Jodium is belangrijk is voor de productie van schildklierhormonen. Je denkt er niet aan maar het is van essentieel belang.
Jodium
Jodium heb je nodig om te groeien, het beïnvloedt je stofwisseling en belangrijk voor de ontwikkeling van je zenuwstelsel. Maar dat wist je vast allemaal wel. Wij dachten dat het vroeger ook in margarine zat maar kunnen het niet meer op de bijsluiter vinden. Wie weet dat nog?
Natuurlijk jodium
In eieren, zuivel en zeevis zit van nature jodium. Wij (Nederlanders) voegen het toe aan keukenzout en sommige vleeswaren. Als je weinig (of geen) gejodeerd brood eet (denk hierbij aan biologisch brood), loop je het risico op een jodiumtekort. Gejodeerd brood daarentegen, is brood gebakken met bakkerszout. Wat gebeurt er als je een tekort ontwikkelt? Nou, je schildklier gaat trager werken of kan zelfs opzwellen. Kinderen krijgen een groeiachterstand (dwerggroei) en een verminderd leervermogen.
Wat heeft je lichaam nodig
Gelukkig heeft je lichaam maar weinig nodig. In Nederland voegen we dus extra jodium aan sommige producten toe, omdat er van nature maar weinig in ons voedsel zit. Je vindt extra jodium in bakkerszout, gejodeerd keuken- en tafelzout en nitrietpekelzout voor vleeswaren.
Let op de etiketten want de fabrikanten zijn niet verplicht om jodium toe te voegen.
Gewichtstoename
Het jodiumtekort merk je pas na jaren. Je schildklier gaat langzamer werken en je krijgt last van gewichtstoename en traagheid, je wordt koud en hebt last van een slechte stoelgang. Harde poep.
Ga je vervolgens als een gek jodium eten verstoor je je schildklier ook. Je schildklier wordt dan als het ware overgestimuleerd. Dit hoeft niet direct tot problemen te leiden. Maar je kunt wel in de diarree raken, afvallen en last krijgen van hartkloppingen en nervositeit. Soms komt dit voor bij mensen die veel zeewier eten. Wat doe je dan wel?
Voedingsadvies uit de schijf van vijf
Eet vooral uit de Schijf van Vijf. Je krijgt dan voldoende jodium binnen. Op de site van het voedingscentrum is daar een ‘Eetmeter’ voor ontwikkeld. Tabletten eet je pas als je bent blootgesteld aan radioactief jodium door een kernramp. Voor informatie over kernrampen kun je zoeken op de website van de overheid.
Kijk bij (multivitamine)tabletten op de bijsluiter naar de hoeveelheid. Pas er voor op dat ze niet meer dan 100% van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) bevatten. Zeewiertabletten bevatten of te veel of te weinig jodium. Neem niet meer dan 150 microgram (volwassenen boven de 18).
Voor zo ver ik weet heeft het nooit in margarine gezeten, maar vroeger werd het (vanwege jodiumtekort in de dagelijkse voeding) wel aan zout toegevoegd, vandaar het ‘Jozo’-zout.
Dan is dat raadsel uit de wereld. Ik had al uitgebreid gezocht maar niets gevonden. Dank voor je aanvulling.
mensen die geen dierlijke producten eten kunnen ook jodium binnen krijgen uit zeekraal en lamsoor en zeewier, planten uit de zee dus..
maar daar moet je dan wel goed om denken en zorgen dat je je ADH binnenkrijgt toch?