Met beide voeten op de grond, kom je geen stap vooruit

Veroudering in je gezicht; rimpels en pigmentvlekken

Veroudering van je gezicht; rimpels en pigmentvlekken. Waarom zou de een sneller een ‘ouwe kop’ krijgen dan de ander of gaat het om innerlijke schoonheid? 

Liesbeth Woertman

veroudering

… als niemand kijkt …

Op dit moment lees ik een boek van Liesbeth Woertman, ‘wie ben ik als niemand kijkt’. Dit boek gaat over de rol van schoonheid en identiteit in het leven van vrouwen boven de veertig. Ik zit daar net boven (…), dus het leek me een handig naslagwerk voor op het nachtkastje. Ruimte voor verwondering. Lever je bijdrage in de wereld en neem blijf jezelf serieus nemen. Minder kijken en meer voelen. Wijze woorden van een wijze vrouw. Prachtig geschreven. Aanrader.

Rimpels

veel verse groente

Volgens mij is veel genetisch bepaald. Of je een rimpelige huid hebt of zo strak bent dat het lijkt alsof je gisteren nog een setje botoxinjecties hebt gehad. Waarom heeft de een hangende oogleden en de ander niet? Ligt het aan het eten van verse groente? Heeft een kettingroker meer rimpels? Het zal er allemaal mee te maken hebben maar ik denk dat je niet alles in de hand hebt. Leefgewoontes (roken), omgevingsfactoren (zon) en het letterlijk ouder worden spelen allemaal een rol. Als je een lichte huid hebt ben je meestal in je nadeel als je blootstaat aan veel zonlicht. Je merkt dat je huid snel verslapt (rimpels die er uit zien of je elastiek in stukjes hebt geknipt). Gebruik dus vooral veel zonnebrandcrème, het remt de veroudering af.

Mannen blijven langer rimpelloos

baardgroei

Mannen krijgen weer iets minder snel rimpels omdat ze meer talgkliertjes hebben in de tweede huidlaag (gezichtsbeharing). Hun huid is daarom steviger en rimpelloos op hun bovenlip en wangen. Tot zo rond hun 70ste. Dan is het uit met de ‘pret’. Ook zij krijgen dan te maken met bijvoorbeeld botontkalking. Denk om je vitamine D. Je jukbeenderen worden minder uitgesproken zijn omdat je botten eigenlijk een soort fundament vormen. Je lippen worden smaller omdat je kaken zich letterlijk wat terugtrekken.

Heupen en vlekken

met leesbril

We zijn allemaal belast met rimpels, hangwangen en pigmentvlekken in deze fase van veroudering. Ogen die niet zonder leesbril de houdbaarheidsdatum van de wijn kunnen lezen en heupen die te stram zijn om met een sportwagen naar Zuid Italië te rijden. Misschien zijn die paar kilootjes overgewicht juist goed omdat je huid dan wat strakker staat. Pigmentvlekken krijgen we allemaal; de een wat meer dan de ander. Ook hier speelt erfelijkheid weer een rol. Ook je huidskleur en sekse zijn hier van invloed.

Dagboek van het leven

mooie oogopslag

Je gezicht is het dagboek van je leven. Heb je veel voor de kiezen gehad, kun je dat vaak zien aan de mate van veroudering. Niet te vergeten je oogopslag. Een vrolijke of energieke oogopslag doet veel. Als je minder energie en levensvreugde uitstraalt, oog je ouder natuurlijk. Vergelijkbaar met stress. Heb je veel stress of ben je minder bestand tegen stress, dus een hoog cortisolgehalte, schatten mensen je vaak ouder in. Die rimpels die je krijgt door wat je hebt meegemaakt heb je niet altijd in de hand. Je moet ook een beetje geluk hebben. Maar wat ik uiteindelijk meekrijg uit het boek dat het gaat (weer) om innerlijke schoonheid. Blijf dus vooral je best doen om een mooi mens te zijn en focus je niet op alle tekortkomingen.

6 reacties

 1. Mevrouw Niekje

  Doordat ik zo’n jaar of 8 geleden flink ben afgevallen is mijn gezichtsvel wat losser en heb ik een klein lubberend lelletje onder mijn kin. Mijn oogleden waren altijd al hangend ,ik heb 10 jaar geleden een correctie gehad maar denk dat ik er tussen nu en 10 jaar nogmaals aan laat sleutelen. De rimpels laat ik voor wat ze zijn, ik heb er nog niet heel veel. En wie weet vind ik dat over een poosje ook niet mooi en laat ik ze wegspuiten. Ik zeg nooit nooit!

  • Herma Westerdiep

   Ik denk dat veel mensen met deze overweging zitten. Hangende oogleden zijn natuurlijk ook praktisch lastig. Mijn lachrimpels zijn al ver op mijn wangen zichtbaar …

 2. Annelies V de mortel

  Haha alles gaat hangen, maar goed onze prinses Beatrix en mijn schoonzus hadden en hebben alle middelen om de duurste crèmes te kopen , werkt niet dat zie je wel aan hun huid .
  Mijn dermatoloog zegt smeer vette vaseline crème .
  Dus ik zeg en al die zalfjes crèmes pilletjes !!
  Onzin zegt ie .
  Gaat om te verkopen
  Groet Annelies

  • Herma Westerdiep

   Helemaal gelijk. Het ligt niet aan hoe duur een crème is. Dat denken sommige mensen wel. Gelukkig kunnen we zelf kiezen wat we willen.

  • Vincent

   Beatrix kan dan wel smeren wat ze wil, maar ze is een verstokt roker, en dat zie je. Duidelijk de vele diepe rimpels en vale huidskleur van een roker/ster…

   • Herma Westerdiep

    Precies … de tand des tijds en de tand des rokers slaan niemand over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑