ForumForum.  Zo maar op een zaterdag in januari naar Groningen. Naar de puist of de parel van de binnenstad. Wie zal het zeggen? 

Forum

Het Forum

Na een kort bezoekje aan een van de weinige ING kantoren in Nederland zijn we door de Herestraat, via de Grote Markt naar de Nieuwe Markt (inclusief terrasjes) gelopen. Daar staat zo ongeveer in het centrum, het Forum. Je vraagt je nog steeds af of het een lelijke puist is of een mooie parel. Ik heb het antwoord niet. We waren er nog niet geweest. De auto in een van de parkeergarages gepropt en lekker aan de wandel.

Het Forum is een best wel spectaculair gebouw. Kolossaal (knotsgek) als een soort piramide. Via de zeven roltrappen in het centrale atrium, geruisloos naar boven, naar het dak. Hier heb je een adembenemend uitzicht over de stad en de ommelanden. Je staat dan op 45 meter hoog (Martinitoren is 96 meter maar de Tokiotoren is 333 meter). In dit gebouw bevinden zich een grote bibliotheek, VVV kantoor, bioscoopzalen, auditorium, een smartlap en allerlei tentoonstellingen. Dit alles wordt afgewisseld door een continue stroom van bezoekers en studenten die overal bivakkeren al dan niet met een stapel boeken en laptops. Lekker warm; ideale ontmoetingsplek voor bewoners en bezoekers.

Stichting

Forum roltrappen

Zeven roltrappen

In dit spraakmakende gebouw verzorgt de stichting Forum Groningen voor een samenhangend programma van culturele activiteiten. Lezingen, debatten, films enz. Hun motto is: Verken de wereld, ontmoet de toekomst. De stichting werkt samen met het Groninger debatcentrum Dwarsdiep, de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool. Het gebouw heeft de vorm van een veelvlak met een zeshoekig grondvlak. Mooi? Ik weet het niet. Maar ja; over smaak valt niet te twisten. Voorafgaand aan de bouw is er genoeg gediscussieerd. Over de haalbaarheid van bezoekersaantallen en over de bouw.  Er gingen stemmen op om alles af te blazen en er gewoon een park van te maken. De bouwkosten (vooraf begroot op 71 miljoen) bleken uiteindelijk ongeveer op te lopen tot 140 miljoen (de parkeergarage alleen kost al meer dan 40 miljoen). Waar hebben we dit eerder gehoord? Bij de bouw van de nieuwe ringweg? Vast en zeker. De oplevering stond gepland in 2012; de opening was uiteindelijk in november 2019.

Groningen

Forum Martinitoren

De Martinitoren

De stad van de Martinitoren blijft een gezellige, bruisende plek met uitnodigende straatjes. Je kunt lekker samen wandelen, her en der een winkel binnenlopen of terrasje pakken. Wij hebben broodjes gegeten in De Drie Gezusters. Druk en gezellig. Mensen kijken. Het viel ons wel op dat er heel veel grote winkelketens de boventoon voeren. De Folkingestraat hebben we niet gedaan; dat doen we de volgende keer.  De stad waar we in onze studieperiode veel waren ontwikkelt en groeit. Nieuwe bewoners, veel behoefte aan ruimte om te wonen en te studeren. Het historisch stadscentrum botst met de steeds hoger en innovatiever wordende nieuwbouw. Maar ja, iedereen moet met z’n tijd mee.

Kosten

Stad en Ommeland

Drie uur parkeren kost je 15 euro. Voor onze broodjes moesten we 32 euro aftikken. Het was allemaal de moeite waard maar de prijzen gaan toch echt door het dak. Gezelligheid kent geen tijd en is in geen geld uit te drukken maar we snappen dat sommigen van ons de stad en de horeca links laten liggen. Volgens mij is het wel hard werken voor weinig geld. Die sjouwen de hele dag wat kilometertjes af. De lonen in de horeca in bijvoorbeeld Frankrijk en België liggen hoger dan die in Nederland. De hoge prijzen hier komen (denkt men) doordat de supermarkten goedkoper zijn dan elders en verhogen de drempel om buiten de deur te eten. In het buitenland is het redelijk ‘normaal’ om met vrienden buiten de deur te eten. Hier nog niet. Misschien als we massaal en vaak uit eten gaan, de prijzen ook gaan dalen.