Liftknopjes. Je komt ze overal tegen, in allerlei soorten en maten. Wij maken vaak gebruik van de lift op ons vakantieadres in Vlissingen. Maar wat is de logica achter de afbeeldingen.
Liftknopjes
Als we in Vlissingen op vakantie zijn, worden we soms ingedeeld op de 13e verdieping. Alles is te lopen maar wat mij betreft zijn er grenzen. Dus staan we regelmatig voor de liftdeuren met bijbehorende knopjes. Naar boven en naar beneden. Welk knopje moet je indrukken vroeg ik aan mijn lieve P. Nou … als je naar boven wilt, druk je op het pijltje naar boven was het technisch onderbouwde antwoord. Lang verhaal kort: We hebben van alles geprobeerd maar er zat totaal geen logica in.
Naar boven
Stel je staat beneden, op de begane grond en je wilt naar de 13e verdieping. Je drukt dan op het knopje naar boven zou je zeggen. Maar eenmaal in de lift moet je de verdieping aangeven waar je naar toe wilt. We kwamen er achter dat het dus niets uitmaakt. Eenmaal in de lift druk je op het knopje van de 13e verdieping en de lift suist geruisloos naar boven.
Stel je zou op het knopje ‘naar beneden’ drukken, in de lift stappen en op het knopje van de 13e verdieping drukken, gaat de lift ook geruisloos naar boven en niet eerst naar beneden wat we beredeneerd hadden.
Naar beneden
Stel je staat op de 13e verdieping buiten de deur van dat schitterende appartement van De Gulden Stroom. Boodschappen doen. Af en toe een lekker wijntje op het balkon hoort er wel bij. Schoenen aan, tas mee; de lift in. Maarrrrr dan moet je kiezen: Pijl naar boven of pijl naar beneden. Ook dat maakt dus niets uit. Wij dachten dat als je dan bijvoorbeeld op de pijl naar boven zou drukken en je in de lift kiest voor begane grond, je dan eerst naar boven zou gaan. Niets is minder waar. Het leverde wel veel lachsalvo’s op. Dat is fijn in de vakantie.
Neutrale knop
Waarom staat er dan niet gewoon buiten de lift een knop met een symbool van ‘stoppen’ ofzo. Je geeft aan dat je met de lift mee wilt. In de lift kies je wel waar je naar toe wilt. Tenminste als die mogelijkheid er is. Misschien zijn er systemen waar het wel iets uitmaakt maar volgens mij kun je beter een ander soort knop gebruiken. Wij hebben er samen veel over gelachen omdat we van alles geprobeerd hebben.
Wie heeft het sluitende antwoord?
Ik heb er nog nooit over nagedacht!
Als er meerdere liften zijn kan ik me er wel wat bij voorstellen. Stel je staat op de 7de en je wil naar beneden. Als er al een lift onderweg is van nog hogere verdiepingen onderweg naar beneden dan heeft die de voorkeur boven een die van de bg naar boven moet komen. Maar als je van die 7de naar nog hoger wil, dan juist die andere die al naar boven gaat.
Met maar één lift maakt het inderdaad niet uit.
Als je als enige de lift op roept maakt het idd niet uit, maar als er meerdere oproepen zijn van binnen en buiten de lift wordt er een snelste route bepaald. Is de lift al onderweg naar boven maakt hij eerst die route af en gaat dan weer naar beneden. Etc.
Het sluitende antwoord is dat het bij drukte goed is om aan te geven of je naar boven of naar beneden wil. Als jij op de 13e verdieping naar beneden wil en Jan wil op de 10e verdieping naar boven, en de lift staat op de 15e verdieping, dan zal de lift eerst jou mee naar beneden nemen en niet op de 10e etage openen voor Jan die naar boven wil (wat zonde van jouw tijd is). Op de terugweg naar boven stopt hij dan op de 10e etage voor Jan die immers naar boven wil.
Dat jullie dit niet bemerkt hebben, kwam waarschijnlijk omdat er op dat moment niemand anders met de lift wilde en de andere kant op wilde dan jullie.
Het komt mij voor dat het vergelijkbaar is met een trap waar je alleen maar naar boven of naar beneden mag.
Het enige wat ik bedenken kan voor wat de lift betreft is dat, als je op de knop ‘neer’ drukt en de lift op weg is naar beneden, deze ook eerst het programma naar beneden uitvoert en dat pas weer naar boven gaat. Maar het lijkt me dat de huidige liften altijd het programma uitvoeren waarmee ze bezig waren.
Toen ik in 1966 begon te werken zat ik mop de 7e verdieping van een kantoorflat en de directie zetelde op de negende verdieping, maar we maakten allemaal gebruik van dezelfde lift. De directieleden hadden wel een sleutel waarmee ze konden bewerkstelligen dat de lift zonder onderbreking hun wensen uitvoerde. De voorzitter van de directie deed dat nooit; hij ging gewoon mee met de rest, alleen had die wel de gewoonte om ook in de lift zijn sigaar te blijven paffen. Die lucht hing altijd in de lift(koker).
Maar ja, het was ook de tijd van “een tevreden roker, is geen onruststoker”. Niet meer voor te stellen in de huidige tijd.