Handleidingen of gebruiksaanwijzingen. Wat is het verschil en waar berg jij ze op? Het zijn synoniemen maar je kunt ze niet altijd door elkaar gebruiken. Meestal in de taal van de fabrikant gemaakt en vervolgens slecht vertaald. Reden voor een echtelijke ruzie.
Opgezocht in het woordenboek:
- Handleiding: Document dat inleidende informatie verschaft met het doel de lezer in staat te stellen een bepaalde handeling uit te voeren.
- Gebruiksaanwijzing: Aanwijzing hoe men iets behoorlijk gebruiken moet, bij het voorwerp of de stof toegevoegd of behorend.
Je schiet met de betekenis niet veel op als het gaat om het verschil, maar ik hoop dat iemand het antwoord weet. Deel het met ons!
Handleiding
Handleidingen worden meestal in de taal van de fabrikant geschreven en tot ons groot ongenoegen vaak slordig vertaald. Slecht vertaald of een combinatie van beide. Onbruikbaar en dus vaak hilarisch; als je er op die cruciale momenten, nog om kunt lachen. Van het Chinees in het Russisch en daarna in het Nederlands. Zonder plaatjes een ramp. Zonder abstract denkvermogen een regelrechte nachtmerrie.
Ik kwam er vandaag, tijdens een zoekpoging achter, dat er speciale websites voor handleidingen en gebruiksaanwijzingen in het leven geroepen zijn.
Tijdens bovengenoemde zoekpoging had ik de inhoud van de la ik weer eens uitgestort over onze vloer. Die ene handleiding voor onze digitale wekker niet gevonden natuurlijk. Wel een schone la, opgeruimd hoofd maar lichtelijk gefrustreerd, omdat ik het licht van de wekker op mijn nachtkastje nog steeds niet kon dimmen.
Gebruiksaanwijzing
Waar bewaar jij je handleiding of gebruiksaanwijzing? Alles gebundeld of met gaatjes geperforeerd in een ordner? Op jaartal ingedeeld? Volledig compleet vanaf het jaar dat je ging samenwonen met je eerste verkering? Sommige exemplaren bevinden zich in een doosje, compleet met reserveonderdelen of zijn twee centimeter dik. Glanzend papier met schitterende foto’s of een 6 x opgevouwen gerecycled papiertje waar je niets van herkend. Ik heb ze allemaal en vind het een uitdaging om ze netjes op te bergen.
Als je op zoek bent naar een gebruiksaanwijzing (of handleiding) ben je meestal al lichtelijk gespannen. De wasmachine pompt niet en geeft een meldcode aan of de koelkast maakt een indringend piepgeluid. In mijn geval scheen de wekker op mijn nachtkastje zo fel dat ze me op de Maan makkelijk konden traceren.
Zoeken tot je alles hebt gevonden
Vanmorgen heb ik eerst op verschillende knopjes gedrukt om het licht van de wekker te dimmen. Makkelijk toch? Ik zou dat toch wel kunnen? Binnen een paar seconden had ik alles in de war en was ik al voor dat ik onder de douche stond redelijk slecht gemutst. Tijdens een kop koffie en een broodje op mijn knieën voor de la op de grond, met een berg handleidingen. Zo hoog als de Alpen ongeveer. Eerst maar even grof met de hand er door rommelen, omdat de wekker nieuw was. Dit velletje papier zou ergens boven aan moeten liggen. Je kent het gevoel. Helaas niet te vinden.
La verder open, en alles dus ook maar op de vloer gekiept. Niet gevonden, om gek van te worden. De la wel opgeruimd en schoongemaakt natuurlijk. Huisvrouw ten top. Je zou trots op me zijn als je ziet hoe netjes de la van binnen is. Volstrekt onzinnig natuurlijk, maar ja je doet wat.
Koffie
Bij het tweede kopje koffie schoot me te binnen dat mijn zoon de spelregels van bordspellen op de website heeft staan. Handig; want die zijn ook niet te vinden als je een indringende ruzie hebt met je ganzenbordtegenstander. Laptop aan en het tweede kopje koffie ingeschonken. Tot mijn grote maar aangename verbazing zijn bijna alle handleidingen op internet te vinden en te downloaden als PDF. Hier broeit een middagje PDF uploaden voel ik aan mijn grote teen. Zoeken naar het typenummer van de wekker … en ja hoor … binnen een paar seconden had ik het licht gedimd. Nu staat de gebruiksaanwijzing digitaal opgeslagen in ons huisnetwerk. Mocht P. de behoefte voelen om zijn licht te dimmen of op te schakelen, is het voor hem maar een paar seconden werk.
Precies. Ik zet al jaren alle handleiding als PDF in “mijn persoonlijke cloud”, zodat er altijd en overal met laptop, tablet of telefoon bij kan. Handig!
weer een stukje gemak van onze digitale wereld
Hier spreekt de totaal niet digitale vrouw van Vincent: ik organiseer thuis alle papieren versies. Dat doe ik in een tijdschriftenbak per kamer: een voor de keuken, een voor de badkamer, etc. Uitzondering: die van de wasmachine ligt bij de wasmachine.
Het is fijn dat ook de niet digitale vrouw van de samenleving spreekt. Die tijdschriftenbak per kamer is een perfecte optie al zeg ik het zelf. Dank voor het delen.
Voor mij is er geen verschil tussen een (gebruikers)handleiding, (user) manual, gebruiksaanwijzing of user guide. Wat dat betreft sluit ik me aan bij wikipedia. In al die dingen staat hoe je iets moet gebruiken, wat je moet doen bij een storing en waar je terecht kunt voor garantie. Doorgaans worden ze gemaakt door techneuten en dat houdt in dat mensen die de exacte vakken hebben laten vallen er niets van snappen. Een goede handleiding laat je door een geselecteeerde groep gebruikers testen. Zelf deed ik dat, met tot gevolg dat mensen in de fabriek er behoorlijk lovend over waren. Hoorde dat tijdens een cursus die ik gaf, waarbij de mensen niet wisten dat ik de handleiding had gemaakt.
Zelf pak ik pas de handleiding als iets niet doet wat ik wil. Kan nooit zijn. Tegenwoordig zet ik een snelkoppeling in m’n browser naar handleidingen of bijsluiters die ik wel eens wil bekijken. Simpelweg om niet te turen op microlettertjes en om te kunnen zoeken met ctrl-f. Op papier werkt dat niet. Je moet wel oppassen, er zijn besmette sites die claimen handleidingen van van alles te hebben. Zo trekken ze zoekverkeer, blijken ze geen enkele handleiding te hebben en in het ergste geval is je PC besmet.
Dank je. Hoe weet je vooraf dat een site besmet is? Die microlettertjes is voor mij ook een bron van ergernis. Wie dat heeft bedacht is vast ergens tussen de 18 en 25 jaar. Soms heb je eindelijk een handleiding gevonden en kun je zelfs met leesbril (in het donker) de gebruiksaanwijzing nog niet lezen.
Al met al zit er dus geen verschil tussen een handleiding en gebruiksaanwijzing?
Zelf gebruik ik een browser die me daarvoor waarschuwd en heb ik daarop een adblocker die ook dergelijke sites tegenhoudt. Vaak kan je het zien in de adresbalk als je zomaar omgezet worst naar een .ru of .bg domein. In die gevallen nergens meer op klikken en de browser opnieuw opstarten.
Er zijn wel verschillende handleingen. Een is er voor de gebruiker; gebruikershandleiding, een voor de installateur (denk aan een CV-ketel): Istallatie handleiding en een voor alles waar ik alleen het engelse woord reference manual voor weet. Daar zitten o.m. elektrische schema’s in. Die heb ik wel eens gekocht om m’n bandrecorder te repareren. De naam service manual bestaat ook, voor het plegen van onderhoud. Vaak zit een deel daarvan al in een gebruikershandleiding voor de dingen die je als gebruiker regelmatig moet doen. Bij auto’s hebben garages een veel uitgebreidere versie. De EN/NEN en CE hebben voorschriften voor handleidingen in Nederland, maar dat is meer dat zaken niet vergeten worden. Ze letten niet op overzichtelijkheid en begrijpelijkheid.
Ik denk dat dit heel veel waardevolle tips zijn. Dank je wel!
Google translate geeft als vertaling voor zowel het woord “handleiding” als voor gebruiksaanwijzing het woord “instructions”. Misschien is het dan toch hetzelfde?
Ik denk het ook maar het zou toch bijzonder zijn. Twee verschillende woorden met dezelfde betekenis. Misschien komt het verlossende antwoord nog wel.
Ik heb er een beetje een hekel aan, en lees ze daardoor vaak ook niet zo goed. Alleen als het echt niet anders kan lees ik ze.
Ja .. en als het echt niet anders kan probeer ik dit klusje door mijn man te laten klaren. Gevalletje ultieme liefde …