Bestaan of niet bestaan, dat moet je je afvragen (Shakespeare)

Links- en rechtshandigen; de verschillen

links- en rechtshandigLinks- en rechtshandigen; wat zijn de verschillen in voorkeurshand (of voet).

Links- en rechtshandigen

Links- en rechtshandigen

Als je linkshandig bent heb je dus een voorkeurshand links (en andersom natuurlijk). Meestal ook voorkeur linksvoetig en ook het linkeroog is dominant aan het rechteroog. Meestal; niet altijd. We blijven gelukkig gewoon mensen. Dieren hebben ook vaak een voorkeurspoot. Waarom heb je links- en rechtshandigen? Nou, dat is eigenlijk onbekend. Men denkt dat het te maken heeft met erfelijke factoren. Ook omgevingsfactoren blijken een rol te spelen. Twee linkshandige ouders hebben 26% kans op een linkshandig kind, terwijl twee rechtshandige ouders maar 10% kans op een linkshandig kind hebben. Bij een eeneiige tweeling kan er zelfs verschil in links- en rechtshandig zijn. Zo ongeveer 11% van de wereldbevolking is linkshandig.

Vaardigheden

Vaardigheden

Uiteindelijk zal het hebben van een voorkeurshand (en/of voet) resulteren in een sterker ontwikkelde kant. Dit wordt duidelijk tussen je eerste en tweede levensjaar. Daarna ontwikkel je een betere motoriek en diverse spieren. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven met je niet-voorkeurs-hand. Ik heb het mezelf redelijk aangeleerd om ook ‘aan de andere kant’ te schrijven omdat ik regelmatig in het gips zat. Als je maar lang genoeg oefent, lukt het uiteindelijk best wel goed. Vroeger werd het zelfs afgeleerd op schooldoor het gebruik van de kroontjespen. Dit heet aangeleerde tweehandigheid.

Ik had altijd begrepen dat linkshandigen creatiever zijn, maar dat is nooit bewezen. Het lijkt me altijd super onhandig (vermoeiend) met schrijven.

Sporten

Sporten

Soms zou je kunnen denken dat linkshandigen voordelen hebben in sport omdat rechtshandigen niet verwachten dat de tegenstander linkshandig is. De bal kan dan wel eens uit een onverwachte hoek komen. Vooral in tennis slaan of sloegen heel wat topspelers links: John McEnroe, Martina Navratilova, Monica Seles en Rafael Nadal. Andere bekende linkshandigen zijn: Leonardo da Vinci, Julius Caesar, Beethoven, Mozart, Obama, Tom Cruise, Marilyn Monroe, Lady Gaga en George Michael.

Linkshandigendag

Linkshandigen dag

Op 13 augustus is de linkshandigendag. Nooit van gehoord. Handig om samen de problemen te bespreken waar linkshandigen tegen aan lopen. Scharen en blikopener zijn gemaakt voor rechtshandigen. Eten naast iemand die rechts is en het schrijven met een vulpen. Zo zijn er voorbeelden te over. De één wat makkelijker te omzeilen dan de ander. Als je Arabisch moet schrijven (dus van rechts naar links) heb je weer een voordeel.

Sommigen associëren links zelfs met slecht. Als assistent ben je iemands ‘rechterhand’. Onzin natuurlijk maar in het gezegde ‘iemand links laten liggen’ en ‘iemand met twee linkerhanden’ lees je de negatieve gedachten over linkshandigen. Een goed antwoord in het Engels vertaald, is een ‘right answer’.  Links komt uit het Latijnse woord Sinister (betekenis: Slecht).  Ach leuke weetjes maar in deze tijd echt niet meer van toepassing.

2 reacties

 1. Willem

  Ik geloof zeer zeker dat er erfelijke factoren in het spel zijn bij links- en rechtshandigheid, ook al zijn mijn aanwijzingen daarvoor empirisch. Van de familie van mijn moederskant zijn er veel neven en nichten linkshandig of zelfs ‘tweehandig’. OOk kwamen er in haar familie relatief veel tweelingen voor. Zodoende heb ik wel eens gedacht dat het een met het ander te maken kon hebben.
  Mijn vader was enig kind en had maar een kleine familie, maar niemand ervan had ook maar de geringste neiging om iets linkshandig te doen.
  Wat schrijven op school aanging; mijn schooltijd begon begin jaren ’50 en een linkshandig kind werd wel aangespoord om rechts te leren schrijven, maar als bleek dat hij/zij het met geen mogelijkheid kon dan werd er niet verder aangedrongen. Waarschijnlijk met dank aan het toenmalige schoolhoofd dat vond dat je niet teveel in moest grijpen in de natuur en er ging in die tijd ook het gerucht dat linkshandige kinderen die gedwongen werden om met hun ‘mooie hand’ te schrijven, zouden gaan stotteren.
  Ik prijs me gelukkig dat ik een aantal handelingen zowel links- als rechtshandig aan heb kunnen leren en ondervind er zelfs nu op mijn 80e nog gemak van.

  • Herma Westerdiep

   Wat een mooi verhaal. Ik kan ook veel dingen zowel links als rechts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑