Met beide voeten op de grond, kom je geen stap vooruit

Kauwen op ijsjes; sommigen gruwen er van

ijs kauwen vijftigenmeerKauwen op ijs. Soms ga ik me te buiten aan deze eetgewoonte. Sommige mensen gruwen van de gedachte en kijken je aan of ze langzaam gestoken worden door een wesp. 

 

Kauwen op ijs

Soms zet ik mijn tanden (zonder erbij na te denken) in een ijsje. Bijvoorbeeld de super zomerse split. Ik weet nu dat sommige mensen hier de rillingen van over de rug lopen. Waarom weet ik niet maar ik weet dat ik met deze blog de wenkbrauwen al doe laten optrekken. Het leven is vast verdeeld in de lik-aan-ijsjes-mensen en de kauwen-op-ijsjes-mensen. Wellicht zijn er ook nog tussengroeperingen zoals de sabbelaars. Als het warm is of ik heb niet veel geduld (…) vind ik het sabbelen en zuigen aan een ijsje pure tijdverspilling.  Nou ben ik niet echt een super liefhebber van ijs. Maar af en toe een softijs, cornetto, magnum of split is geen straf.  Ik let er wel op dat ik het ijs niet te snel eet om een zgn. ‘brain freeze’ te voorkomen.  De zenuw die zorgt voor het gevoel in je mond en keel wordt dan geprikkeld en stuurt razendsnel een signaal naar je hersenen. Een kort bonzende hoofdpijn is het gevolg.

IJsblokjes

Ik heb ergens gelezen dat er mensen zijn die ijsblokjes eten. Kauwen alsof het een lieve lust is. Deze stoornis heeft zelfs een naam: Pagophagia. Lijkt me niet echt goed voor je gebit maar ook ik ga mezelf wel eens te buiten aan zo’n lekker koud blokje ijs in je glas.  De plotselinge kou aan je tanden is wel slecht voor je gebit.  ‘Als koud en warm heel snel afwisselen, kunnen scheurtjes en barstjes in de tanden ontstaan’.  Je vullingen kunnen ook loslaten. Je tanden worden eigenlijk door deze snelle temperatuurswisselingen, snel ouder. Niet best. De rest van ons lichaam veroudert ook al; dat is wel genoeg.

Wetenschap

Met het al dan niet kauwen of sabbelen van ijs, zijn wetenschappers mee bezig. De manier waarop je een ijsje eet, heeft invloed op je smaakbeleving. Mensen die hun ijs kauwen, proeven vooral fruit. Als je van de lik-aan-ijsjes-categorie bent, onderscheid je het zoete in een ijsje. Je hebt de likker, smelter, zuiger, bijter of een combinatie van deze ijs-eet-methode. IJsproducenten proberen natuurlijk de textuur van het ijs aan te passen om de smaakbeleving te sturen. Geen idee of het waar is maar ik vond het wel leuk om te delen.

 

4 reacties

 1. Saskia

  Na de eerste alinea had ik al kippenvel overal! Ik ben dus een van de personen die het niet kan aanzien als iemand op een ijsje bijt. Zelfs de gedachte alleen bezorgd me al rillingen. Brrrrrr

  • Herma Westerdiep

   wahaa … ik heb er nooit over nagedacht maar bijt met veel plezier in een ijsje …

 2. Mevrouw Niekje

  Ik eet nooit ijs op een stokje, maar in een schaaltje of bekertje (schepijs) of in een hoorntje (softijs). Ik kauw op mijn ijs. En mocht ik toch een raketje nemen dan bijt ik er stukjes af en die kauw ik. Ik houd overigens niet van fruitsmaken in mijn ijs. Mijn man is een sabbelaar, ik irriteer me daar zelfs aan! Dat geluid, ijsje in en uit de mond.. bah!

  • Herma Westerdiep

   Ik bijt ook met alle plezier. Sabbelen duurt me te lang; Jantje ongeduld als ik ben …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑