Keiharde karamel. Ik maak regelmatig fouten bij het bakken en koken. Bij mij ligt dat aan een aantal dingen. Materiaal, ingrediënten maar vooral ook aandacht. In al mijn enthousiasme ben ik weer eens in de fout gegaan. Hebben jullie ook wel eens notenmix met karamel gemaakt? Deel je tips.
Vandaag wilde ik eens een keer bakken i.p.v. koken. Notenmix met karamel, lekker knapperig en geschikt voor bij de koffie. Zo stond het beschreven in dit ogenschijnlijk makkelijke recept.
Karamel – Materiaal Misser
Het begon bij mij al met de misser dat ik ongeveer 50 ml water (of boter), halve theelepel zout, en ongeveer 200 gr suiker (geen basterdsuiker) in een pan moest smelten. Niets afgewogen. Wat voor pan hoor ik mezelf dan denken. Gewoon een platte pan. Mmm, nee dus. Het had eigenlijk een hoge, oude steelpan met een dikke bodem (het liefst gietijzer) moeten zijn. Er kan van alles aan de rand blijven plakken. De rand natmaken met een kwastje water. Gebruik een pollepel met een lange steel.
Karamel – Roer Misser
Zachtjes roeren. Nu zag ik (achteraf) op de televisie (Heel Holland Bakt) dat je juist niet moet roeren in karamel. Met die pollepel met lange steel. Als de saus iets bruin wordt, beweeg dan de pan in de rondte. Blijf er bij want van licht bruin naar verbrand gaat heel snel; binnen een paar seconden. Als het te bruin wordt, smaakt het bitter. De suiker kan gaan kristalliseren en de karamel kan keihard worden.
Je voelt hem al aankomen.
Karamel – Overkook Misser
Mocht je van plan zijn een vloeistof toe te voegen om er karamelsaus van te maken, denk er dan aan dat het enorm gaat spetteren. Steek ook nooit je vinger in het mengsel want de suiker wordt kokend heet. Het is wel lekker om sinaasappelsap, stroop of room toe te voegen maar hier loop je het risico dat alles gaat overkoken en klonteren. Als je karamel te donker is of te plakkerig is kun je het gewoon weggooien. Niets meer aan te doen.
Mijn conclusie
Zoek een goed recept op en kijk nauwkeurig naar de instructies. Via YouTube vindt je perfecte instructievideo’s. Bereid je voor, hoe makkelijk het recept ook lijkt. Bij mij was de karamel zo hard dat onze vullingen bijna uit de kiezen werden getrokken.
Liefde is als karamel … zoet en geurig, altijd welkom maar niet ten koste van alles…
Geef een antwoord