Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Medicijnen doorslikken; voor sommigen een hele opgave

medicijnen doorslikkenMedicijnen doorslikken. Pillen, capsules, tabletten. Sommige mensen kost het heel wat halsbrekende toeren om een eenvoudig tabletje door te slikken.  Kokhalzen, braakneigingen en het gevoel hebben dat het in de keel blijft hangen.

Medicijnen doorslikken

medicijnen doorslikken

… hoezo doorslikken?

Als je ziek bent moet je soms pillen doorslikken. Je voelt je ellendig en ziet er ook nog eens als een berg tegen aan om van die ellendige tabletten te moeten doorslikken. Wat doe je er aan? Je moet ze toch innemen om beter te worden. Niet alles kan via een zetpil het lichaam binnen.  Helaas. Je ziet het bij alle leeftijdsgroepen; onwennige kinderen, verzwakte bejaarden (,bijv. hersenletsel, verslapte spieren) maar ook grote sterke volwassenen (stress, angst, ziekte). Het kan ook zijn er er een andere reden is. Dysfagie; slikproblemen. Dan is eten zelfs een probleem. Bij dit soort slikproblemen kan de huisarts verwijzen naar een logopedist.
Ik heb er zelf geen last van en eet met gemak een paracetamol op zonder water maar zie in mijn omgeving een aantal mensen worstelen en hun hoofd in allerlei gekke standen brengen. Voor mij lachwekkend maar voor diegene een kleine ramp.

Oorzaak

medicijnen doorslikken

onbewuste afkeer

De oorzaak is vrij eenvoudig (en logisch). Een mens is niet gewend om voedsel in een vaste vorm door te slikken. We kauwen altijd eerst goed met onze tanden en kiezen tot het eten lekker zacht is en dus gemakkelijk wordt, om door te slikken. Zo’n dikke pil of capsule is echter bij lange na, niet lekker in de mond. Je lichaam (de slokdarm) vindt dat niet fijn en zorgt voor een onbewuste afkeer. De gedachte (reflex) alleen al is soms genoeg. Je lichaam komt in paraatheid en laat je kokhalzen. Willens en wetens vecht je hier tegen omdat dit medicijn in je lichaam moet. Beter worden; op naar een gezond lichaam zonder pijn en andere ellende.

Wat kun je doen

hoofd voorover buigen

Neem alvast een slokje (altijd koud) water om je mond wat minder droog te maken. De medicijnen blijven dan ook niet op je tong plakken. Buig je hoofd lichtjes voorover als je medicijnen doorslikt. De ruimte in je keelgat is op deze manier groter en zou dus moeten zorgen voor enig gemak. Buig (of gooi) je hoofd niet achterover. Hierdoor sluit je keel zich juist af. Als dat allemaal niet lukt zou je de pil met wat zacht voedsel in kunnen nemen. Yoghurt, vla of appelmoes. Hierover zou je wel contact moeten opnemen met je apotheek om te kijken of de medicijnen ergens op reageren. Ook als je van plan bent om de medicijnen te breken of fijn te malen. Soms kan de werking van het medicijn verminderen of tenietgedaan worden. Innemen met warm water doet de medicijnen te snel smelten. Dit geeft meestal een vieze smaak in je mond.

flesje water methode

Flesje water: Bij deze methode leg je de tablet (of pil) op de tong en zet een plastic flesje water aan de mond, de lippen stevig om de opening. Met een slok water, zonder lucht, spoelt de tablet naar binnen. Altijd de moeite waard om te proberen.

Wie heeft de ultieme tip voor de ontelbare lotgenoten?

 

6 reacties

  1. Lot

    Als ik opsta neem ik een capsule maagbeschermer en tablet hoge bloeddruk, dat kan ik dan moeiteloos doorslikken.
    Voor ik naar bed ga neem ik paracetamol en een ibuprofen en dan heb ik altijd moete met doorslikken en neem ik er een dadel of vijg bij

  2. Martine

    Ik heb ooit ergens gelezen dat je je hoofd opzij moet draaien , dan gooi je niet je keel dicht maar je krijgt ook minder de reflex. Bij mij helpt het wel, maar misschien is dat het placebo effect 😉

    • Herma Westerdiep

      Kijk eens weer een fijne tip. Ik ga het doorgeven. Dank voor het delen.

  3. Hanny

    Net een paar dagen thuis uit het ziekenhuis na een by-pass operatie. Dat was elke morgen een bakje met zeven pillen. Gelukkig heb ik geen moeite met pillen slikken en het ging in een keer naar binnen. Wat wel eens zou kunnen helpen is de pil innemen met een lepeltje yoghurt of vla.

    • Herma Westerdiep

      Ja dat deed mijn moeder vroeger ook bij ons. Dan glijdt de pil zacht naar binnen. Beterschap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑