Gebruik je verleden als springplank, niet als hangmat

Föhn; waar let je op bij de aanschaf?

föhn vijftigenmeerFöhn. De oude, zwarte had het na -tig jaar begeven. Natuurlijk moest ik een nieuwe maar ik vroeg me af hoe lang zo’n ‘haardroogapparaat’ al bestond. Heel lang dus.

 

Haardrooginstallatie

veel verschil in prijs

In 1888 werd de haardrooginstallatie uitgevonden. De Franse kapper Alexandre-Ferdinand Godefroy ontwierp geen föhn maar een soort verwarmde muts, door een flexibele schoorsteenpijn, verbonden met een gaskachel. Thuis sloten vrouwen een vacuüm-slang aan op de achterkant van de stofzuiger, zetten hem aan en gebruikten de lucht uit de stofzuiger om hun haar te drogen. Kun je je nu niet meer voorstellen. Wat een gedoe en wat een kabaal.

Al snel werden de droogkappen populair. Uiteindelijk vervangen door de handföhn rond 1920.  Groot, zwaar en vaak snel oververhit; ondanks de maar 100 watt. Gelukkig kwam al snel een ander type föhn op de markt. Via een slang verbonden met een kap (en bijbehorend buizenstelsel) op het hoofd. Nu heeft een gemiddelde föhn tussen de 1000 en 2500 watt.

Marktonderzoek en specificaties

verschillende technieken

Zelf op onderzoek uit. Heel veel modellen, heel veel soorten en met verschillende specificaties. Mooi en minder mooi, duur en heel duur. Ik kwam ook de Dyson tegen. De mooiste en de duurste. De Ferrari onder de föhns.  Het twintigvoudige aan euro’s in vergelijking tot mijn föhn.  Beduidend stiller (niet geruisloos) en qua gewicht goed in balans. Korter en strak afgewerkt. Maar heeft het ook voordelen voor het eigenlijke drogen? Want daar gaat het bij een föhn om. Het wordt niet sneller droog en ik vraag me af of het veel impact heeft op m’n grijze krullen c.q. volume.

Daarom maar gelet op de aanwezigheid van ionische technologie. Dit voorkomt statisch en pluizig haar. Negatieve ionen worden verspreid  en zorgen er voor dat waterdruppels getransformeerd worden in microscopisch kleine watermoleculen, die door je haar worden opgenomen. Je haar wordt hierdoor glad, doordat je haarschubben sluiten. Tja … dat had ik me allemaal niet beseft toen ik eerder op een doordeweekse dag mijn haar stond te drogen.

negatieve ionen

Föhns worden onderverdeeld in vier verschillende typen (technologie) de eerder door mij genoemde negatieve ionen, föhns van keramiek en toermalijn (temperatuur blijft constant), gecombineerde ionen- en keramische modellen en föhns met infraroodtechnologie (delicaat en sneller).

Tips bij aanschaf

laatste snufjes

Aantal wattage. Als je dik haar hebt is het verstandig om een hoger wattage te kopen. Let dan tegelijkertijd op de blaassnelheid en de instelbaarheid van de temperatuur.  Voor lang, krullend haar is een diffuser een goede optie. Op internet kun je op diverse websites vergelijkingen vinden. Ik kijk naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Het is soms de sport om voor zo weinig mogelijk een zo goed mogelijk bij mezelf passend apparaat te vinden. Voordat we naar de Mediamarkt gingen had ik al het een en ander gelezen. Intelligentie, nieuwe technologieën en de laatste snufjes hoeven niet zo voor mij. Een föhn moet vooral warme lucht blazen. Koude lucht hebben we in Nederland genoeg.

föhn

bakken vol

Ga je dan uiteindelijk föhnen is het de kunst je haar goed te prepareren. Niet alleen wassen maar ook verzorgen. Raak je haar niet aan (dus ook niet droogwrijven in een handdoek) en begin (met koude lucht) bij de haarwortels. Om wat meer volume te krijgen zou je je hoofd naar beneden kunnen laten hangen. Voor mij niet altijd een optie omdat ik nog steeds last heb van draaiduizeligheid. Als je haar wat droger is kun je de diffuserkop op verschillende secties van je haar even laten rusten. Dan pas kun je de temperatuur van de föhn opschroeven. Niet bewegen want dan wordt je haar pluizig. Nabehandelen met een haarspray en je kunt er weer tegen. Laat je anders eens adviseren bij de kapper.

Vroege haardroger

1 reactie

  1. Vlierbloesem

    Goed beschreven. Je hebt je keuze wel heel zorgvuldig gedaan.
    De keren dat ik een haardroger kocht trof ik het vooral bij toeval goed of slecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑