De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Lymfeklieren; ze kunnen zo maar ineens opzetten (1)

lymfeklierenLymfeklieren. Definitie: Het geheel van organen, vaten en weefsels in het lichaam, waarin zich voornamelijk lymfe en lymfocyten (witte bloedcellen) bevinden en getransporteerd worden.

Wat zijn dat nou eigenlijk? Lymfeklieren

lymfeklieren

wat doen ze?

Dat heb ik dus maar eens opgezocht. Lymfeklier, lymfeknoop, weiknoop, nodus lymphaceus of nodus pemphigus. Eigenlijk zijn het helemaal geen klieren; lymfeknoop zou een beter passende benaming zijn. Het zijn een soort verzamelplaatsen voor witte bloedcellen. Je zuiveringsfabriekjes. Deze witte bloedcellen beschermen je tegen indringers (bacteriën en virussen). Je hebt honderden (… echt waar) lymfeklieren op strategische plaatsen in je lichaam (nek, oksel, hals, lies en de hele romp). De een heeft er meer dan de ander. Ze staan in verbinding met lymfevaten en filteren beschadigde (kanker) cellen en lichaamsvreemde deeltjes uit de vloeistof. Normaal gesproken zie je ze niet maar als je ziek bent, zetten ze op.

Nek

lymfeklieren medisch centrum hoogezand

Bobbel in de nek

Een aantal weken geleden zag ik een bobbel op mijn linker halsspier. Tja. Dan begint het grote piekeren. Zou het op de spier zitten? Is het een soort spierknoop? Zou het een vetbobbel zijn? Misschien gaat het gewoon weer weg; of niet? Weken mee rondgelopen. Met niemand gedeeld. Niet geweten dat op dat plekje ook lymfeklieren zitten. Op een bepaald moment ontdekte ik ook een knobbel op mijn wang, zo vlak bij het oor. Op dat moment een afspraak gemaakt met de huisarts. De vakman. Niet langer rondlopen en piekeren.

Huisarts

lymfeklieren vijftigenmeerIk heb een hele leuke, vrolijke maar vooral deskundige en toegankelijke huisarts. Hij luistert goed (geduldig), stelt de juiste vragen (volgens mij) en handelt adequaat. Op donderdagochtend dus al vroeg onder de douche en daarna richting Hoogezand. Ik hoefde niet eens voor de brug te wachten. Karma. Als ik dan in de wachtkamer zit twijfel ik ook nog wel een beetje. Maar bij nader onderzoek bleek het dus om een opgezette lymfeklier te gaan. Hij dacht zo rond de 3 cm. Daarnaast waren er nog een aantal klieren voelbaar vergroot. De afspraak voor een echo werd gemaakt.

Echo

echo

echo

Op vrijdag na de afspraak kon ik al terecht bij de echografie in het gezondheidscentrum. Makkelijke kleren aan omdat ik weet dat bij een echo een flinke lading gel hoort. De dame die me hielp was van hetzelfde bouwjaar als ik. Ongeveer hetzelfde postuur (type Bourgondiër). Gelachen, gepraat, vragen gesteld en geluisterd. Ze kon me niets vertellen natuurlijk. Dat begrijp ik. Ik zag grote zwarte cirkels op de echo. Ze liet het beeld regelmatig stilstaan, omkaderde het gebied en toetste de afmetingen in. Geconcentreerd. Ook de schildklier meegenomen op de ‘gelroute’ en de speekselklieren.

Vragen

lymfeklieren

vragen

Ik heb nu vooral vragen. De uitslag komt snel. Ondertussen half internet gelezen. Ik weet nu redelijk wat lymfeklieren doen en waar ze zoal zitten. Het kan een ‘gewone’ ontsteking ergens zijn maar het kan ook een kwaadaardige, onderliggende reden hebben. Ook dat legde de huisarts rustig uit. Gelukkig ben ik verder niet ziek. Voel me prima en val niet ‘zomaar’  kilo’s af. Ben wel nieuwsgierig. Zorgen maak ik me nog niet maar vind het wel spannend.

… wordt vervolgd.

2 reacties

 1. Ellen

  Een mens maakt zich meestal zorgen als het om knobbels of bobbels gaat. Het zal vast een opluchting zijn geweest dat je naar de huisarts durfde en dat er actie is ondernomen. Anders blijf je toch maar piekeren al zit je nu in een spannende tijd.
  Het zal vast om een kleinigheid gaan.
  Sterkte ermee en hopelijk heb je snel de uitslag.

  • Herma Westerdiep

   Precies. Ik voel me verder goed, val niet af. Nu maar even langs de specialist. Hij heeft vast antwoorden op mijn vragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑