De punten moeten dáár op de i gezet worden, waar ze horen (J. Cruijff)

Hittegolf; wanneer het echt warm is

hittegolfHittegolf; een periode met uitzonderlijk hoge temperaturen.

 

Hittegolf

Hittegolf

Volgens het KNMI is een hittegolf een opeenvolging van in De Bilt minimaal 5 zomerse dagen met een maximum temperatuur van 25,0 °C of hoger. Van deze vijf zomerse dagen, moeten minimaal drie tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger) zijn. In Nederland. Dus de plek op de aarde maakt zeker uit bij een dergelijke definitie. Bij ons wordt het gemeten in De Bilt (dus geen metingen uit Groningen of Limburg).

Ik vind warmte niet fijn. Geef mij maar een windje en temperaturen zo rond de 20 graden. Dan ben ik in mijn element. Bij een gedwongen emigratie zou ik graag naar Noorwegen willen verhuizen. Zeker niet naar het Zuiden. Maar dat is natuurlijk erg persoonlijk.

Kikkerlandje

… het warme Zuiden

Helaas (tenminste wat mij betreft) meer regel dan uitzondering.  Alles warmt op, dus ook ons kikkerlandje. Vanaf 1901 al meer dan 30 stuks. In 1975 (toen was ik 12) hadden we een hittegolf met maar liefst achttien dagen met hoge temperaturen op een rij. Dat was voor mij de zomer waarop in de lagere school achter me liet en me voorbereidde op een middelbare schoolperiode. Mooie herinneringen.

Land warmt natuurlijk sneller op dan water (zee) dus in het noorlijk halfrond stijgt de temperatuur sneller dan het wereldgemiddelde. Bij het water is het sowieso fijn vertoeven als het warm is. Af en toe even afkoelen en zorgen dat je je regelmatig insmeert of in de schaduw gaan zitten.

Straalstromen

De lucht is ook nog eens iets schoner geworden waardoor het zonniger wordt. Maar we hebben ook vaker een hogedrukgebied; minder wolken dus meer zonlicht. Dit heeft weer te maken met straalstromen bij de noordpool (technisch verhaal) en natuurlijk de hoge temperaturen in Zuid-Europa. De weersomstandigheden schuiven steeds een stukje naar het noorden. De bodem droogt uit, geen verdamping en dus wordt het nog warmer. Ook een lang verhaal kort.

Wat doe je om fit en koel te blijven?

Afkoelen

Het kan best wel gevaarlijk zijn als je oververhit (letterlijk …) raakt. Als je niet oppast ga je uiteindelijk door de knieen (ook letterlijk …). Drink daarom voldoende (kraan)water. Beter voor het milieu. Ook als je geen dorst hebt. Doe rustig aan (als dat kan) en zoek de schaduw op (ideaal voor een middagdutje natuurlijk). Bescherm je huid en ga niet sporten op het warmst van de dag. Houd ramen en deuren zo veel mogelijk dicht overdag. ‘s Avonds en ‘s nachts kun je weer ventileren.

 

2 reacties

  1. nicole orriens

    Ik probeer rustiger aan te doen en ben dankbaar dat we op onze zolderslaapkamer airco hebben want daar is het anders echt niet te harden.

    • Herma Westerdiep

      Soms ben je blij met een klein beetje luxe … vooral tijdens het slapen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑