Föhn. De oude, zwarte had het na -tig jaar begeven. Natuurlijk moest ik een nieuwe maar ik vroeg me af hoe lang zo’n ‘haardroogapparaat’ al bestond. Heel lang dus.
Haardrooginstallatie
Marktonderzoek en specificaties
Zelf op onderzoek uit. Heel veel modellen, heel veel soorten en met verschillende specificaties. Mooi en minder mooi, duur en heel duur. Ik kwam ook de Dyson tegen. De mooiste en de duurste. De Ferrari onder de föhns. Het twintigvoudige aan euro’s in vergelijking tot mijn föhn. Beduidend stiller (niet geruisloos) en qua gewicht goed in balans. Korter en strak afgewerkt. Maar heeft het ook voordelen voor het eigenlijke drogen? Want daar gaat het bij een föhn om. Het wordt niet sneller droog en ik vraag me af of het veel impact heeft op m’n grijze krullen c.q. volume.
Daarom maar gelet op de aanwezigheid van ionische technologie. Dit voorkomt statisch en pluizig haar. Negatieve ionen worden verspreid en zorgen er voor dat waterdruppels getransformeerd worden in microscopisch kleine watermoleculen, die door je haar worden opgenomen. Je haar wordt hierdoor glad, doordat je haarschubben sluiten. Tja … dat had ik me allemaal niet beseft toen ik eerder op een doordeweekse dag mijn haar stond te drogen.
Föhns worden onderverdeeld in vier verschillende typen (technologie) de eerder door mij genoemde negatieve ionen, föhns van keramiek en toermalijn (temperatuur blijft constant), gecombineerde ionen- en keramische modellen en föhns met infraroodtechnologie (delicaat en sneller).
Tips bij aanschaf
Aantal wattage. Als je dik haar hebt is het verstandig om een hoger wattage te kopen. Let dan tegelijkertijd op de blaassnelheid en de instelbaarheid van de temperatuur. Voor lang, krullend haar is een diffuser een goede optie. Op internet kun je op diverse websites vergelijkingen vinden. Ik kijk naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Het is soms de sport om voor zo weinig mogelijk een zo goed mogelijk bij mezelf passend apparaat te vinden. Voordat we naar de Mediamarkt gingen had ik al het een en ander gelezen. Intelligentie, nieuwe technologieën en de laatste snufjes hoeven niet zo voor mij. Een föhn moet vooral warme lucht blazen. Koude lucht hebben we in Nederland genoeg.
Ga je dan uiteindelijk föhnen is het de kunst je haar goed te prepareren. Niet alleen wassen maar ook verzorgen. Raak je haar niet aan (dus ook niet droogwrijven in een handdoek) en begin (met koude lucht) bij de haarwortels. Om wat meer volume te krijgen zou je je hoofd naar beneden kunnen laten hangen. Voor mij niet altijd een optie omdat ik nog steeds last heb van draaiduizeligheid. Als je haar wat droger is kun je de diffuserkop op verschillende secties van je haar even laten rusten. Dan pas kun je de temperatuur van de föhn opschroeven. Niet bewegen want dan wordt je haar pluizig. Nabehandelen met een haarspray en je kunt er weer tegen. Laat je anders eens adviseren bij de kapper.
Goed beschreven. Je hebt je keuze wel heel zorgvuldig gedaan.
De keren dat ik een haardroger kocht trof ik het vooral bij toeval goed of slecht.