Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Muesli of cruesli. Wat neem jij bij de yoghurt?

muesli vijftigenmeerMet wat yoghurt en fruit erbij, maak je van muesli of cruesli snel een lekker vullend ontbijtje. Is het ook een slank begin van de dag? En wat is eigenlijk het verschil tussen muesli en cruesli? 

Muesli

Muesli

Uitgevonden door Maximilian Bircher-Benner. Deze Zwitserse arts ontwikkelde het rond het jaar 1900 als voeding voor zijn patiënten.  Hij was er van overtuigd dat voeding zo min mogelijk bewerkt moest zijn. Alles beter dan vlees, conserven en witte suiker. Hij maakte een papje van geraspte appels, geweekte havervlokken, citroensap, melk en noten. Het werd bekend onder de naam Bircher-muesli, een combinatie van zijn naam en het woord muesli, wat zoiets als ‘een beetje havermout, moes of brei’ betekent.

Helaas lijkt ons granenontbijt niet meer op die van deze Zwitserse arts. Als je goed op de verpakking kijkt, schrik je soms van het aantal calorieen. Dat komt doordat er naast de haver ook andere granen toegevoegd zijn; en natuurlijk kokosrasp, chocola, noten en andere smaakmakers. In 1959 voor het eerst op de markt gebracht door het Zwitserse bedrijf Somalon; zij namen het recept over van Maximilian en bedachten in 1970 een krokante variant. Zij noemden dit crunchy muesli. Het Amerikaanse bedrijf Quaker produceerde het later onder de naam cruesli.
​Cruesli

Variaties

Cruesli is een variant op muesli.  Geen product maar een merknaam dus. Ontbijtmaker Quaker gaf deze naam aan zijn ‘krokante muesli’.  Nu noemen we alle knapperige mueslibrokjes cruesli. Het wordt vaak gemaakt door muesli met olie of boter en suiker, honing of een suikervervanger (dus ook suiker) te bakken. Afgezien van de vele inferieure toegevoegde ingrediënten. De koeken die dan ontstaan, worden in kleine stukjes gebroken. Daarom wordt er ook vet en geraffineerde suiker toegevoegd.  Kijk vooral goed op de verpakking. In de VS is het één van de meest gegeten ontbijtproducten en aangewezen als de boosdoener als het gaat om gewichtstoename. Ook de zogenaamde mueslirepen bevatten vaak veel calorieen.

Nederland en Zweden

muesli

voor de snelle ontbijter

In Scandinavië houden ze het traditioneel. Geen chocola maar liever een traditioneel met vruchten. Duitsland en Oostenrijk doen alles door elkaar; inclusief noten, vruchten, chocola of zaden. Wij Nederlanders een het liefst de krokante versie. Wij zijn ook de grootste innemers als het gaat om muesli. De ‘snelle’ ontbijter neemt ongeveer een kwartier de tijd voor zijn (of haar) zogenaamde granenontbijt.

​Vezels

let op de calorieen

Muesli en cruesli bevatten net als brood veel vezels: een schaaltje muesli gemiddeld 3,6 gram, een schaaltje krokante muesli 2,7 gram. Ter vergelijking, in één snee volkorenbrood zit zo’n 2,3 gram.  Het vult en is goed voor je darmen (stoelgang) en het zorgt er voor dat je lang een verzadigd gevoel hebt. Naast al die vezels zit in muesli (langzame) koolhydraten, eiwitten, B-vitamines en mineralen.  Het levert een bewezen effect bij het verkleinen op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Het lijkt dus super gezond maar pas er wel voor op dat je niet te veel eet; 40 tot 45 gram is genoeg voor een volwassene.

Je kunt ook zelf een gezonde variant maken met havervlokken, vers fruit en yoghurt. Recepten genoeg te vinden op internet.

Bron foto’s: Pixabay.com

5 reacties

  1. Maria

    Ik doe niets in de yoghurt. De lekkere Griekse yoghurt die ik meestel koop eet ik puur. Soms een banaan of appel in stukjes erdoor met wat kaneel. Of ik kook havermout in water en roer er twee eetlepels yoghurt door.

  2. Willem

    Door de bank genomen ontbijt ik 13 van de 14 dagen met een schaaltje yoghurt met zelf samengestelde muesli. De kant-en-klare muesli (en ook de cruesli) uit winkels vind ik, met permissie, niet te vreten. Een overmaat aan zoetigheid, weinig noten en fruit en nog eens schreeuwend duur.
    Tot een jaar of 15 geleden kocht ik mijn muesli op de markt bij een of andere natuurkraam, maar die was er opeens niet meer. Sindsdien koop ik bij een groenteboer haver-, tarwe- en havervlokken, de benodigde 2 of 3 soorten noten en wat ‘lekkere’ vulling, vaak gedroogde vruchten, In totaal heb ik dan zo’n 3 kilo en daar doe ik rond 2 maanden mee. Het geheel kost dan ca € 30, wat grofweg neerkomt op €0.50 per dag. En dan heb ik de muesli die me past en waarvan ik precies weet wat er in zit. In ieder geval nooit hazelnoten of gebrande noten, Vers geplukt vind ik hazelnoten erg lekker, maar als ze een tijdje (uit de dop) liggen beginnen ze, vind ik, smerig te smaken.

    • Herma Westerdiep

      Dat klinkt super lekker. Wat een idee om dit zelf in elkaar te ‘brouwen’. Wat je zegt, je weet dan precies wat er in zit en het is dan ook nog eens veel gezonder.

  3. Mevrouw Niekje

    Ik eet nu al heel lang iedere ochtend havermoutpap, gekookt met drie delen water en een deel melk. Daar doe ik dan appel of banaan doorheen als het klaar is. Muesli eet ik heel soms in een bakje yoghurt als ik erge trek heb, maar meestal eet ik mijn yoghurt puur. Cruesli is lekker maar vanwege mijn angst voor dik worden en alles met suiker koop ik dat nooit. Eet ik wél als we in een hotel overnachten en het bij het ontbijtbuffet staat, dan ‘mag ‘ het van mezelf. Tja… zo werkt dat bij mij.

    • Herma Westerdiep

      Wees lief voor jezelf kan ik alleen maar zeggen. Zorg dat je lekker in je vel zit; met of zonder suiker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑