naar buiten gaan want daar loop je minder kans op besmetting dan binnen.
Ik vind het raar dat mensen uit andere provincies naar het Noorden toegaan en dan gaan klagen dat het zo druk is en mensen zich niet goed aan de regels houden. wat doen jullie dan hier? Moest je niet zo veel mogelijk thuis blijven?
Eigenlijk heb je gewoon helemaal gelijk. Maar ik vind dat je de verantwoordelijkheid bij jezelf moet leggen. Vooraf afstand houden sleept ons er door. Doe je best om er voor te zorgen dat niemand anders besmet raakt. Zeker niet mensen die extra risico lopen. Het was absoluut niet denigrerend maar wel ietwat sarcastisch. Ik vind Friesland een fantastische provincie, laat ik dat voorop stellen. We doen het samen (het hele Noorden) hartstikke goed. Laten we dat zo houden.
‘n Oud hotel kan ook charme hebben zolang het maar schoon is met fatsoenlijk beddengoed!
Je hebt ‘fietspontje’ en ‘fietspondje’ geschreven! Met een ‘t’ is de juiste spelling.
Ha ha … ik ga de spelfout direct aanpassen. Dank je voor de oplettendheid. Oud is niet erg wat je zegt maar niet schoon wel idd.