kookmissers keukenKookfouten. In mijn carrière als huiskok gaat er ook wel eens iets mis. Mijn verhaal van de groen wordende rode spruitjes is een passend voorbeeld. Wat kan er zoal misgaan bij en tijdens het koken? Deel je kookfouten en praktische tips met ons.  Samen staan we sterk toch?! Ik maak een voorzetje.

 

  1. Lees op je gemak het recept door. Een van de kookfouten die ik maak is, dat ik vaak te snel wil beginnen en het eind van het recept niet haal. Dat brengt je onverwachte, onaangename verrassingen. Ingrijpen heeft vaak geen zin meer. Zo heb ik ooit aardappelpuree bij de kipkerrie gedaan (in een vlaag van niet goed lezen en volledige verstandsverbijstering). Je krijgt het er niet meer uit en het is echt niet te eten. Opletten en lezen!
  2. Te veel in een te kleine pan proppen. Dat resulteert in een grote bende op jekookfouten beton fornuis. Als je pasta kookt loop je het risico dat er dan te weinig water in die te kleine pan zit. De rest van het water ligt dan naast de pan, aangekoekt op je kookplaat. Ooit heb ik pasta gemaakt die je als een soort boomstam met een mes in stukken moest snijden. Het was bijna beton. Indruk heb ik toen wel gemaakt. Juist: Pasta kook je in een ruime hoeveelheid water met zout. Maar ja … ik wilde weer eens te snel.
  3. Verse producten. Probeer zoveel mogelijk te werken met verse groentes en verse kruiden. Laat je niet verleiden om kruiden gedroogd in je gerechten te doen. Jammer van de smaak. Bij de supermarkt is bijna alles vers te koop. Houd je wat kruiden over doe ze dan in een vochtig stuk keukenpapier en leg ze terug in hun oorspronkelijke verpakking. Ze zijn dan nog wel een paar dagen houdbaar.
  4. Oven voorverwarmen, frituurvet op de juiste temperatuur, de pan verhitten als je gaat wokken en het boter iets bruin laten kleuren als je vlees gaat braden. Het gaat allemaal om een goede en zorgvuldige voorbereiding en het voorkomen van kookfouten.
  5. Haal het product uit de verpakking en laat niets achter. Ik heb ooit een plaatpizza in de oven gezet met het karton er nog onder. Bij het aansnijden op tafel duurde het nog even voordat ik het in de gaten had. Hilarisch. Gelukkig vloog het karton niet in de brand. Ook bij bladerdeeg moet je er bijvoorbeeld om denken dat je de tussenvelletjes van plastic, verwijdert.
  6. Gebruik je apparatuur waar het voor gemaakt is. Ovenbroodjes op dekookfouten pannen magnetronstand in de combi-oven is een slechte optie. Ze vliegen van binnenuit in de brand. Gaan eerst ontzettend roken. Ik heb het geweten; de hele keuken blauw van de rook. Stinken, verschrikkelijk. Gelukkig had ik een rookmelder.
  7. Toewijding en liefde. Als dan alles gelukt is, zet je culinaire hoogstandje dan met toewijding op tafel. De tafel mooi dekken, leuke borden en bestek, glazen op de juiste plaats. Je eet niet alleen met je mond maar ook met je ogen. Laat je gasten weten dat ze welkom zijn met (soms minimale inspanning) een maximale verrassing op hun bord.

Gastvrijheid bestaat uit een klein beetje vuur, een weinig eten en buitengewoon veel tederheid. (Bron: R.W. Emerson)