De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Eieren pellen; soms soepel en soms pure frustratie

eieren pellen vijftigenmeerEieren pellen. Waarom pel je bij het ene ei de schil er makkelijk af en bij het andere ei trek je het halve ei kapot. Wie heeft de ultieme tip en wil dat met ons delen?

Eieren pellen

eierenAf en toe kook ik een eitje. Voor de lunch of bij het ontbijt. Omdat ik nooit dezelfde eieren heb, is het koken soms al eenĀ  uitdaging. Zacht, half zacht, hard? Hoe komt het ei uit de pan? In 4 tot 5 minuten zou het ei zacht gekookt moeten zijn. Bij mij is dan soms net snot. Routine ontwikkel ik vast niet.
Dan moet de dop er af als je het bijvoorbeeld wilt verwerken in een eiersaladeĀ  of er mooie plakjes van wilt snijden. Uitlepelen geeft natuurlijk geen probleem (behalve bij een snotei …). Soms gaat het moeiteloos en soms blijft er weinig ei meer over omdat alles aan de schaal blijft plakken. Waarom is dat en hoe zou dit beter kunnen? Grote ergernis aan een best wel klein werkje in de keuken.

Verse eieren

verse eieren

verse eieren

Ik heb me laten vertellen dat verse eieren moeilijker te pellen zijn. Na ongeveer 3 dagen is het gemiddelde ei beter te pellen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet het ei dat uitzet, maar het luchtzakje waardoor de schaal breekt tijdens het koken. Door hier een gaatje in (stompe kant) te prikken voorkom je gebroken eieren. En dit gaatje zorgt er ook voor dat het ei zich makkelijk laat pellen. Bij verse eieren zit het eiwit dicht tegen het vliesje aan en het vliesje dicht tegen de schaal. Als je zo’n vers ei pelt, neem je het vliesje en dus ook een deel van het eiwit mee. Als het ei wat ouder is, zit er meer lucht tussen de schaal en het vliesje. Het eiwit laat dan makkelijker los.

Trouwens; eieren kun je tot 28 dagen na de legdatum bewaren op een koele plek.

Gaatje in het ei

ei

prik er een gaatje in

Als je een ei wilt koken is het handig als je het ei langzaam opwarmt. Als je je ei vanuit je koelkast in kokend water legt, zal hij eerder barsten door het extreme temperatuursverschil.

Tips & trics

  • tips

    tips …

    Na het koken laten we meestal de eieren schrikken. Direct na het koken afkoelen. Het eiwit krimpt iets en komt daardoor los van de schaal.

  • Na het koken en schrikken zou je ook nog de onderkant van de schaal kapot kunnen maken en er even in blazen. Op deze manier komt er wat lucht tussen de schaal en het eiwit. Ook dan laat de schaal/schil beter los.
  • Na het koken kun je de eieren ook afgieten en dan even schudden. De eierschalen breken dan in kleine stukjes. Daarna afspoelen met koud water.
  • Leg het ei in een glas water dat voor een kwart gevuld is. Hou je hand er op en schud ongeveer tien seconden het glas. Doe dit niet met zachtgekookte eieren …
  • Je kunt ook nog tegen de onderkant van het gekookte ei kunnen tikken. Tik zo vee van het ei af dat je een lepel tussen de schil en het ei krijgt. Lijkt mij nogal een operatie maar je zou het kunnen proberen.

Wie heeft nog meer tips?

3 reacties

  1. Linda

    Tip van Pierre Wind (die drukke kok) voor het koken van een eitje en om minder gas te verbruiken: eitje in de pan met koud water, wanneer het water kookt het vuur uitzetten en alles zo laten staan. Perfect eitje!

  2. Anoniem

    Voor eieren die je koud wilt eten: schaal breken (op 1 plek is genoeg) en even ondergedompeld in water laten liggen.

  3. Lot

    Ik haal dozen eieren bij een boer2 km verder 10 voor 1.50. Erg vers want ze pellen erg moeilijk zijn groot en erg lekker.
    Ik maak een klein gaatje en dan met een theellepeltje eronder kan je de schil makkelijk eraf halen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑