Je gaat op reis om thuis te komen

Eetgewoontes; waarom eet je ‘s avonds warm?

vijftigenmeer eetgewoontesEetgewoontes. Waarom zou je tijdens de lunch iets warms eten? Is het niet beter om dat ‘s avonds te doen of kan allebei? 

 

Warme lunch

eetgewoontes lunch

warme lunch

Als je tijdens je lunch iets warms (en vezelrijks) eet blijft je honger gevoel langer weg en voorkom je dat je ongezond gaat snacken.  Doe eens iets anders dan het standaard broodje kaas. Meestal is een warme lunch ook nog veel gevarieerder. Denk aan pasta (salade) of een wok gerecht. Meestal eet je minder suiker in een warme maaltijd en eet je juist meer groente, vis en vlees. De boeren aten vroeger warm tussen de middag omdat ze veel energie nodig hadden tijdens het zware werk op het land. in Nederland aten ze tot ongeveer vijftig jaar geleden warm rond een uur of 12. Aardappelen, groente en vlees. ‘s Avonds een broodje met soep of een hartige snack. In Parijs ontstond de gewoonte om lang uit te slapen waardoor de eerste maaltijd pas laat in de middag werd bereid. De warme maaltijd werd daarom later in de avond gegeten. Daarna werd dit een algemeen gebruik. Gezond eten staat en valt met veel variatie.

Gezond of ongezond?

eetgewoontes

gezonde lunch

Wat ik al eerder toelichtte, dat je meer gevarieerd eet als je tijdens je lunch een warme maaltijd bereid.  Maar, je zult ook in de avond gezond en gevarieerd moeten eten om een goede balans te vinden.  Omdraaien van een suikerrijke maaltijd geeft geen effect omdat we meestal over een dag ook nog eens veel te weinig groente eten. Als je warm eet, komen je organen in beweging en verwarmen ze je lichaam. Als je iets gekoelds eet komt je lichaam sneller tot rust. In China hoort dit bij het Yin en Yang principe. Gekookt voedsel is makkelijker te verteren en gebakken vis/vlees bevat minder bacteriën.

Warm je eventuele (lunch-)kliekjes op tot ze door en door heet zijn. Denk er hierbij om dat een magnetron niet altijd gelijkmatig verhit. Verwarm je restje zeker niet voor een tweede of derde keer op. Gezond eten staat en valt met veel variatie en vooral veel aandacht.

Voor en nadelen
afterlunch dip

after-lunch dip

Zijn er überhaupt nadelen om tijdens de lunch warm te eten? Natuurlijk. Als je thuis werkt moet je er tijd voor vrijmaken en als lunchpakket is een warme maaltijd een uitdaging om mee te nemen. Ter plekke moet je dan ook nog de mogelijkheid hebben het te verwarmen. Na het nuttigen van zo’n warme lunch zou je even kort een siësta moeten kunnen nemen. Je lichaam heeft even tijd nodig om dit alles te verwerken. Drink dan even een kopje thee, koffie, melk of water of maak een rustige wandeling.  Twee keer per dag warm eten is heus niet ongezond. Het ligt er uiteindelijk aan wat je eet; de samenstelling en natuurlijk die eeuwige calorieën.

Heb je heel erg last van die ‘after-lunch dip’, kijk dan eens naar de hoeveelheid zout. Vaak eten we te veel zout door bewerkt vlees en kaas.

Drie maaltijden per dag?

bedrijfskantine

bedrijfskantine

De Romeinen aten eenmaal per dag, wat later in de middag. In de Middeleeuwen at men eens per dag rond de middag. Het leven en slapen bewoog zich rondom de zon(licht). Heel veel later (met het ontstaan van kunstlicht) ontstonden in rijkere houdingen de ontbijtkamers.  De aristocraten schuwden een ontbijt met 24 gangen niet.  Moet er niet aan denken. Je mocht alleen meedoen als je goede tafelmanieren had. Maar tijdens de Industriële Revolutie had de werkende klasse een vroege maaltijd gewoon nodig. Zo ontstond de tweede maaltijd; de meegenomen lunch. Kleine eetzaakjes naast de fabrieken verkochten eten (massaproductie) en deden goede zaken. De Earl van Sandwich gaf zijn dienaar koud vlees te brengen met wat brood. De koude lunch was vanaf dat moment een feit.  Wij eten nu vaak achter ons toetsenbord. Dat duurt gemiddeld gezien vaak niet langer dan 15 minuten.

Eet smakelijk en denk vooral creatief.

4 reacties

 1. Thea

  Wij hadden een zaak aan huis en nadat de kinderen op kamers gingen, hebben we altijd tussen 13.00 en 14.00 uur warm gegeten.

  • Herma Westerdiep

   Ik zou het liefst in de middag en de avond warm eten. Brood vind ik helemaal niets. Saai.

 2. Ximaar

  Ik heb net m’n warme maaltijd op. Roergebakken aardappeltjes met witlof, een halve varkensvleesvrije hamburger en wat atjar. Eet de laatste jaren rond 13 uur ‘s-middags. Dan kan het eten ook beter verteerd worden dan in de avond. Eerder (tot een jaar of 8 geleden) at ik tussen 16 en 20 uur warm. Doe dat nog als ik een dagje weg ga. Heb idd wel een dip na het warm eten. Voeg zelg geen zout toe en let er ook op wat er aan zout in m’n eten zit. ‘s-Ochtends eet ik brood en ‘s-avonds stelt bij mij niet veel voor. Denk aan een kom cup a soep met een kruintje. Punt is dat je moet voorkomen dat je snel naar de chips of nog erger koek (zit meer zout, vet en suiker in) grijpt. In de zomer mag ik best iets meer zout hebben.

  • Herma Westerdiep

   Ja die chips is bij mij de boosdoener. Zo heerlijk om ‘s avonds nog even te snaaien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2022 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑