Krimpen
Het is een vreemde gewaarwording als je mensen kleiner ziet worden. Als je jong bent, denk je hier nog niet aan. Waarom zou je? Stiekem krimp je iedere dag zo ongeveer twee centimer. Maar dit is iets anders dan wat ik bedoel. Dit gaat over je ruggenwervels. De schijven die hiertussen zitten, bevatten een vloeistof. Gedurende de dag wordt dit vocht tussen de schijven uitgeperst, door de druk van de ruggenwervels. Gelukkig stroomt de vloeistof ’s nachts weer terug naar zijn plek, waardoor we weer net zo groot of klein wakker worden als de vorige ochtend. Leuk weetje toch? Wil je indruk maken met je lengte? Blijf dan vooral in bed liggen.
Ouderdom
Eigenlijk is het krimpen op de lange termijn vergelijkbaar met wat elke dag in ons lichaam gebeurt, maar dan uitgesmeerd over een leven. Als we ouder worden, wordt je kraakbeen droog en dun. Net als je de rest van je lijf. Je wervels gaan daardoor dichter op elkaar zitten. Je wervels worden zwakker (soms door bijvoorbeeld osteoporose); er ontstaan kleine fractuurtjes. De schijven worden broos en zwak. Door je gewicht en het schuiven van deze botten, zak je een beetje in elkaar.
Het zou door al deze factoren kunnen zijn, dat je centimeters kleiner wordt dan dan je in je topjaren was. Vanaf je pensioenleeftijd zet dit echt proces definitief in. Mannen hebben van nature meer spiermassa, worden beschermd door testosteron en behouden hun sterke botten dus wat langer. Onderzoek laat ook zien dat door dit ‘krimpen’ de kant op heupfracturen (lees: vallen) groter wordt.
Stad en ommeland
Als je in de stad woont (en ook nog eens hoger opgeleid bent), heb je minder kans op dit krimpverschijnsel. Wetenschappers denken ook dat gezondheidsproblemen, zoals artritis en geheugenverlies, straks gekoppeld kunnen worden aan dit krimpen. Daarnaast komt het woordje ‘erfelijkheid’ natuurlijk ook om de bocht. Als je ouders zijn gekrompen (mijn oma kromp 10 cm … door botontkalking ) loop je zelf ook meer risico. Dus leef vooral gezond, belast je spieren en vergeet niet om goed te slapen.
Voorkomen en genezen
Wat kun je doen tegen dit gekrimp? Bewegen, maar vooral krachttraining. Met spiermassa voorkom je slappe spieren en worden je botten minder belast. Krachtige spieren zijn heel belangrijk om zwakke botten te voorkomen. Uiteindelijk wordt je botkwaliteit beter, je bent beter in balans (letterlijk en figuurlijk) en voorkom je botbreuken. Vooral breuken in je wervens zijn heel pijnlijk.
Oei,oei,ik ben 20 cm gekrompen dankzij allerlei ,,oses,,Mijn zenuwen raken in de knel en dat gaat niet ongemerkt.
Voor mij geen krachttraining alleen heel voorzichtig oefenen.En dat doe ik wel.Ondertussen ben ik wel 80 en meer….dus niet mopperen.
mmm ik weet dat dit veel pijn doet … sterkte. Klagen mag altijd vind ik hoor.
Ben in de loop der jaren gekrompen van 1.70 naar 1.64.
Na vele jaren van pijnlijke klachten in het lendewervelkanaal en behandelingen zoals fysiotherapie,medicatie en steroïde-injecties wat niet hielp en ik steeds meer pijn kreeg met uitval in been is besloten om chirurgische-laminectomie operatie uit te voeren,de enige weg naar verlichting.Herstel heeft lange tijd in beslag genomen doordat wond geïnfecteerd raakten en ik 4 weken in ziekenhuis aan infuus lag,na 4 maanden begon wond zich te sluiten.Heftige pijn is verdwenen maar kan nog steeds niet langer dan 5 minuten staan of lopen zonder doof gevoel in bovenbenen en coördinatie problemen. Heupen zien er voor mijn leeftijd nog goed en gezond uit,wel artrose in gehele lijf maar geen botontkalking.Totale knieprothese van 10 jaar geleden geeft ook niet gewenste resultaten en daarom nooit gekozen voor operatie andere knie.Dus advies om voldoende te blijven bewegen wanneer je ouder wordt gaat niet altijd op door omstandigheden.
Tjonge jonge. Jij hebt het goed voor de kiezen (en al gehad). Wat je zegt … bewegen gaat niet voor iedereen op. Ik heb wel botontkalking en ben dus voorzichtig met wat ik op wat voor manier doe. Rennen en springen is uit den boze. Maar rustig wandelen gaat prima.
Ooit was in met 18 jaar 1.78 en maat schoenen 41, dat was in 1968. Broeken vinden die lang genoeg waren was toen lastig en damesschoenen in 41 waren er ook niet veel.
Nu ben ik 75, nog maar 1.70 en heb schoenmaat 43 en voet is erg breed geworden.
Al heel wat shirts en truien die ik al paar jaar heb korter gemaakt en ook broeken zijn te lang.
Veel kracht heb ik nooit gehad, al mijn hele leven fibromyalgie en artrose kreeg ik ook al vrij jong, allemaal familiair gebonden zoals ze dat zo mooi zeggen.
Ik ga 1x per week naar fitclubje en probeer zo vaak mogelijk op driewielerfiets te fietsen maar echt krachttraining kan ik niet. Probeer wel altijd goed rechtop te lopen maar ook dat verslapt in de loop vd dag.
Maar je bent dus wel een doorzetter lees ik tussen de regels door. Pijn mat af en beperkt je leven behoorlijk.